Vad värvar Jimmy Blixt?

Två siffror:

83 timmar – så långt är det kvar innan transferfönstret stänger natten till den 28 februari (fredag).

32 dagar – så länge sedan är det Jimmy Blixt fick pengar att värva för. Nio spelare har värvats av andra lag under den tiden.

Så vad kan vi då förvänta oss. Med tanke på de kommentarer som VD Fredric Åkberblom kommit med samt det jag hört från kretsen kring Löven är det allsvenska spelare från lag som hamnar i ingenmansland som gäller.

Så vad kan vi då hoppas på?

Oskarshamn – klubben har meddelat att dom kan tänka sig att släppa spelare för att rädda ekonomin innan serien är färdigspelad. Där finns Francois Bouchard (17+15) som jag tycker varit effektiv de matcher jag sett med IKO, där finns Arsii Pispanen som levererat i år, men det känns som att han skulle hamna i tredjefemman ändå så jag passar där. David Rodman är en fartfylld spelare som gjort det bra de 31 matcher (9+14) han spelat sedan han ersatte Josh Soares. När det gäller backar finns det ingen i IKO som intresserar mig allafall.

Asplöven – 8 poäng upp till sjundeplatsen och vid poängtapp ikväll mot Löven så är det nog klart att det inte längre finns något att spela för. Asplöven är dessutom en förening som gärna agerar för att klara ekonomin. Här finns ett par spännande spelare. Glöm Lucas Wallmark, han tillhör Luleå och är en slutspelsjoker för dom. Simon Olsson (9+22) är en spännande spelare. 25-åringen från Göteborg har gjort ett par bra säsonger i Allsvenskan, men årets i Asplöven har varit imponerande. Han har styrt Asplövens ”PP” och det händer alltid något kring honom. Även Marcus Fagerudd känns spännande. Han är visserligen rightskytt vilket gör att man måste peta Stefan Andersson eller Fagerudd i ”PP”, men ändå, en mycket spännande back. Problmet är att han tillhör Luleå. Frågar ni mig skulle allafall Simon Olsson vara perfekt för Löven.

Södertälje – Laget har lagt ut en hel del pengar i år genom att sparka tränare om och om igen. Med seriens näst dyraste trupp borde det finnas tankar om att spara lite. Laget är troligen helt borta från sjundeplatsen efter kvällens match mot Djurgråden. William Nylander är bara att glömma. Han ska spela med Modo i slutspelet, men om jag fick välja två spelare i SSK är det: 1. 96:an David Pastrnak (8+16). En mycket spännande spelare som skulle komma in med en galen fart och som vill visa upp sig för alla scouter i match efter match. Han var skadad senast så först och främst måste han vara frisk, men annars är han spännande 2. Philip Desmoine (7+14). Han var stekhet mot Löven senast. Han är den typen av sniper som skulle kliva in i en av de två första linorna och förstärka direkt. Tänk er honom med Kim och Lucas t.ex.

Timrå och Mora har visserligen ingen strålande ekonomi, men dom har så bra häng på en topp-sju placering så i min värld är det bara att glömma. Almtuna har bara fem poäng upp till sjundeplatsen så dom lär inte släppa något. Dock skulle jag gärna plocka backen Marcus Högström med hans bössa till skott.

Det finns alltså inte så oerhört mycket att hämta bland de lagen som hamnar i ingenmansland. Det är Simon Olsson och Bouchard som jag själv skulle vilja ha som känns möjliga.

* * *

I min värld borde Löven redan ha värvat för ett bra tag sedan och man borde ha värvat två transatlanter med spetsegenskaper, legoknektar alltså.

Jag talade med agenten Patrik Aronsson strax efter att Löven fick pengar rent upplysningsvis och han sa då att han hade ett par spelare på lager som han vet är lediga och sen utifrån en kravprofil skulle han kunna ta fram ett par på 1-2 dagar.

Björklöven har ju valt att inte gå den vägen, utan att jobba på att hitta en ”smart” lösning istället.

Alltså spelare du har sett, som du vet vad du får och där du inte behöver lita på någon annan än din egen bedömningsförmåga.

Jag skriver Björklöven och inte Jimmy Blixt, för vi ska vara tydliga i en sak.

Jimmy har som sportchef en situation som ingen annan i elithockeysverige.

ALLA kontrakt ska skrivas på av VD, JImmy och en styrelseledamot.

Jimmy är alltså jämfört med andra sportchefer praktiskt taget livegen.

Styrelsen har koll och veto kring alla värvningar.

– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att jobba under de premisserna, sa en av allsvenskans sportchefer anonymt till mig på en av mina resor för ett tag sedan.

Lövens sätt att jobba där man bakbinder Jimmy Blixt gör att mobiliteten och möjligheterna att handla snabbt är helt begränsade.

Jimmy är fortfarande ytterst sportsligt ansvarig och har godkänt dessa termer. Han är ansvarig för de värvningar han gör eller inte gör, men han kunde inte haft sämre förutsättningar.

* * *

Nu sitter alla Lövenfans och bara väntar på vad som ska hända.

Blir det en ny Niklas Granberg (spelare från Ö-vik som värvades 2012) eller blir det något som väcker hoppet om HA 2014-15.

Jag har inte hört ett enda rykte om vilka spelare som är på gång än så länge.

