Varför finns det inga pengar

Så här dagen efter ytterligare en förlust är det en del tankar som snurrar i huvudet.

Framförallt två saker.

1. Varför finns det inga pengar?

Björklöven har enligt egen utsago en av seriens billigaste spelartrupper. En trupp på ca 8 miljoner. Sedan är Andrew Raycroft, Mats Lavander, Gustav Hjalmarsson och Tommy Wargh externt finansierade (vad det nu betyder. Alla pengar är väl ändå spons till Löven?)

När en av mina kollegor talade med säljaren Jocke Gustafsson i början på säsongen berättade han att reklamplatserna i stort sett var slutsålda, att jumbotronen var slutsåld och att det var ett större tryck försäljningsmässigt än på mycket länge.

Publiksiffrorna på 3810 åskådare är inte bara fantastisk publiksiffra. Det är långt över vad Björklöven hade budgeterat med. Det är den tredje bästa i Allsvenskan och som en bonus berättade en vän som arbetar med Lövens loger att det är ett galet tryck på middagar i samband med matcherna. Även där går försäljningen alltså tokvarm.

Det är dock inte stopp där. Björklöven har haft elva långtidsskador i år. Alltså spelare som varit skadade i mer än två veckor. Spelarna har vanliga anställningsavtal enligt svensk lag precis som du och jag. Efter två veckor tar staten (försäkringskassan) över lönen från spelaren. Alltså sparar Björklöven spelarens lön under dessa veckor.

Lucas Sandström har varit borta i hela 12 veckor. Det är Lövens värsta skada, men vi tar ett par till.

William Quist (10 (totalt)), Stefan Andersson (8), Marcus Lundberg (9), Alexander Sundström (7), Karl-Johan Lundström (8), Oscar Molin (8), Kim Karlsson (9), Viktor Ekeståhl-Jonsson (10), Mats Lavander (6).

Bara dessa skador är 67 (16 månader) veckor om vi räknar bort de två karensveckorna på alla. Om snittlönen i Björklöven är 40 000kr i månaden så är det 640 000kr som Löven sparat in i minskade löneutgifter på skadorna. Skulle vi nagelfara hur länge alla varit skadade totalt så handlar det om ännu mer pengar. Nu ska det sägas att alla lån också kostar pengar. Delvis ska det betalas för resor, försäkringar, lånekostnader m.m, men i slutändan blir det ändå över pengar även om det naturligtvis drabbar laget sportsligt.

Så till frågan. Hur kan det vara slut på pengar? Hur kan budgeten med truppen vara så tajt att det trots publikintäkterna, den ökade försäljningen och de sparade utgifterna på skadorna finns det ändå inga pengar. Jag får inte ihop det.

Så här sa Fredric Åkberblom nyligen om ekonomin till Erik Åström:

Om det ska skjutas till mer pengar till truppen…

– Vi sitter lugnt i båten och litar fullt på de spelare vi har och på Jimmy, Jens och John. Vi har en del spelare på väg tillbaka från skador, så svaret är nej. Det är klart om någon kommer och erbjuder oss en påse pengar för att köpa en sniper så kommer vi inte tacka nej.

Om ekonomin i allmänhet…

– Det är lite väl tidigt för att ge något konkret svar. Men jag har goda förhoppningar att vi gör ett plusresultat i år. För AB:et ser det väldigt bra ut. Biljettförsäljningen är vår största inkomstkälla och om vi ser till antal sålda biljetter ligger vi över budget. Dock i snittpriset på biljetterna ligger vi lite under.

Alltså. Det ser ut att bli plusresultat, men det ska inte skjutas till några mer pengar till laget. Det är beskeden. Det är de spelare laget har som ska fixa det. Alltså det jag har mässat ett tag nu. Det kommer ingen frälsare.

För mig går det inte ihop. Hur kan Löven ha så lite pengar jämfört med så många klubbar i Allsvenskan?

Är huvudsponsorerna så mycket mindre, handlar det om att Löven varit borta från Allsvenskan i tre år och därigenom tvingats dumpa försäljningspriserna så mycket, handlar det om att Umeå är en extremt svårt stad för elitlag att verka i?

Jag vet inte säkert, men fakta är att ingen VD sedan Björklöven bildade ett AB har visat upp röda siffror och jämfört med många av de andra lagen i Allsvenskan lägger Löven väldigt lite pengar på spelartruppen.

