Löven – Äldst och mest skadat

När jag gjorde min intervju med Blixt där läsarna fick ställa frågor var en av frågorna:

Varför har ni valt att bygga en så ålderstigen trupp?

Jimmys svar handlade om rutin, om spelare som klarar svackor bättre och om att det påverkar gruppen på ett positivt sätt när målet är just att etablera sig.

Björklöven har Allsvenskans äldsta lag med 27.3 år som snittålder.

Att jämföra med Timrås 22.6 vilket är seriens yngsta lag.

Det flesta lagen ligger runt 24 år i snittålder i Allsvenskan vilket gör Löven till seriens grand old man.

Björklöven är också det mest skadedrabbade laget tillsammans med Mora

Nu är det inte bara äldre spelare som blivit skadade utan en variation, men jag ställer mig ändå frågan:

Får du en högre risk för skador när du väljer en äldre trupp?

Det går naturligtvis att titta på varje enskild skada och ta reda på om det är ”otursskador” så som Oscar Molins sönderslagna hand eller återkommande skadebekymmer, så som när Alexander Sundström missade ett antal matcher på grund av ljumskproblem.

Rent generellt gäller dock ändå svaret – Ja, du riskerar att få fler skador med en äldre trupp, där kropparna i genomsnitt är mer slitna.

I slutändan vill jag komma till frågeställningen:

Är skadorna bara otur eller finns det sätt att undvika dem?

En svår fråga, men helt klart intressant.

4 kommentarer

  1. patric

    Tror inte du allt nästan hänger ihop med pengar!!!! Björklöven=Inga pengar till att köpa lovande spelare i 20 till 25 års åldern utan får ta spelare som kommit lite till åldern och kanske inte har så många alternativ…Visst löven har fått hem många gamla Lövare men om man tittar lite närmare på dom som kommit hem så har vi Kung Lavander som kommit upp i åldern och varit skadad mycket så Brynäs ville inte förlänga….sundström inte så gammal men skade benägen senaste åren….Neva inte så gammal men fick inget nytt kontrakt med Almtuna…..Personligen tycker jag inte håller måttet men det var en annan sak…Hållberg grymt bra back men har kommit upp i åren och är nog inte så het på marknaden….lika så med Kingen…..Det jag vill säga är att man får vad man betalar för…Sedan har ju Löven även haft otrolig otur med sk otursskador men även där inte första säsongen det sker……

  2. Honken

    Gustav! Jag tror inte ett dugg på att Lövens skadefrekvens har med ålder att göra. Kolla in NHL! Där är den sammanräknade medelåldern i hela ligan 27,6 år. Mästarna Chicago ligger på 27,9. Äldsta truppen har New Jersey med 29,7 år och den yngsta truppen hittar du i Columbus, 25,8 år. Naturligtvis är kroppen inte densamma vid 30 år som den är runt 20. Men elitidrottare som tränar rätt har inte större skadebenägenhet när de är i 30-årsåldern än vid 20.

    • Stefan

      Intressanta fakta du kommer med Honken 🙂 ! Vad beror då alla Lövens skador på, att man tränar fel (!!)….det här med Löven och långtidsskador känns ju som ett ständigt återkommande kapitel 🙁 !!

  3. Honken

    Vad Lövens höga skadefrekvens beror på kan man bara spekulera i. Men generellt sett skulle jag säga att fysisk status är väldigt viktigt. De flesta idrottsskadorna beror antingen på trauma, friktion mot själva underlaget, hur väl man muskulärt är tränad, eller så handlar det om återfallsskador. Bristande muskelstyrka är självklart en riskfaktor för att drabbas av muskelskador. Men det finns studier som visar att upp till 42 procent av alla skador har föregåtts av tidigare skador av liknande typ och lokalisation. Vad gäller ljumskskador är Ishockey en sport som kräver snabba riktningsförändringar vilket allmänt medför stora belastningar på lår- och magmuskulaturen. Då gäller det att vara väldigt bra grundtränad, särskilt när man blir lite äldre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.