Det är tyst som i graven på ryktesfronten.

Vi alla väntar med spänning!

19 kommentarer

  1. Sittplats

    Bra sammanställning! Tycker löven tänker helt rätt om det nu är så att man menar värva från kollegor i AS som hamnar i ingenmansland. Får bra koll på vad spelaren går för, säkert billigt i jämförelse med att chansköpa en transatlant. Det enda är väl att man riskerar bli pressad att värva sent och att det ges mindre tid att spela samman laget. Tror att man efter kvällens omg gör slag i saken. Simon Olsson och Gregorie låter ju najs.

  2. Mangan

    Klart Blixten godkänt upplägget. Han vill uppåt i hockeyhierarkierna och gör nu sina sk ”hundår” i branschen. Skulle inte förvåna någon om den ekonomiskt strama styrelsen landar Vännäs Vladimir Alyokhin.

  3. Kasper

    Fagerudd värvades av Luleå från Asplöven i januari och är numera utlånad till Asplöven. Tror inte Osten ser någon anledning att låna honom till Björklöven, han är nog mer angelägen att trimma in Fagerudd i Luleå i så fall.

  4. Syrgasar'n

    Marcus Fagerudd har Luleå redan signat, så det är nog bara att glömma! David Pastrnak är skadad sen ett par veckor tillbaka…borta resten av säsongen! Sedan borde det hänt nåt redan efter… då man förlorat 4-5 matcher i rad, sen kom vinst mot Mora, och då efter 4-5 matcher (som blev 15 raka) skulle ledningen agerat! Handlingsförlamning de luxe…känns amatörmässigt nånting!

  5. Michael

    Att värva från seriekonkurrenter är totalt idiotiskt.
    Har de klubbarna riskerat sin ekonomi med dyra värvningar, så ska väl inte vi rädda dem?
    Låt dem stå sitt kast, det har vi fått göra!!!!!!
    Sen det där med Jimmys bakbundenhet, den har jag försökt förklara hela säsongen, men ingen har velat lyssna..
    Fullständigt galet är ordet..

    • lordd

      Det handlar väl inte om att hjälpa andra klubbar? Det handlar ju om att löven ska hjälpa sig själva så billigt och effektivt som möjligt.

      • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

        Självklart är det så, men för att andra klubbar ska tänka sig att låna ut måste dom också få ut något av det.

  6. Henrik

    Hoppas verkligen inte att man nöjer sig med dumpade AS-spelare. Känns sådär. Hur tänkte du kring de spelare du valt ut? Är inte Pastrnak skadad och borta resten av säsongen? Gregoire var väl i princip osynlig i matchen mot Löven? Simon Olsson är en riktig trollgubbe men känns väldigt lik Kim. Nä, en målskytt vill vi väl ha?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Menade Desmoine. Skrev inlägget snabbt när jag satt på flyget. Blev fel där.Såg bara att Pastrnak var skadad, men nu när jag efterforskade ser jag att det är säsongen ut som du skriver. Då går han ju bort ja.

      • Per

        Är det en VK-autocorrect som gör att fullkomligt alla journalister kallar DeSimone for Demoine? Dels gör du gång på gång och dels envisas Otterhall att alltid göra samma i sin liverapportering..

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Det är nog bara jag som inte vet hur man stavar. Dom andra på Vk kan jag inte svara för.

  7. Skipper

    Backbesättningen är väl ok under vissa omständigheter, men kunde inte Stefan Andersson få visa vad han kan som forward.
    Han borde väl veta var en anfallare ska placeras sig i en uppspelsfas.

  8. Micken

    Vad menar ni med att det är ett problem att sportchefen måste få klart från VD och någon styrelseledamot innan han skriver avtal med någon spelare. Hur borde det vara?
    Med Lövens record så är det väl bra att det blivit uppstyrt. Det måste väl vara den trupp man har som ska fixa jobbet, inte någon Jesus utifrån. Givetvis måste men ibland komplettera om skadeläget kräver detta men stora delar av Umeå, inklusive vi sponsorer, är skittrötta på att Löven ligger på knä ekonomiskt i slutet på säsongen. Leverantörer som inte får betalt, skatteskulder mm.
    Nej, heder åt den sittande styrelsen som tydligen rättar mun efter matsäcken!
    Framgångarna på plan kommer så småningom om man bygger klubben stark underifrån, bl a genom att få ett gott rykte i stan. Dit fattas det litegrann, även om det gjorts mycket sista åren.

    • P

      Det stora problemet är väl inte främst att man inte värvar nu. Det är att man med en stor spelarbudget lyckats få ut så lite att man nu inför ett kval måste värva även om de flesta spelarna är friska. Som en annan sponsor så blir jag beklämd att pengarna spenderats så uselt att man nu riskerar att åka ur. Det Löven du hyllar har spenderat 10MSEK+ på truppen och det är mycket mer än många andra lag i denna serie. Själv är jag ytterst tveksam att sponsra mer nästa gång Jocke ringer och behöver mer pengar. Jag är inte ett dugg nöjd över hur sittande ledning hanterat säsongen.

  9. Lars M

    Ta Russ Moyer från IK Oskarshamn och Jesper Ericson från Teg SK så Löven får ett radarpar som levererar i PP.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.