Hockeyn lever i Umeå, den har bara spårat ur lite

Min käre bloggkollega på Folkbladets bloggportal Eriks Hockeyhörna aktualiserade ämnet om elithockeyns död i Umeå nyligen med ett inlägg titulerat: Hockeyn är död, men länge leve hockeyn!

Diskussionen är intresant.
Hur illa ställt är det egentligen med hockeyn i Umeå med omnejd just nu?

Jag håller med om mycket i inlägget men jag och Erik skiljer oss på en punkt.
Jag tror att Björklöven kommer att gå upp till allsvenskan den här säsongen.

Varför gör jag då det?

1. Björklöven har division-1 Sveriges starkaste trupp. Jämfört med i fjol har fyra klassnyförvärv tillkommit i Stefan Andersson, Olof Mårs, Alexander Hellström och Alexander Sundström.

2. Truppen har fått jobba med kontenuitet. De flesta har spelat tillsammans och varit med förut i playoff och vkalserie och vet vad det handlar om. Dessutom borde en stark revanschhunger finnas i laget.

3. Jag är helt övertygad om att Björklöven kommer att vinna Allettan Norra och sedan också playoff-3. Med det kommer alget in som vinnare i kvalserien. De bästa lagen i kvalserien, de allsvenska lagen kommer med en förlorartrend. Det är svårt att vända. Se på Djurården i kvalserien till elitserien i fjol.

4. Tittar man på de lag som Björklöven ska så känns det inte omöjligt. En tippad kvalserie handlar om Asplöven, Karlskrona, Vita Hästen, Kallinge-Ronneby och Huddinge. Även om det blir andra lag är kvaliteten den samma.

5. Jens Öhman har verkligen kännts helt rätt så här långt. Han är tydlig, har sin idé och det känns som att spelarna köper vad han vill. Han har fått spelarna att visa en diciplin jag inte sett tidigare. Jag tror att Jens är helt rätt tränare för Löven just nu.

6. I en kvalserie har Björklöven det största publikstödet. i Umeå kommer det att vara tufft för motståndarna att plocka poäng.

Skulle jag tippa så är chansen 70-30 att Löven går upp i mina ögon.

* * *

Den intresanta frågan för mig är:

Vad händer med hockeyn om Björklöven gå upp till Allsvenskan?

Vad händer med hockeyn om Björklöven inte går upp till Allsvenskan?

* * *

Vi börjar med den första. Vi säger att Löven går upp.

Då har man en åldersstigen trupp med Martin Johansson (37), Johan Jarl (35), Petter Sandström (35) som börjar närma sig slutet av sina karriärer. Det känns som att dom kliver av om dom spelar upp Löven till allsvenskan.

Sedan finns ett antal spelare som inte håller för allsvenskan i truppen i dag.
Dessutom ett par spelare som inte längre är utvecklingsbara nog att bli kvalitativa allsvenska spelare och den tredje varianten är spelare som inte passar för en tredje, fjärde kedja i allsvenskan men som absolut inte platsar i en första eller andralina. Totalt sett måste 7-8 spelare bort från laget utöver de som slutar.

Björklöven kommer att behöva byta ut hela 8-12 spelare. Framförallt få in en del yngre spelare som är utvecklingsbara och då gärna med lövenkoppling för att få lite klubbhjärta in i laget. Tänk Lukas Wallmark, Patrik Nevalainen, Sebastian Aho, Daniel Muzito-Bagenda, Erik Andersson m.fl.

Alla kanske inte går att få direkt men några.

Det kommer att bli tufft med så många nya spelare men det är vad som krävs om man ska lyckas i allsvenskan.

Det blir en tuff sommar för Blixt & Co om Löven går upp.

Det som är positivt är att Björklöven och Teg hela tiden fortsätter att producera talanger upp till J16 åldern där talangerna i nuläget lämnar för andra föreningar.

Kan Björklöven se till att hålla sig kvar i Allsvenskan och parallellt med det ta sitt J20-lag tillbaka till SuperElit. Då kan man vända den trenden och på bara ett par år kan vi se Björklövenlag som är en mix av enga produkter, gamla rävar, unga värvade Svenska spelare och importer som spetsar laget men där stommen är killar från närområdet.

Då finns det en framtid för elithockeyn i Umeå.

* * *

Skulle Björklöven för tredje året i rad misslyckas med att ta sig till Allsvenskan.

Ja, då blir det bara svårare att ta sig upp.

Ekonomiskt så har Björklöven redan i år budgeterat för ett minusresultat vilket är brukligt då de siktar på att gå upp en serie. Balticpengarna räcker för en säsong till minst med samma satsning men det blir svårare i övrigt.

För varje säsong i ettan kommer publiken att bli mer och mer trött på skiten.
Siffrorna kommer att gå ned och då även publikintäkterna.

Redan nu har vi sett en klar nedgång när det gäller sponsorförsäljning. I senaste årsbokslutet var nedgången kraftig. Blir det fler säsonger i ettan kommer sponsen att bli lägre.

Således blir det svårare och svårare ekonomiskt vilket gör att Löven värvningsmässigt inte kan vara lika ekonomiskt värvningsstarka om dom blir kvar i ettan.

I år har laget en gyllene chans när Acke och Susse spelar med laget.
Det ser jag inte att dom gör ett år till i division-1.
Det är spelare som är svåra att ersätta.

De äldre spelarna jag pratade tidigare. Alltså Kingen, Jarl och Petter.
Jag ser inte att dom skulle vara så sugna på att spela en säsong till i ettan. 