Det är så att säga en ekvation jag har svårt att förstå när det ständigt talas om att ”Vi har inga pengar”, men med tanke på alla röda siffror är det väl bara att acceptera. Det är så det är! Löven har inga pengar.

* * *

2. Vad frågar man en tränare efter förlust nummer 11 på 12 matcher?

Jag såg att vi journalister fick lite skit på Björklövens forum TCIM efter matchen i går även om vissa andra försvarade oss.

Går det att ställa mer bekväma frågor på en presskonferens efter ännu en NOLLpoängare? Pinsam insats av journalisterna, vad är detta? Finns ju inte en tillstymmelse till försök att gräva.. usch

Så skrev signaturen Viltor.

Det är helt klart intressant det där med intervjuer efter matcherna. Jag klankar inte på något sätt på Viltors åsikt. Vi kanske var för mesiga. Jag bara reflekterar över situationen.

Först och främst så hoppas jag att ni alla förstår att via alltid ställer fler frågor som inte kommer med på videorna från presskonferenserna. Det är oftast då när man står en och en med Jens eller John som man får bättre svar än när kameran rullar.

Dock så kan jag hålla med. Det var väldigt snälla frågor och då var även Expressen på presskonferensen i går, men Thomas Pettersson höll sig från de mer kritiska frågorna.

Jag själv ställde två frågor i övrigt var jag tyst. Dessa var frågorna:

Ni har nu tio förluster på elva matcher, fem raka förluster och ligger på kvalplats. Hur känns det att vara huvudtränare för Löven just nu. Är det pressande?

Vad ska ni göra från och med nu för att undvika kvalspel?

Jag måste säga att dessa är relevanta frågor i sammanhanget och inte så oerhört mesiga.

Men, rent konkret. Vad skulle ni vilja att jag frågor om Löven förlorar även mot Troja på lördag?

Jag ska nämligen dit.

Jag har varit på plats på 26 av 35 grundseriematcher i år och i ärlighetens namn har jag fått hör mycket samma saker om och om igen (pucken studsar inte med oss, skador, inte effektiva nog m.m) så ni är välkomna att komma med förslag på vad jag ska fråga. Nu pratar jag alltså om vad jag ska fråga Jens Öhman/John lind efter matchen.

Kommentera här eller i liverapporten på lördag.

31 kommentarer

  1. Målis

    Detta är en befogad fråga från din sida. Antingen har man budgeterat fel eller så har sponsorerna inte hållit vad de lovat. Det normala vore en eller två nyförvärv för att täcka upp skadorna. Problemet är att Björklöven helt slutat kommunicera med oss fans. Är vi inte fina nog?

  2. Söderlöv

    Ja jag vågar faan inte visa mig på bortamatch längre, tror inte jag fått se Löven vinna sen vi var i Arboga för en herrans massa år sen. Å andra sidan verkar inte många Löven fans längre få se nån vinst. Det kan ju inte heller vara nyttigt för kassakistan OM det nu skulle innebära en degradering, så kanske vore läge att titta på något att stoppa in i truppen. De kontrakt som är skrivna på mer än detta året, är dom giltiga även vid en degradering till Div1 ?? Phuuuu, jobbiga tider just nu.

  3. Kristoffer

    Vem bestämmer i båset egentligen? (Med tanke på att sportchefen avbryter förste tränaren vid en time out för att säga sitt om situationen)

  4. Spelarlöner

    Om spelarlönerna ligger på den nivån är de seriens högsta. Djurgården 10mkr, Timrå 9mkr. Karlskrona över 10mkr, Mora 8mkr etc..

    I botten Asplöven med 4mkr.

  5. Erik

    En bra fråga är väl om Jens själv frågat blixt om det är möjligt att värva in spelare?? Han kan väl knappast va nöjd med truppen som den ser ut nu med alla skador??

  6. Stocke

    Jag var en av dem som kommenterade bristen på kritiska frågor igår. Ställ gärna denna till Jens Öhman: Det har varit många kommentarer från ledarstaben angående orsakerna till de senaste usla resultaten. De dominerande har varit ”det studsar inte vår väg”, ”det grinar oss illa just nu” (vad det nu betyder) och skador. Borde man inte, efter 10 förluster på 11 matcher, vara lite mer självkritiska och konstruktiva och söka orsakerna på annat håll? Alla lag har väl motstuds och skador eller?

  7. Chris

    Om man inte vet vad man snackar om så bör man vara tyst, men jag har tänkt på det här med pengarna av och till och häver ur mig en reflektion.

