Vilka svar får Löven i Blekinge?

Björklöven tränade i går, söndag, 10.00-11.00

I dag är det träningsledigt då Björklöven reser söderut mot Karlskrona redan i dag.

Björklöven har gjort så på flera längre resor, alltså åkt redan dagen innan. Det är lite dyrt, men seriöst och ger bästa förutsättningarna.

I morgon förmiddag värmer Björklöven i Telenor Arena 11.30 inför den sista ”träningsmatchen” innan kvalet börjar.

* * *

Så vilka svar vill vi ha i sista matchen?

¤ Philipe DeSimone gör sin debut i Löventröjan. Jag ser gärna att han får en central roll och får komma in i hetluften direkt.

¤ Sandgren och Thörnberg var bra senast. Kan dom komma in i laget ännu mer och få klara roller i special teams också. Då har Löven lyckats förstärka laget rejält.

¤ Powerplay. Även om Björköven varit bättre på slutet och tagit poäng i fyra av sex matcher så har spelet i powerplay varit bedrövligt. Ser vi till statistiken har Löven gjort tre mål på 19 powerplay vilket är nästan 16%. Det är en bit under vad Löven vill ha, men bortsett från matchen mot Troja har det skapats oerhört få lägen och tagits väldigt få avslut i den spelformen. Där vill jag se bättring när Löven får chansen i dag.

¤ Boxplay. Björklöven har lagt om sitt spel i boxplay och det har sett riktigt bra ut. Motståndarna hamnar ute längs sargerna och en hel del skott går i täck. Kan ”BP” fortsätta vara så bra så kan det bli en x-faktor i kvalserien för Löven.

¤ Skadorna. Senast saknades åtta spelare. Nu är Kim tillbaka, men Löven behöver få tillbaka ännu fler spelare. Stefan Öhman, Olof Mårs, Stefan Andersson. De måste tillbaka snart. Viktigast mot KHK, ja det blir att inte få några nya skador.

* * *
En av Sveriges största bloggar Dragskott skrev i morse ett inlägg om att Björklöven är alldeles för bra för att åka ur Allsvenskan.

Dragskott har varit oerhört positiva till Björklöven hela säsongen. Talade inför säsongen om en topp-sju plats och har hyllat i stort sett alla värvningar som klubben gjort. Där har Björklöven satt ett avtryck med tanke på att bloggen är primärt baserad i södra Sverige när det kommer till skribenter.

Frågan är då. Har Dragskott rätt?

Till viss del ja. Björklöven har på pappret det överlägset bästa spelarmaterialet i kvalserien oavsett vilka som kommer vidare från Playoff-3. Speciellt med de nyförvärv som plockats in lagom till kvalet.

Är det en garant för att Löven ska klara sig?

Absolut inte. 2011 åkte Djurgården ur SHL med kanske det bästa materialet som någonsin spelat en kvalserie. I princip samma lag som spelade SM-final året innan.

Nej! En kvalserie är ett krig och nycklarna är två.

1. Försvara hemmaplan. Förlora ingen match hemma. Precis så som Löven gjorde ifjol.

2. Få en bra start. Fråga Leksand. Dom har inlett kvalserien dåligt så många gånger.

Att ta ut avancemanget tillbaka till HockeyAllsvenskan, nej det är inte min grej.

Dragskott pratar om 90-10. Jag pratar om 60-40.

11 kommentarer

  1. Pingback: Vilka svar får Löven i Blekinge? | Lövenbloggen | KHK Focus

    • Mats

      50-50. Kvalserien när man kommer uppifrån handlar mer om mental styrka än kvalitet alltså nåt vi inte visat så mycket av.
      Men en bra start så åker nog tuppkammen upp och vi löser detta. I så fall första gången sedan Ifk Umeå på 60 talet tydligen.

  2. Sjöbba

    Helt enig!
    Oavsett spelartrupp så kan alltid björnfrossan slå till. Det blir en kvalfylld månad.

    Den tredje nyckeln är väl möjligtvis att lira tajt och inte släppa till i onödan, som du har varit inne på i tidigare inlägg. Den sitter inte där kan vi ju konstatera.

    I vilken usträckning tror du att Löven scoutar de blivande motståndarna denna vecka?