Att få ihop ett lag med samma kvalitet som i år. Det ser jag nästan som omöjligt.

Sammanfattningsvis så blir det svårare att gå upp för varje säsong som går och när Balticpengarna är slut. Vad gör man då?

Går Björklöven inte upp i år är jag rädd att ett mörker väntar.

* * *

Att säga att hockeyn eitmässigt är död i Umeå, ja det är delvis rätt men sanningen är att den lever men har bara spårat ut lite. En gyllene chans att komma på rätt spår är i år. Den chansen bör Löven ta. Annars kan torkan bli lång.

Etiketter: , ,

12 kommentarer

 1. Max

  Vad ska Daniel Muzito Bagenda in i truppen och göra? Tegs 4de lina spelar han i nu och har endast gjord 5 poäng i år?

 2. john

  David Muitz-Bagenda, nu får du ju ge dig, dålig spelare som spelar ovårdat.

  Och sen rent ekonomiskt, nja, läs på lite mer. Fascinerande att du vet så mycket om siffrorna som inte ens vi som var på årsmötet vet om, du är ute o snurrar en hel del.
  Däremot så måste vi upp snarast, det är naturligtvis väldigt viktigt. Och nej, så många behövs inte bytas.
  Och att få upp J-20 laget, ja, det är viktigt, det finns bara ett till div 1 lag som har ett lag där och det är Huddinge.

 3. Gustav Pettersson

  Svar till Max (2013-01-10 18:37)
  Daniel Muzito-Bagenda spelar i Modos J20 och var med i det J17-landslag som vann World Challenge. Visst han är ingen superspelare men en ung Umeåfödd talang.

 4. Gustav Pettersson

  Svar till john (2013-01-10 19:13)
  Daniel Muzito-Bagenda och inte David. Sen vad du tycker om honom. Ja, det vet jag inte men ha är ung, spelar i Modos J20, J17-landslaget och är Umeåfödd.

  Siffermässigt så är det bara att titta på senaste bokslutet. En omsättningsminskning på dryga fem miljoner kunde konstateras för koncernen. Vilka inkomster är det som minskat? Jo på försäljningssidan.

 5. Gustav Pettersson

  Sen John vet jag inte vad det är ekonomiskt som jag är ute och snurrar om:

  1. Att Löven lagt en minusbudget det talade Bertil Hammarstedt om så sent som på Alexander Sundströms presskonferens. Då pratade han också om att klubben inte tål för många säsonger i ettan ekonomiskt.

  2. Att försäljningen gick ned i fjol. Det har vi skrivit om i tidningen och på webben. Björklöven förklarade det med att dom ifjol försökte genomföra försäljningen primärt på ideell basis och att det drabbat den. Nu har dom anställt två säljare och det ska öka försäljningen. Dock är det ju ingen garanti då säljarna också innebär kostnader.

  3. Angående Balticpengarna kanske jag var lite överdriven. De klarar nog 3-4 säsonger med liknande resultat som Björklöven AB hade i fjol.

  När det gäller Lövens ekonomi är jag ganska påläst och läser på mer hela tiden.

 6. John

  Ja, sponsorsidan gick ner men den stora posten var också att man sålde många årskort men, det var av den ”alldeles för billiga varianten”.

  Intressant att han se det där och vi inte har fått veta det om budgeten. Sas det något mer om den`?

  Och minskningen berodde inte enbart på intäkterna gällande omsättningen, för höga kostnader hade det också blivit vilket var en stor del av denna.

 7. Erik

  Skulle vilja att du granskade styrkan i lagen, trupperna, i de troliga motståndare du nämner ovan. Jag tror ju själva att Asplöven fått en hårdhet i allsvenskan som kommer att märkas, att Vita Hästen och Huddinge är starka mm. Håller med dig om att Jens Öhman känns rätt och att allt ser bra ut men måste jämföra med kommande motstånd, inte med de soplag (ursäkta Piteå och Teg) som Löven spelat typ 4 ggr mot i vinter och lärt sig utan och innan. Om inte Löven går upp i år förvånas jag om det är mer än 1000 pers på läktarna på seriematcherna till hösten i ettan igen….

 8. Coach

  Ni pratar om a laget bara ,,, j 20 och j 18 skall bli bättre , har du forskat varför alla 97 ska lämna är det bara för det ska till elitserie lag ??????? Klart a lag är prio 1 o få upp men vad görs i löven ungdom ??? Vem styr där och hur hindrar man Mass flykt år på år , det skulle vara roligt och väldigt intressant att få en artikel om !!! Tror som dig 70-30 till allsv avancemang !!!!!!

 9. Pelle

  Hej!

  Kloka synpunkter/bra ideer!
  Men ett tips, Marcus Wallmark är en star i Karlskrona i AS. Kan nog välja på många Allsvenska lag nästa säsong.

 10. Gustav Pettersson

  Svar till Coach (2013-01-11 14:05)
  Intressant skrivet. Helt klart är det så att vi borde undersöka mer varför spelarna lämnar. Är det bara att a-laget är i Div-1 eller finns det någon fler anledning.

 11. @Pelle

  Marcus Wallmark har ett mål och två assist på 19 matcher i AS. Inte för att jag inte gillar Marcus men det krävs nog aningen mer för att titulera sig stjäna i Allsvenskan. 🙂

 12. Hr:Mike

  Ser nu en ”intervju” med ungd och jun ansv. Fullförståelse att man ej ställer hårda frågor då det är klubbens egna tv. Hoppas man får läsa eller se djupgående reportage om jun/ ungd. Verksamheten . Alla till hallen !!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.