    Tycker att det ofta kommer upp att det inte finns tillräckligt stora eller många sponsorer i Umeå. Jag tycker dock att varumärket Björklöven är så pass stort och intresset för Löven är faktiskt större än Umeå.
    Vad jag menar är att man borde kunna få in mer sponsorpengar och från övriga landet.

    Ex. Nikon gjorde reklam i Modo utan direkt anknytning till Övik.
    Tony Rickardsson hade alltid en Ettan dosa i handen när han rättade till Swedish Match kepsen under press konferensen trots att han kommer från Avesta och inte Göteborg.

    Löven syns hela tiden i media och sponsorer vill synas i media.

    Jag har ingen aning om arbetet bakom de pengarna men tycker att intresset är så stort att pengar måste finnas när vi nu är i AS och har ögonen på oss.

    Bor själv i söder och det snackas om Löven överallt och vi Lövare finns överallt…

  8. Olle

    Jag ska vara lite motvals! Alla verkar jobba efter teorin att det är alla skador som sänker oss… min tes är det är precis tvärtom. Med skadorna kom våra paniklån in, kompetenta spelare som på flera nivåer gjorde ett bättre jobb än våra kryckhoppande medelmåttor. Det är konstigt att inte fler reagerat på att vi i vår absolut värsta skadekris spelade som bäst, Vad kan det bero på, tro?

    Nu börjar våra sämre killar komma tillbaka från skadorna vilket medfört att kvaliteten i vårt spel radikalt försämrats. De enda som verkligen saknats i sin frånvaro är Kim Karlsson och möjligtvis Lucas Sandström. Sjävklart var Stefan Andersson också ett tungt avbräck.

  9. Matilda

    Du ska inte tro att det finns pengar att få tillbaka från försäkringskassan för spelare som varit skadade! De skulle i bästa fall kunna täcka en del av lönerna! Det finns tak och karréns samt andra specifika regler i sammanhanget. Dessutom kostar det extra mycket med lånespelare och sena kontrakt som skapar en hel del merkostnader. Det är inte till ekonomisk fördel att spelare blir skadad som en del verkar tro! FK ska ses som en fallskärm som dock blir en förlust i långa loppet hur man än vrider!
    (Jag har god insikt i FKs regler i idrottsammanhang)

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Efter två veckor betalar FK 80% av lönen till den sjukskrivne. Klubben betalar då inte längre den anställdes lön. Dock finns det naturligtvis ett högkostnadsskydd för FK som gör att de inte kan betala hur höga löner som helst, men in grunden så sparar du, men inte tjänar pengar då en spelare är skadad över en längre tid.

  10. john

    Just det du skriver i bloggen är ju kanske en sådan fråga du borde ställa, är det så att pengar gått till någon hutlös lön eller? Naturligtvis är inte detta en tränarfråga men den är relevant så hugg någon i styrelsen eller så.
    Sen borde du fråga Blixt varför han är kvar i båset då han själv i Aftonbladet bekräftar att det finns ”saker som diskuteras”, då kanske han borde inse själv att han inte är på rätt plats förnärvarande.

  11. Clabbe

    Vad har du gjort och vad kommer du att göra (konkreta åtgärder) för att ”bryta ett dåligt mönster”

    Tex bussresa ner till Ljungby
    Hoppa över en träning
    Mixa om i laget
    Mm
    Mm

  12. hakoi

    såg matchen mot Djurgården och då var Löven bland de sämsta jag sett på en hockeyrink .. men vilket klack vi har som i 3:e, när matchen är över, ändå sjunger så det står härliga till, mäktigt och troget … undrar vad spelarna tänker då ?? .. som jag ser det, inte bara den matchen, så har vi inte ett tillräckligt bra lag (spelare). De flesta kommer från div 1 spel och håller inte för högre division. Sen har vi ett gäng äldre som passerat zenit och håller inte heller måttet. De äldre har inte gnistan och tempot p g a ålder och de något yngre från div 1 kanske vill mycket men saknar kunnandet och tempot. Vi har nog en övertro på detta lag bara för att det är namnkunnigt ! Jag tror ju dock ändå att vi kan klara av detta men det behövs nog kollektivt mental hjälp för att komma ur den negativa självkänslan, att alla förstår sin roll i spelet, att vi vågar gå ut för att vinna, att alla (kollektivet) höjer sig ett snäpp med ett djävlar anamma och spelar instinktivt utan att tänka för mycket för då får vi upp tempot också. Jag förutsätter att laget genom tränaren har ett eget spel som alla ska hålla sig till.

