Läget med Patrik Nevalainen

När Patrik Nevalainen flyttade hem till Umeå var det idel positiva reaktioner.

Under oktober och november har han dock varit kraftigt kritiserad på Björklövens forum TCIM.

Senast mot Södertälje gjorde Patrik en riktigt bra match, en av hans bästa den här säsongen.

Om ni frågar mig var han bakom Kim Karlsson Lövens bästa trots att han gick poänglös från tillställningen och trots att Isak Ahrling fick priset som matchens lirare.

Jag tog ett snack med honom i samband med träningen i går.

Hur kändes det förra matchen. Jag tyckte att du var riktigt bra?

– Det kändes bra. Jag kan inte komma på att jag gjorde några direkta misstag. Det var en helt okej match. Jag har gjort några bra matcher i år, framförallt på bortaplan faktiskt, men visst det finns en nivå till i mig.

Vilken match har känts bäst för dig själv?

– Mot Västerås borta kändes det riktigt bra.

Det har inte blivit samma poängproduktion som i Almtuna. Hur kommer det sig?

– Jag har en lite annan roll här. Där spelade jag i första PP:et som gjorde en del mål. Nu spelar jag i det andra och dom killarna som spelar i första har gjort det riktigt bra. Så dom ska ha mest istid. Vi har inte riktigt fått till det i våra lina. Delvis är det jag, men också dom andra killarna som inte lyckats fullt ut. Kim till exempel har haft en bra lägen där pucken inte suttit. Hade han satt sina lägen skulle han kunna varit poängkung.

Vad säger du om Kims insats senast?

– Han var ruggigt bra. Han är ruggigt bra. Då var han bästa forward i matchen som jag ser det.

Du sköt en del på försäsongen och gjorde ett par mål från backplats. Det har blivit mindre av den varan. Vad säger du om ditt skytte den här säsongen?

– Jag har inte skjutit så mycket de senaste sju, åtta matcherna. Ofta när folk ropar skjut är det redan för sent. Skjuter man då går det i täck och man drar på sig en kontring. Då passar man hellre pucken. Visst, jag kan skjuta mer, det gäller att inte tveka.

Nevalainen har näst sämst plus/minus statistik i laget med -5. Martin Johansson har sämst med -6. Det lägger dock inte Nevalainen så stor vikt vid.

– Jag gick 0-0 mot Troja borta och i statistiken hade jag -2. Den ska ju stämma, men den gör inte alltid det och visst är det störande när det inte gör så. Tränarna kollar ju på plus/minus statistiken, men det viktigaste är ändå att vi vinner och nu har vi sju på åtta så då får man vara nöjd.

Nu väntar Djurgården i dag. En match Patrik verkligen ser fram emot.

– Det ska bli riktigt kul. Det ett jävla drag efter hockey här i Umeå. En dålig match har vi 3500 och nu verkar det bli fullsatt och kommer att vara riktigt bra tryck. Det är sådana här matcher man ser fram emot att spela. Man taggar igång lite extra. Nu har vi en del skador, men det känns ändå bra just nu. Jag tror på seger.

* * *

Jag åt lunch med Patriks pappa Terho på min och även hans stam-lunchrestaurang i Umeå efter SSK-matchen.

Så här lät hans tankar om sonens insats:

– Patrik gjorde en bra match, var positionssäker, slog inte bort många puckar och hade ett par fina vrickningar i uppspelsfasen, men det finns en nivå till i honom. Den där han tar ännu fler initiativ och tvekar mindre i avslutstillfällena. Då kommer han att producera mer. Jag är på honom att våga ännu mer. Jag vet vad han kan.

* * *

Personligen trodde jag hårt på Nevalainen inför säsongen. Han var riktigt bra under försäsongen, men när serien drog igång tyckte jag att den offenisva spets vi såg på försäsongen sakta men säkert försvann. Nu har han haft oerhört mycket speltid med alla skador på backsidan och oftast är känslan att han är okej, jag hittar oftast inte många anteckningar om honom efter matcherna. Han är där, men sticker sällan ut som briljant.

John Slettvoll på pressläktaren har flera gånger påpekat samma sak:

– Det ser ut som att Patrik är lite varsam och tveksam när han spelar hockey. Han skulle behöva en tränare som säger åt honom. ”Sluta tänk, sluta tveka Patrik. Du har spelat på den här nivån i åtta år, du kan det här, börja tro på det på riktigt”.

Det känns som att det finns mer att hämta ut ur Patrik. Så låter det från alla håll. Vi får se om hans fina insats mot Södertälje borgar för en ny bra insats i dag mot Djurgården.

2 kommentarer

  1. MiaMariaFR

    Kämpa Neva! Det är många av oss som tror och håller på dig! Släpp tveksamheten och bara kör – du kan det, jag tror på det. När ni kör BP och trycker ut motståndarna mot sargen så de inte har en suck att ställa upp – då är ni riktigt bra. Gillar sånt! Du är en vinnare du med – tro på det och all ev tvivel rinner av. och släng in fler puckar direkt på kassen – man vet aldrig ;).
    Nu tar vi DIF – tillsammans!
    #förevigt,föralltid #björklöven

  2. Gustav

    när serien började var han katastrofal men jag tycker faktiskt att han spelat upp sig till en bra nivå. men jag tror inte alls på backparet hellström – nevalainen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.