Värvar Löven fel?

Jag spenderade torsdagskvällen på Umåker för att bevaka den V65-omgång som avgjordes där.

I pressrummet satt även den legendariske sportjournalisten Bosse Lundqvist från Piteåtidningen. Han är kanske den största Piteåpatrioten i världshistorien och övervärderar enligt mig konsekvent allt som har med Piteå att göra idrottsligt. Men han kan sport, så är det.

* * *

I går hade han en ganska rejäl utläggning om sättet Björklöven värvar på och hur vansinnigt han tycker det är. Han kan ha en poäng. Det är svårt att säga faktiskt.

Bosse menar att värvandet av hemvändare i 30-års åldern och halvdassiga transatlanter är det sämsta man kan göra. Det är bara att kasta pengar på något som är kortsiktigt, skadekänsligt och utan hunger.

– Med en vettig sportslig ledning är Löven upp i Allsvenskan direkt, sa Bosse i går.

Han menade att man istället för hemvändare och transatlanter borde värva elitjuniorer från elitserielagen i Norrland.

– De som inte får plats i Skellefteå, Modo, Timrå och Luleås A-lag. Dom har en träningsvana från ett elitlag och kommer att gnugga tänderna av sig i ett division-1 lag. Dessutom är det spelare att bygga på när du går upp. Dom har en utveklingspotensial och behöver heller itne vara löemässigt så dyra. Vilken utveklingspotensial finns det i Russ Moyer, Jens Ledin och Johan Jarl. Ingen, menade Bosse.

Jag berättade om Emil Wrenman och hans säsongsinledning för Bosse och det tyckte han var en riktigt vettig värvning.

Det ska naturligtvis gå att få en dukig junior till Löven också. Är du och sniffar på Elitserien kanske inte Division-1 lockar så oerhört även om det kan vara precis vad du behöver. Bosse menar dock att bristen på allsvenska lag i Norrland gör att det går att få elitjuniorerna även som division-1 lag.

För att exemplifiera vad Bossen menade så sa han:

– Titta på Sebastian Selin från Skellefteå AIKs J20 som Piteå värvat. Han var lagkapten i fjol, har karaktär, gjorde 47 poäng med J20. Han har spelat åtta elitseriematcher, fått testa på och fått smak för det hela. Det hade varit en perfekt värning för Löven. Den typen av spelare, det är sånna som får Löven att gå upp.

Bosse menade att Löven inte har en chans att gå upp i år med det laget dom disponerar över just nu. Dock framhävde han att Jens Öhman verkar vara en kompetent tränare.

– Den bästa sen dom åkte ned enligt mig men han måste få spelare att jobba med som är formbara, sa Bosse.

* * *

Sedan kom diskussionen in på det faktum att Löven slagit Piteå två gånger i år.

– Så är det alltid. Löven vinner tidigt på säsongen men då får se i allettan. Då kommer Löven att få prbolem med Piteå, tro mig, sa Bosse.

Vi får se om Bosse får rätt, jag hoppas att han har fel men helt klart så är det intressant att få lyssna på någon som kommer utifrån och inte är så färgad av gröngult.

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. Ronerik

    Intressant krönika!

    Problemet kan vara att Löven har ett ”storhetsproblem”, det kan också vara så att man saknar de rätta ekonomiska musklerna. Ett tredje problem är att man nu spelar så långt ner i seriesystemet.

    Om man mer ödmjukt tittar på situationen och tar vara på möjligheterna i närområdet, skulle man kunna komma längre. Löven finns geografiskt mellan storlagen Modo och Skellefteå. Ta vara på det som ”ramlar från de rikas bord”

    Modo lånade nyss ut unge Janos Hari till Asplöven. Han hade 2 eller 3 assist i första matchen. Skellefteå (kanske bäst i Elitserien) har just nu för bred trupp. Rasmus Edström lånas ut för 2 matcher till VIK. Signalerna från Vik är att han spelade ”stor hockey” i första matchen – gick in i första backparet. Nu finns ett par stycken till i 20-årsåldern, snäppet bättre än Sehlin som nämns i artikeln.

    Skulle Björklöven sluta dilla om vilket år man skall vara bättre än Skellefteå AIK, och i stället inse sitt läge och inleda seriösa samtal med närliggande elitserieklubbar, då är Löven etablerade i hockeyallsvenskan i ett huj.

    Vågar man vara så framsynta?

  2. Jan-Erik Brännström

    Jg känner Bosse litegrann sen gammalt. Han har så rätt i det han säger.
    Vi är många gamla Lövenvänner som år efter år har förundrats över den värvningspolicy som vår sportchef anammat. Man tror inte det är sant ibland. I fjol införskaffades en man, tydligen barnfödd i Nordmaling. Jag tror han fick tröjnummer 14. Han vägde väl ca 65 kg och drattade på ändan så fort han kom in på isen. Han fick några matcher, sen försvann han. Jag kommer inte ihåg namnet. Vi har tyvärr en förkärlek för namn som en gång haft en liten gloria runt sig men det håller inte längre. Vi kommer att vinna serien överlägset men det är därefter som allvaret kommer.
    Jag håller tummarna och hoppas på framgång eftersom vi förmodligen inte tål ytterligare en säsong i ettan. Skulle vi gå upp i allsvenskan så är det en jätteprestation för laget och Umeå. Vi måste vara realistiska och inse att Elitserien är en utopi för vår del. Att norra norrland från Luleå ner till Sundsvall skulle rymma fem elitserielag faller på sin egen orimlighet.

