Hockeyn var tillbaka i Umeå

Det var så det kändes. Stämningen, atmosfären, spelet på isen, tädningen från lagen. Det var en riktig hockeymatch som det ska vara.

Jens Öhman höll med.

– Det är så här hockey ska vara, det är fantastiskt kul att spela när det är så här. Alla njöt av det, sa han efter matchen.

Det kunde vi alla hålla med om. Det är så här vill vill att det ska vara. Det är så här vi hoppas att det kommer att se ut i Umeå Arena om Löven går till Allsvenskan.

4398 i en Division-1 match. Det är egentligen helt sjukt.

Löven var bättre och vann rättvist.

De första 15 minuterna tog sig Sundsvall knappt ur egen zon. Där borde nog Löven ha gjort något mål till.

Sedan fick Sunsvall sitt första läge och satte det. För en kort stund så såddes ett frö av osäkerhet hoss Lövenspelarna. Sanningen är att matchen hade kunnat vara död efter en period. Nu fick dom istället kämpa hela vägen för att hålla Sundsvall stången.

– Det kändes lite orättvist att det var så jämnt målmässigt. Vi kände att vi var bättre och at vi skulle vinna. Jag var aldrig orolig, sa Mcke Persson-Riis efter matchen.

Han var bra Micke och låg bakom två av målen där han spelades fram iskallt både till Jens Ledins 2-0 och Johan Jarls 5-3.

– Det funkade bra för våran kejda. Vi kanske inte satte samma press djupt ned som Jon och Mårs gjorde men vi kontrade bra och det kändes som att vi gjorde en bra match, säger Riis som andlrig tidigare spelat inför så många åskådare.

– Det var mäktigt. man får den där lilla extra taggen när det är sånt här tryck,sa han.

En sak jag verkligen tar med mig från denna match är hur snygga mål Löven gjorde.
Stefan Anderssons slagskott var det Lasse Karlssonklass på, både Jens Ledins och Jarls mål var det klapp-klapp spel som ledde till. Jens Perssons mål satt i krysset men inget år att jämföra med Jon Palmebjörks.

Sicket klassmål. Tog pucken från egen blå, skrinnade fram, spelade bort en Sundsvallspelare vid sargen, bröt in framför två andra och bara tryckte upp den högt.

– Jo men det var ganska snygg, sa Palme ödmjukt.

Det som inte var lika bra var dessa indianare. Oscar Molin, Russ Moyer och framförallt Joakim Vikström hade ingen bra dag på den fronten. Alltså en masssa allt för svåra passningar som ledde till spelvändingar.

– Vi har pratat om det hela säsongen. Mot bättre lag som Sundsvall då blir det spelvändning och ofta mål på alla sånna dumma passningar. Det är något vi får ta med oss och fortsätta att jobba på. Rätt beslut i rätt lägen, sa Jens Öhman om det hela.

Jag håller med honom. Mot ännu bättre lag så säger det bara ang så sitter den bakåt om man bjuder på frilägen, två mot ettor och liknande på grund av tankelösa passningar kors över banan eller bakom ryggen.

I slutändan är det här en viktig seger. Både för fansen och för laget.

– Vi får bara tre poäng för den här segern också och vi ska ta en match i taget men visst för moralen och för fansen var den här segern extra viktigt. Nu har vi sänt ett budskap genom att slå Sundsvall, sa Öhman.

Löven ahr genom den här segern möjliga sju poäng upp på Sundsvall vid seger mot Östersund på tisdag. En annan mycket viktig match mot ett annat topplag som är i form.

– Det är bara att ladda om. Njuta av det här ikväll sen kommer det nya viktiga matcher. Så är det, säger Persson-Riis.

Alexander Sundström kom aldrig till spel. Hans lårkaka var inte tillräckligt bra.

– Vi ahde hoppats det men nu skulle han riskera fyra, fem veckor borta om han fick en ny smäll på låret så då valde vi att han vilade den här matchen, sa Öhman.

Den Sundsvallspelare som fick Alexander Hellströms skott i ansiktet i tredje perioden, Marcus Thorell klarade sig under omständigheterna bra. Han blev liggande länge, blödde ymnigt och fördes av isen på bår iförd stödkrage.

– Han har fått en rejäl hjärnskakning och måste sys efter ett jack på läppen men han är okej trots allt, säger matchläkare Marcus Bohlin.

* * *

Jag tar avslutningsvis med mig stämningen och atmosfären. Ikväll var det riktigt kul att gå på hockey. Att få jobba i en sån här miljö. Det är en ynnest. Jag hoppas att vi får fler matcher likt den här inom kort.