Playoff 2 & 3 lottat – Löven möter?

Fyra matcher kvar. Allt handlar nu om att hitta formen och två nya spelare innan kvalet börjar om 18 dagar den 13 mars.

Först och främst ska ju fyra motståndare till tas fram och playoff-2 och 3 till kvalet lottades nu på morgonen live från Svenska Hockeyförbundets styrelserum.

Så här blev det:

Playoff-2: Spelas 27/2, 1, 2/3 (Laget som står först har hemmaplansfördel)

Hudiksvalls HC – Kristanstad IK

Kiruna AIF – Tingsryds AIF

Visby/Roma HK – Huddinge IK

Kallinge-Ronneby IF – Östersunds IK

Playoff-3: Spelas 5, 7, 8/3 (Laget som står först har hemmaplansfördel)

Piteå HC – mot vinnaren Hudiksvalls HC – Kristianstad IK

Nyköpings HK – mot vinnaren Kiruna AIF – Tingsryds AIF

HC Vita Hästen – mot vinnaren Visby/Roma HK – Huddinge IK

IF Sundsvall Hockey – mot vinnaren Kallinge-Ronneby IF – Östersunds IK

* * *

Så vad betyder det här för Löven? Vilka möter dom i kvalserien?

Först och främst så minns jag tillbaka till de senaste säsongernas playoff. Det är riktiga ångestmatcher dessa playoffmatcher för lag som bara har en inställning, alltså att gå upp.

Det andra jag vet är att det i stort sett alltid blir skrällar. Inte en enda gång sedan denna form startades för nio år sedan har alla fyra lagen som direktkvalificerats till playoff-3

Så här tänker jag kring Björklövens troliga motståndare i kvalserien.

Piteå – Det spelar ingen jättestor roll om det blir Hudiksvall eller Kristianstad. Jag är övertygad att Piteå tar denna serie. Piteå har i år trots förlusterna av Per Lindholm och lars Bryggman ett nästan ännu bättre lag med spetsar som Johannes Tonberg och Magnus Isaksson. Även David Lindqvist som gjorde åtta matcher med Vännäs i fjol har varit kanske seriens bästa center.

Nyköping/Kiruna – Här luktar det skräll så att det skriker om det. Först och främst. Kul resa för Kiruna och Tingsryd. Det är ju bara 129 mil fågelvägen och 152 mil bilvägen. Jag tror att Kiruna slår ut Tingsryd då de har hemmaplansfördel och sen är det hugget som stucket mellan Nyköping och Kiruna. Frågar ni mig hoppas jag på Nyköping. Det är enklare att resa dit än till Kiruna.

Vita Hästen – Matchserien mellan Visby och Huddinge är mycket oviss. Huddinge tappade hela sin förstafemma efter fjolårets kvalserie. Dom är inte lika starka. Inte heller Visby är överdrivet starka så vem som än går vidare här är jag övertygad att Hästen slår ut laget som kommer till Playoff-3.

Sundsvall/Kallinge – Jag har sett Östersund i år och dom har inget i en kvalserie att göra. Med de resurser Kallingen förfogar över ska dom slå ut Östersund. Sedan blir det en brutal holmgång mot Sundsvall som på pappret är något sämre än vad dom var i fjol (då dom missade kvalserien). Här ser jag det som ett 50/50-läge och hoppas ur resesynpunkt och när det kommer till rivalitet på Sundsvall.

Om ni under pistolhot ska ha kvalserien 2014 till Allsvenskan så ser den i mina ögon ut så här:

Björklöven
Troja/Ljungby
Vita Hästen
Piteå
Nyköping
Kallinge-Ronneby

* * *

Nu är frågan vilka som Löven värvar. Det får jag avhandla om en stund.