  3. DB

    Kan inte annat än hålla med efter att ha sett dagens match.. Jag hoppas verkligen att följande spelare läser detta:
    Johan Jarl, Joakim Vikström, Jens Ledin.

    Det ser inte bra ut, ute på isen. Inte bra alls. Lyft er ur skiten eller gå.

    Tack.

  4. Santeri Heiskanen

    Bosse är en intelligent man och har naturligtvis helt rätt!
    Division 1 är det naturliga steget för en spelare från J20 Superelit.
    Ett ytterligare exempel på Lövens tankevurpa är väl utlåningen av Evertsson och Ahrling till Teg. Naturligtvis skulle Evertsson och Wälitalo ha delat på burväkteriet i Löven denna säsong,Sandström är en föredetting som snittade drygt 80% i Allsvenskan och Troja! Är det en långsiktig lösning??
    Isak Ahrling är en ung duktig back på väg upp, dessutom från de egna leden, som definitivt inte gjort bort sig i de få matcher han gjort med Löven A och även Teg, men av någon anledning inte heller ”duger” åt ledningen i Löven.

    Istället yvas man över spelare som Jarl, Hellström och nu kanske A.Sundström som de som ska lyfta skutan.
    Hellström som flyttades till Slovakiska ligan av Lev Poprad för att han inte var bra nog, sedan var inget lag i AS heller intresserad av den store men ack så långsamme backen.

    Jarl hade sin storhetstid 03-04 i As och Löven så det var ett tag sedan. Maken till oinspirerad spelare är svårt att hitta.
    Att sedan tro att Sundström, som är den enda bra spelaren av dessa tre, ska kunna återkomma från sina skadeproblem och frälsa Löven, är ett typexempel på Löven övertro på ”namn” som ska lösa allt.
    Sundström är en bra tvåvägs center som nog kan göra ett bra jobb men sedan behövs ett gäng hungriga vargar som vill visa vad dom kan på vägen upp i systemet. Och då passar ju t ex ”Kingen” inte riktigt in, eller??

  5. Johan

    Ni behöver inte oroa er för att det är trångt med norrlandslag i elitserien. Det är bara en tidsfråga innan SAIK åker ned i allsvenskan. En sten faller alltid mot marken…

  6. John

    Mycket skitsnack bland kommentarerna här.

    Och värvar fel, har vi värvat någon egentligen, ja, 2 st faktiskt.

    Att leva på spelare från j-20 lagen i längden funkar inte, de lyfter inte ett lag på det sätt som behövs för att avancera, hur duktiga de än är. Och, att använda Piteå som exempel, ja, hur bra har det gått för Piteå de senaste åren?

    Visst kan man ifrågasätta de två utlåningarna man gjort, men, de får också en hel del speltid nu vilket är nog så viktigt.
    Nej, det löven har gjort i år är rätt.

  7. Ronerik

    Johan har en poäng. Visst kan det hända att SAIK åker ur Elitserien. Det finns absolut inget som tyder på det i dagsläget, men man kan aldrig utesluta att så sker om ett antal år. Det kan inte ske utan att klubbledningen i så fall på något sätt degenererar, men sådant har skett förut och kanske inte är okänt för en Umeåpublik.

    När Jens Öhman vid sitt tillträde uttalade sig om vilket år Björklöven skulle vara bättre än Skellefteå AIK (jag minns inte , var det 2020 eller 2021 eller något sådant), då var det väl just en sådan möjlig degenerering han hade i tankarna. Det har nämligen aldrig sagts, vad jag vet, vilket år Björklöven skall återinträda i Elitserien.

    Visst, tuffare att uttala sig om, eftersom det är ett mer absolut mål, och kräver en långt mer detaljerad plan och strategi. Uttalanden som Johan gjorde med sin ”poäng” kräver otroligt mycket mindre. Jens förutsägelse ligger mer åt Johans håll, tror jag.

    Så länge man befinner sig på den nivån är det rätt ointressant att diskutera värvningsstrategi. Det är att skjuta över målet eller att lägga energi på sådant som inte lönar mycket. Det går som det går. Eftersom den tydliga färdplanen mot Elitserien inte annonserats, finns heller inget att utvärdera.

    Bättre då att tala om ett lag som är på väg åt det hållet, Leksand. Efter att år efter år satsat mot Elitserien med spelarförvärv gör man nu tvärtom. Det är en nysatsning på juniorer och unga spelare vi ser. Otroligt intressant tycker jag det skall bli att se hur det går.

    Motsvarande i Elitserien är Brynäs och Skellefteå AIK. Brynäs vann i fjol, och de unga spelarna var i centrum. Skellefteå har inte en spelare född på 70-talet.

    Även som Umebo har man all anledning vara stolt över att länet har ett lag på den utomordentligt höga nivå som Skellefteå AIK håller. Man kommer även denna gång att vara med och strida om guldet. Hockeykultur på högsta nivå att avnjuta inom länets gräns. Inte illa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.