  13. C

    Hej,
    kan bara hålla med när det gäller ditt ekonomitänk! Bra att någon under pågående säsong tar upp ämnet….vanligtvis brukar allt snack bli när s’songen är över.

    Något som jag saknar är det fysiska spelet! Att se ”de äldre backarna” visa vägen, använda kropp/tacklas vore inte fel. Ett fysiskt spel markerar/visar motståndarna att Löven vill.
    Det är beklämmande att se tex Johansson, åka ner i eget hörn och ”peta på med klubban” istället för att markera med tackling och sedan jobba mer fysiskt.

    Hade kanske inte saknat detta om laget istället varit lite rapp på skridskorna, men är ju rätt sega där också.
    Nu är det dags för alla att lämna allt bakom sig och sedan tänka om och göra rätt 🙂

    Inte så lätt men vad är alternativet?

    Ett är då säkert, som Lövare ger man inte upp!

  14. psand

    Håller spelidén?
    Man spelar i egen zon ”man man” vilket gör att man aldrig kommer på riktig press på motståndarna dom får tid att snurra runt o när väl Löven får tag på pucken är man så trött att istället för att anfalla måste man byta, titta på en SHL match så ser man ett helt annat spel i egen zon

  15. Per

    Du har helt rätt i att man inte värvar pga ekonomin. Det är inte det att man prompt måste visa plus det beror bara på att inga pengar finns. Löven har sålt sämre än man säger och framförallt så har man sålt för billigt som du var inne på. Man saknar också i vanlig ordning kontroll på kostnadssidan vilket får konsekvenser på truppen. Löven är utan att man ens tänkt det tillbaka på topoftheline-nivån vi hade förr i tiden där organisationen äter en redig bit av de pengar många andra lag bygger sport omkring.

    Sen så går det inte att bortse ifrån att Löven spenderat stora delar av sportbudgeten på överprisade hasbeens som inte ens nästan presterar i paritet vad de kostar. Löven borde ha samma möjligheter som tex VIK har om man ser till publik och sponsorer. Dessvärre spelar man på ett väldigt mycket lägre plan när det kommer till sälj- och kanske framförallt sportchefssidan. Vi drar inte in tillräckligt och vi spenderar pengarna helt fel. Dels organisatoriskt och dels sportsligt.

  16. Danne

    Hej! Nu har jag inte läst alla kommentater så det är säkert nån som redan nämnt detta. Varför står Blixt i båset!!?? Jag skulle bli galen efter 1 dag ifall chefen hängde hängde över ryggen hela tiden. Nu skyller jag inte allt på Blixt men kan det inte vara ett störande moment!?

    Mvh

  17. psand

    Ska man ha 3 man i båset)
    En sportchef med 2 andra tränare bredvid sig, hur bra blir kommunikationen då?
    Vem bestämmer under matchen?

  18. joz

    Hade Fagervall, Janne Karlsson eller Lenny Eriksson haft våran trupp hade de förmodligen ändå legat kring play off plats eller högre precis som de gör med sina klubbar idag…allt sitter i speliden och ledarnas förmåga att guida ett hockeylag till segrar, att ta sig upp från div 1 är något löven skulle gjort för 3 år sedan med tanke på klubbens storlek men man valde fel tränare men till slut gick man upp med Öhman o Patrik Sundström som ju slutat.

    Idag står det klart att speliden som tog oss från div 1 inte fungerar i allsvenskan, segrarna kom när raycroftt stod på huvet och vi hade ett enormt flyt med stolpe in…alla sämre lag har en positiv formkurva i allsvenskan, så har det alltid varit, men för oss verkar den över nu.

    Frågan måste ställas om tränaren har förmågan att etablera löven i allsvenskan och om några år som ett topplag i serien. Jag är tveksam till detta mycket tveksam, vi är tex helt oförmögna att kontra det sitter inte i spelarna utan i speliden, vi kommer ALLTID mot ett fullbesatt försvar som bara styr bort oss i sarg där vi brunkar på, det ser precis ut som i början av serien igen, och att Öhman och company söker hela tiden efter vad det är som är fel, varför vi är så dåliga.. man vaskar om i kedjor i panik. Just sådant är tecken på att man helt enkelt inte förstår att det är grundiden som fallerar för trots alla ändringar man gör spelar man samma hockey som i div 1, speliden håller inte det är uppenbart, laget tror jag är bra nog att etablera sig men inte med en förlegad enkel hockeyfilosofi som var perfekt för att masa sig ur div 1 men som inte håller på elitnivå.

