Svarta siffror – ingen lek!

I dagens VK/Folkbladet har Gunnar Johnsson intervjuat Fredric Åkerblom.

Ni har ett urklipp från intervjun här.

Den fullständiga intervjun hittar ni i VK/Folkbaldets pappers eller e-tidning.

BJörklövens VD återkommer fem gånger i intervjun till samma punkt.

”Mitt jobb är att leverera svarta siffror”.

Gott så, men…

I grunden är den här intervjun en kopia på den som gjordes med Johan Engman för två år sedan, med den distinkta skillnaden att Björklöven spelar i Allsvenskan. Engman hade inga andra intentioner än att Löven skulle ha ordning på ekonomin och redovisa svarta siffror.

 

Det sportsliga ligger primärt på andra. Mitt jobb är att se till att få balans på Björklövens ekonomi och redovisa svarta siffror

Så sa Johan Engman hösten 2011.

Precis som alla andra vill jag ha ett så bra lag som möjligt, men det får inte äventyra ekonomin.Gärna vinst på rinken, men först och främst vinst ekonomiskt skulle man kunna sammanfatta.Så är det, mitt jobb är helt inriktat på att redovisa svarta siffror i bokslutet.

Så säger Fredric Åkerblom hösten 2013.

* * *

Naturligtvis kan inte Fredric säga något annat och han kan heller inte han något annat mål än att försäljningen, publikintäkterna och allt annat som bringar inkomster ska öka och samtidigt ha en slimmad organisation.

I grunden är det dock styrelsen som sätter ramarna för satsningen och helheten för ekonomin, budgeten och de avgörande besluten under säsongen. VD:n kan bara maximera den riktning styrelsen vill gå i.

I slutändan kan man trots allt konstatera att det är svårt även i Allsvenskan att gå runt. Att få fram svarta siffror är ingen lek.

Så här har det sett ut senaste åren:

Div-1:

2012-2013 – 3,8 miljoner (Björklöven AB gick – 3,4 miljoner)

2011-2012 + 1,5 miljoner (Björklöven AB gick – 4.6 miljoner)

2010-2011 + 7,4 miljoner (Björklöven AB gick + 6,1 miljoner)

Allsvenskan:

2009-2010 -16,6 miljoner (Björklöven AB gick – 13.8 miljoner)

2008-2009 – 4.5 miljoner (Björklöven AB gick – 1.8 miljoner)

2007-2008  Hittar inte Föreningens resultat (Björklöven AB gick + 474 000)

2006-2007 Hittar inte föreningens resultat (Björklöven AB gick – 1.6 miljoner)

(Notis: Björklöven AB har gått minus 18,6 miljoner på sju säsonger)

* * *

2010-11 är en lite lite speciell säsong i och med att Löven först genomförde ett räddningspaket i samband med ”nästankonkursen” och sedan fick 4,5 miljoner av Balticgruppen (alltså före de 20 miljonerna som kom sedan) för att klara löpande utgifter. Dessutom slimmades organisationen makalöst efter att Löven blivit degraderade.

Om vi bortser från säsongen 2010-2011 har Löven gått plus en enda gång på sju år.

Då ska man också säga att 2007-2008 när Bedros var VD presenterades ett plus på 474 000 kronor. Det skuggas dock något av att man två år senare gick -13.8 miljoner i AB med en omsättning på 17.6 miljoner. (Bara fundera lite, siffrorna är helt galna)

I praktiken är det nog så att INGEN VD har lyckats gå plus ”på riktigt” (alltså med rörelseintäkter utan att skjuta fram utgifter) med Björklöven AB sedan bolaget bildades.

(Här ska det sägas att jag spekulerar, men det får jag göra, det här är en blogg där jag försöker belysa en poäng.)

* * *

Åkerblom pratar om en omsättningsökning på 40 procent i artikeln.

I grunden är det inga konstigheter.

Ökade publikintäkter, tv-avtalet samt ökad försäljning på marknadssidan i och med att du har en annan slagkraft när du säljer produkten ”Björklöven i Allsvenskan” än produkten ”Björklöven i Division-1”.

En ökning på 40 procent när det gäller inkomsterna från 13 upp till 20 miljoner sett till inkomster är en naturlig ökning med samma personal som året innan bara på grund av avancemanget. Självklart kommer det att handla om hårt jobb, men det borde gå.