  3. Mangan

    Roligt att läsa inlägg från folk som tror på 70-30 eller 60-40 som du tippar Gustav. Är den senaste trojkan verkligen den mirakelmedicin Löven behöver för att förvandlas på extremt kort tid från loosergäng till en vinstmaskin? Ni son tippar med hjärtat vill gärna tro det. Det klart att förstärkningarna är välkomna även om det är lite för sent att spela ihop dessa gubbar innan KS. Den enda signalen som går att utläsa just nu är att Löven är säkra på HA i höst. Samma känsla förmedlar de enögda fansen. Vi får verkligen hoppas det blir så. För hockeyns bästa… Men förändring sker inte över en natt! Där 3 st habila Allsvenska spelare (varav en har hjärta för laget och staden) ska lyfta det tidigare sjunkande skeppet. I nuläget vet vi inte exakt vilket motstånd det blir. Jag till skillnad från många er som inte har koll på motståndarlagen bygger Lövens chanser på att man slipper klassiska svårkvalade lag som Vita Hästen och Tingsryd. Nyköping är någonting på spåren med sina fina nyförvärv och form. Allting avgörs i po3 där de vilande lagen kommer visa exakt vilken kapacitet de besitter. Det som talar emot Troja är konkurrenssituationen i Småland där flera antagonister gått förbi både sportsligt och organisatoriskt. Växjö och Oskarshamn är två bra exempel. Troja fick nyligen avslag på nytt hallbygge då det gamla rucklet Sunnerbohov har sett sina bästa dagar. Det som talar för är att Troja/Ljungby är det lag som gjort flest Allsvenska säsonger av alla!
    En uns ödmjukhet skadar ingen i och omkring IF Björklöven.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Helt klart är det så att många är enögda och övervärderar Löven, men det är inte bara nyförvärven som ska göra det. Jon Palmebjörk har varit Allsvenskans näst bästa målskytt, Stefan Öhman var innan skadan en av seriens bästa poängplockare och har haft en strålande säsong, Stefan Andersson är en spelskicklig back som håller hög klass i en kvalserie. Det finns fler spelare i Löven som är klart över medlet i en kvalserie i Kim Karlsson, Tommy Wargh, Alex Sundstöm, Olof Mårs för att nämna några.

      Jag har suttit och kollat igenom lagen som är aktuella samt vilka spelare de har och deras meriter senaste säsongerna samt i år och Löven är på en annan planet. Deras Lönebudget tripplar vissa lags som de ska möta.

      Det som talar emot Löven är hur gravt laget underpresterat under säsongen, hur ur form vissa spelare är och hur det tärt på laget mentalt med alla förluster samt att känslan är att Jens Öhman tappat omklädningsrummet. Dock har Löven vunnit tre och tagit poäng i fyra av de senaste sex matcherna i Allsvenskan.

      En fullständig analys väntar jag med tills det är klart exakt vilka lag som hamnar i kvalserien, men att Löven är favoriter oavsett. Ja, med den budgeten, det materialet, så är det bara så.

      • Gustav

        håller med. björklöven är klara favoriter och ska bara ta detta. men underpresteringen har varit enorm. däremot får man inte glömma att div 1 lagen spelar i en liga under och vi har spelat mot allsvenska lag med ett underpresterande och skadat lag. ifall spelarna inte blir skadade kommer detta att gå.

      • Mangan

        Just precis vad jag menar Gustav • 2. Löven har den bästa spelarbudgeten, de mest erfarna spelarna, en lojal hemmapublik osv. Men laget fungerar inte. Man har underpresterat i HA och absolut ingenting talar för att man börjar fungera fux flux mot ett gäng topplag från Div 1. Löven kom underifrån ifjol och slog ut Tingsryd som då var i samma situation vi är idag. Att hypa Löven som favoriter är att skjuta sig själv i foten. Det jag vill höra från Jimmy och Jens inför KS är följande: ”Vi hoppas att Björklöven står pall inför kommande Kvalserie. Vi har fått några nya injektioner i laget samt fått tillbaka ett gäng skadade spelare och vi har ett gäng revangesugna spelare som kommer göra allt i sin makt för att följa våran gameplan över dessa 10 matcher”. Troja tillsammans med de lag underifrån som satsar uppåt får gärna bära favoritskapet. Ingen utanför Umeå förväntar sig iallafall att Löven-liket ska resa sig på 9!

  4. Lasse

    Löven har alldeles för ojämn backbesättning, ojämna målvakter för att klara av kvalserien. Är det inte Hellström som gör grova misstag så är det Nevalainen eller Hållberg,skulle dom mot förmodan lyckats en match så är det någon av målvakterna, så har det varit match efter match så varför skall det funka i kvalserien ? Chansen är att Löven gör 6-7 mål varje match och hur ofta har dom lyckats med den bedriften ?….

  5. Janne

    Fortsätter Löven att jobba hårt i knappt 50 minuter är vi tillbaka i träskhockeyn igen. Finns bara 60 taggade minuter med så få utvisningar som möjligt. Jag tror att Löven klarar kvalet men bara därför går det såklart åt Clemensnäs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.