    Obs Jens Öhman är en person som gett mkt till löven både som spelare och ledare och är en varm trevlig människa, och vi har honom att tacka för mycket vill bara säga det.

    • Rambrink

      Helt sjukt att du kan döma ut Jens Öhman flera gånger om i ditt inlägg sen avsluta med att säga några snälla ord.
      Vad vet du om att Löven hade legat på playoff plats med någon annan tränare? De är ju inte BARA tränarens fel! När vi var inne i ett ”flyt” som du säger, du menar att vi hade TUR som vann 9 av 10 matcher, då frågade man Jens Öhman vad han hade gjort för ändringar, hans svar var att: Jag har låtit LAGET få bestämma lite mer om hur vi ska spela. Men de var väll bara tur de vinsterna.
      Du säger att laget inte kan kontra, om vi tar sista matchen mot Aspelöven hemma, minns jag inte helt fel så frispelade Stefan Öhman Tomas Enström som kontrade in kvitteringen 2-3.
      Har sätt alla hemmamatcher i år utom 2 och har sätt kanske 3-4 kontringsmål av löven. Men du säger att de är tränarens fel att laget inte kontrar, konstigt påstående.
      Du säger att: vi kommer ALLTID mot ett fullbesatt försvar, du tror inte att andra lag, som löven också, studerar sina motståndare före man möter dom, eller tror du allvarligt att man bara kommer till T3 Center och spelar sin hockey som är så mycket bättre än lövens? Då kan du inte mycket om hockey.
      Du säger att vi vaskar om i kedjor i ren panik, vad jag sätt de senaste 5-6 matcherna så har laget varit EXAKT samma hela tiden. Man har flyttat 1 max 2 gubbar runt i kedjorna. De är inte så att han gjort en revolution i laget.
      Du säger att Jens Öhmans spelide inte håller i AS, vi har ju vinnit FLERA MATCHER, just ja de va bara tur enligt dig.

      Obs, jag är bara en trogen lövare som nästan sätt alla lövens hemmamatcher denna säsong och många andra säsonger, jag har gett min support till laget i vått och torrt genom hela mitt liv så vad vet jag om hockey egentligen?

  19. Luttrad

    Varför bänkas aldrig de spelare som inte gör jobbet eller har en dålig dag ? Glida omkring och bara vara utfyllnad,eller skylla på det ena och andra som skador mm verkar vara helt OK . Man måste väl klara av att under delar av en match gå på 3 enheter som vill jobba desperat med hjärta för att vinna.
    Varför bryter man inte kontrakten och skickar iväg de som bevisligen nu bara är gamla så kallade klasspelare och fungerar enbart som utfyllnad ?
    Hockeymatcher vinns med motivation och vilja att jobba desperat.

  20. Jacob

    Väldigt intressant inlägg men många bra kommentarer. 🙂
    Håller med om det mesta och är mycket frågande till ekonomin. Dock, jämfört med de flesta av våra konkurrenter (exl Asplöven och möjligtvis Timrå) är våra resekostnader betydande och bör medföra mindre utrymme till spelarbudget.
    Det vore billigare att lira i SHL (sett till resorna) 😉

  21. Nisse-Berta

    Det där med billig spelartrupp och resten externfinansierade är ju som du antyder komplett BS. Sanningen är ju att löven har en av de absolut dyraste trupperna.

    • MiaMariaFR

      Blixt förhindrar ingen att göra sitt jobb i båset! Jimmy har ansvar för forwards, John för backarna & Jens övergripande över spelet vilket kommunicerats ut på ett flertal sätt både från Blixt & Lind! Nu hoppas jag det eviga gnället om det får ett slut! Inget blir bättre av gnäll, inget blir bättre av att skrika på enskilda ledare eller spelare (talar i sista meningen allmänt). Vi har den trupp vi har, vi har de ledare vi har och tacka hockeygudarna och klubbarna runt om i landet som lånat oss spelare – Björklöven kommer klara målet och det skall bli oerhört intressant att läsa allas kommentarer då – om det ens kommer några då, för positivitet verkar ju vara ett frånvarande ord i en del personers lexikon!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.