Så har nyförvärven sett ut…

Fem matcher in i försäsongen har vi nu fått se de sju nya spelarna och kan börja dra vissa slutsatser.

Överlag känner jag mig ganska nöjd med de sju nyförvärven.Några funderingar har jag naturligtvis.

Vilka ser ut att floppa och vilka ser ut att flippa?

Patrik Nevalainen

Vi visste att han hade offensiva kvalitéer och det har han visat direkt. Med ett mål och två assist är han lagets poängbäste back på försäsongen. Samarbetet med Acke Hellström har fungerat bra. Det känns som ett klockrent backpar. Duon har spelat samtliga matcher tillsammans och gjort det bra både defensivt och offensivt, bortsett från någon aktion mot Skellefteå.

Det känns som att Patrik kan bli ett utropstecken i allsvenskan i år. Han kan komma att användas i en powerplayformation längre fram (nu rullar man ju bara på femmorna), men då med en annan back än Acke (typ Stefan Andersson). Det kan boosta hans poängproduktion ännu mer.

Per Hållberg

Har gjort två mål trots att han på förhand själva pratade om att han mest skulle bidra med en stabil defensiv. Hållberg är en spelintelligent back och det har synts på hur han löst situationer mot bra lag i tidspress. Dock så här på försäsongen har han sett lite seg ut på skridskorna och några gånger haft problem att hantera pucken i fart. Frågan är om det bara är ringrost eller om Hållberg blivit lite till åren. Tiden lär visa på det hela. Det viktigaste är att han får vara skadefri samt att han hittar en spelpartner. Som det varit nu har han bytt en del. Han borde fungera bra med Stefan Andersson.

Kim Karlsson

Det ska bli spännande att följa Kim den här säsongen. Han har fina handleder och ett bra spelsinne som kommer att komma väl till pass i powerplay. Han har dessutom en skön fart under skridskorna och har samarbetat bra med Lucas Sandström. Kim har redan levererat och då stod han trots allt över matchen mot Modo. Har fungerat både med Mats Lavander som center och när Wille Quist klivit in i kedjan.

Frågan är dock. Är Kim lika het i ett grisigt bottenmöte med Troja/Ljungby på bortaplan som i en fullsatt Umeå Arena? Det snackades ju om inställningsproblem i fjol och Kim känns som en inspirationslirare. Han är ju fortfarande relativt ung. I rätt miljö kanske han blir mer ”konsistent”.

Lucas Sandström

Den spelaren av nyförvärven jag hade sett minst av på förhand. Lucas har visat sig va en energisk och fartfylld spelare. I kombination med en eller två duktiga passningsspelare känns det som att han kunna ställa till med en del oreda oavsett mostånd. Han gjorde 16 mål i fjol för Asplöven. Jag har väl inte sett snipertendenserna än, men låt oss hoppas att dom kommer fram snart. Känns som ett klart intressant nyförvärv, speciellt då han ”bara” är 23 år gammal och utvecklingsbar.

Mats Lavander

Var tryggheten själv och balanserade upp kedjan med Lucas Sandström och Kim Karlsson. Sedan kom skadan….

Har dock varit offensivt ganska osynlig så här långt. Är i och för sig ingen försäsongsspelare utan det bultande hjärtat kommer fram när det är poäng på spel.

Trist att Mats åkte på en skada så här tidigt. Efter fjolåret som inte var så lyckat skulle en bra start inte ha skadat. Nu får vi vänta ett tag på att ”Marre” ska leverera. Dock är det aldrig fel att en sån kämpe kommer in och förstärker laget när det första premiäradrenalinet lagts sig och lunken startat.

Men, svårt att egentligen säga något, då han spelat skadad, när han spelat efter att fått skottet på foten redan i första matchen.

Stefan Öhman

Har inte riktigt kommit upp till sin potential så här långt. Är positionssäker i defensiven, en ruggig tekare och var fantastisk i spel tre mot fem. Brukar dock kunna skapa en del framåt. Nu har han försvunnit från matcherna offensivt och när folk frågat mig om hur han sett ut på liverapporterna har jag fundera….Hmm, spelar Stefan Öhman i dag.

Själv har han också uttryckt sig att inte varit helt nöjd, att timingen inte är där än. Det känns dock som att det finns en hel del potential. Stefan Öhman är en såpass stor investering att ta till klubben, t.ex. istället för att värva en transatlantcenter för samma pengar att han behövs även i offensiven.

Andrew Raycroft

Var tät och säker i matchen mot Modo, precis det som Stefan Öhman meddelat att han skulle vara. Inget fladder, utan bara en motande vägg. I matchen mot Skellefteå var visserligen tempot högt, det är fortfarande försäsong, men två av målen var tämligen billigga och en del returer hamnade rakt ut i banan. Raycroft ska ha höga förväntningar på sig med sina meriter och därför vill jag se fler insatser där han är tät, lugn och följsam innan jag är helt nöjd.

* * *

Svårt att göra en bedömning redan efter fem matcher, men där har ni mina tankar.

I morgon är det dags för en ny träningsrapport. Jag ska bänka mig på Lövens morgonträning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.