7 kommentarer

  1. Mangan

    Det klart att du har en övertro på norrlandslagen Gustav då det är dem klubbarna du sett och har någorlunda koll på. Om man vidgar lite på skygglapparna och resonerar kring inbördes möten, statistik, form, ambitionsnivå osv så är det bara Piteå som har en realistisk chans av norrlagen att inte bara nå kvalserien utan även ta en hel del poäng där. Vita Hästen och Nyköping (de enda klubbarna som har arenor och publikunderlag för ett HA äventyr) har trupper starka nog för en KS som du säger men har tokfloppat så många gånger förut. Räkna verkligen inte bort Visby/Roma som gått framåt varje säsong sedan klubben bildades. Nicklas Falks nertränade Huddinge har föv fått tillbaka Måns Kruger från Djurgården dit han och hela förstalinan gick inför säsongen. Bör inte heller räknas bort även fast kvalitén på hockeyn som spelas i och runt Stockholm är oerhört låg i sammanhanget. Tingsryd är något sämre än när man spelade div 1 senast. Hade enorma problem att ta sig vidare mot Västervik men besitter gedigen kvalrutin. Kallinge/Ronneby kan ta den sista platsen till KS som du säger men väl där torde man bli jumbo. Mitt tips på hur kvalserien slutar:
    Troja/Ljungby
    Piteå
    Björklöven
    Tingsryd
    Huddinge
    Kallinge/Ronneby

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har en övertro på norrlandslagen. Så är det och sen har jag inte samma koll i år. I fjol hade jag råkoll på ettan och tippade i stort sett rätt genom hela playoffet. I år har jag bara sett norrlandslagen och läst resultat söderifrån. Det ger ju inte hela bilden direkt.

      Efter att ha pratat med två NT-journalister så får jag bilden att Hästen normalt ska slå Huddinge eller Visby, men visst där kan det kanske skrälla även om det vore ett rysligt fiasko för Norrköpingslaget.

      Kiruna är säkert ishockeymässigt sämre än Tingsryd, men att åka till Lombia och lira är inte enkelt. Skulle Tingsryd slå ut Kiruna så ska det bli tufft med Nyköping med tanke på hur bra dom har presterat i år, men som du säger är Stockholmshockeyn inte så bra. Jag tror du får fel där, men vi får helt enkelt se om det blir så.

      • Mangan

        Yeti: Tror du att många enögda kronobergare trodde att Tingsryd skulle ramla ur Allsvenskan ifjol? Tror du att Björklöven är det enda laget i världshistorien som inte kan åka ur en serie? Snälla du, vidga din syn på ishockeyn i stort och inse att Löven går in i KS med mindre än 40% chans att hålla sig kvar. Mycket beroende på den urusla form man fortfarande inte lyckats förbättra under månader av misär. Lägg därtill alla skador samt frånvaron av nyförvärv med en helt oerfaren Chefstränare som helt saknar coachegenskaper där förändring av gameplan under match är en mycket viktig egenskap. Detta strykgäng ska allså möta lag som rustat för avancemang sedan i somras där man sedermera radat upp segrar och i många fall även tränat ner sig så pass att man skall vara som bäst när KS sätter igång. Av de playoff lag som är kvar siktar Tingsryd Vita Hästen Nyköping Sundsvall och Piteå på en realistisk Allsvensk plats!

  2. Stefan

    Ber till Gud att vi slipper Vita Hästen 🙂 …läste i nån av Lövenbloggarna tidgare (tror jag) att de ”känns” sämre än förra säsongen men Lövens skräckmotstånader nr #1 törs då jag aldrig räkna bort!

  3. Sjöbba

    Tack för bra sammanställning och analys.

    Det logiska tipset är:
    1 Troja
    2 Vita Hästen
    3 Löven
    4 Piteå

    Det är ju då vare sig tippat med hjärtat eller efter spelarmaterial.
    Det är utefter mentalt skick, form och taktisk förmåga.
    Risk att ovanstående är klart redan innan sista omgången.

    Jag hoppas givetvis innerligen att jag har fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.