Frågan är bara: Stannar utgiftsökningen på samma nivå?

Visst, flera av spelarna är externt finansierade, men resekostnaderna ökar kraftigt, spelarbudgeten är större och det tillkommer alltid kostnader som inte budgeterats för. Det är min egen erfarenhet efter ett stort antal år inom föreningar även det i andra idrotter än ishockey.

Sammanfattningsvis: Fredric Åkerblom vill nå svarta siffror med Björklöven. Det kommer inte att bli någon enkel match. Han ska som jag ser det göra något som ingen klarat på mycket länge. Få Löven att gå plus. Jag hoppas han lyckas.

* * *

Ska man se till framtiden så vill Löven på sikt gå upp till Elitserien måste omsättningen öka från målsättningen i år 20 miljoner till minst 35-40 miljoner. När jag tittar bakåt så har lagen som tagit steget upp till elitserien de senaste tre åren omsatt mindre än 34 miljoner.

4 kommentarer

  1. The Sandwich

    Mycket bra inlägg Gustav.. som sagt.. svarta siffor är ingen lek! Men jag hoppas och tror verkligen på Åkerblom..

  2. Matchspeakern

    Mycket bra blogginlägg här Gustav. Jag tycker du har satt fingret på något väldigt intressant. Jag adderar gärna mina egna tankar till ditt resonemang men låt mig först säga att jag verkligen vill hoppas och tror att Björklöven kan klara av att få svarta siffror SAMT framgång på isen. Men först lite historia: Björklövens födelse i sig är sprunget ur en ekonomisk kris. IFK Umeå höll på att ruineras då ishockeysektionen hade en alltför stor kostnad vilket fick föreningen att avsluta ishockeysektionen. Därav samgåendet mellan IFK Umeå och Sandåkern och Löven var fött. Från början var det ett antal köpmän/företagare som var och en la in 40000kr i insats. En rejäl summa 1969. Därav namnet 40-klubben.
    Så företagares goda vilja till generösa bidrag och tro på Löven har alltid varit grundbulten i föreningens intäkter. Lyft blicken och granska andra ishockeyföreningar så ser man snabbt att trots ökade omsättning kommer inte vinsten automatiskt. Vinsterna kommer snarare när man istället lyckas vara smart och hålla nere kostnaderna. Att långsiktigt ta tillvara företagarnas bidrag genom att stärka de mjuka värdena tex att hålla vad man lovar och att alltid leverera är ytterligare en sak att utföra. På alla plan. Åter till styrelsen. Styrelsen har EN viktig central uppgift. Att tillsätta en VD. Att då plocka VD ur sittande styrelse för 3:e gången på kort tid känns inte bra. Här borde man lägga budget på att kunna erbjuda en VD kring 40-50Tkr i månaden (hälften vad Bedros hade innan man ansökte om konkurs). På så vis kan man få till en extern rekrytering. Att idag sätta sig i Lövens styrelse kan annars betyda att man vackert får ta ansvaret att sköta VD-skapet också. Någon annan slutsats går ej att dra av vad som hänt. All heder åt de som hittills orkat med att dra det lasset. Dock måste man värna om individerna och undvika att tända eld på snörets bägge ändar. Dagens elitidrott ÄR big business och med fantasilöner och skenande kostnader där framgång krävs till varje pris av såväl sponsorer som fans kommer ekonomins röda baksida lysa hårt vid bokslutet. Bygg istället långsiktigt, inom de ramar som ekonomin tillåter så kommer framgången en dag. Knappast imorgon men väl på lång sikt.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Styrelsen har EN viktig central uppgift. Att tillsätta en VD. Att då plocka VD ur sittande styrelse för 3:e gången på kort tid känns inte bra.

      Mycket intressant kommenterat. Just detta ovan har jag också påpekat flera gången när pratat om Löven på redaktionen. Det går inte att hela tiden värva VD ur styrelsen. Inget emot just Fredrik, men på sikt behövs en extern VD som inte har den kopplingen.

      Med Lövens ekonomiska historik ska det bli nästan lika intressant att följa den ekonomiska som spelmässiga utvecklingen i klubben, för som du skriver. Klubben är född ur en ekonomisk kris.

  3. Kristoffer Grundström

    Hur många klubbar är inte resultatet av 2 sammanslagningar på grund av för höga omkostnader?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.