Kan Löven ta sig till SHL?

Salomonsson

 

Kollega Gunnar Johnsson gjorde en intervju med nya ordföranden Mikael Salomonsson till lördagens tidning.

Det är en plusartikel och ni kommer till den genom att klicka på bilden.

Det mesta som sägs i artikeln är bra. Ambitionen att bygga från grunden med en sund ekonomi och att samarbeten är viktiga och så både låter fint och är viktigt.

Det jag fastnar för är uttalandet att Björklöven ska ta sig tillbaka till eliten inom fem år.

Det hade jag velat gotta ned mig mer i.

Där finns det två knäckfrågor.

1. Ekonomi. Björklöven omsatte i fjol ca: 30 miljoner i hela koncernen, Björklöven AB 22 miljoner. Med det nya systemet som införs efter i år där du för att ta dig till SHL måste slå ett SHL-lag över sju matcher bör du allafall vara i närheten av något av SHL-lagen sett till spelarbudget och omsättning för att ha chansen att gå upp. I fjol omsatte AIK minst av alla lag i SHL med 68 miljoner. Hur ska Löven kunna ta sig från där det är i dag till något i närheten av AIK i en stad som Umeå där stora sponsorer är en bristvara. Det kommer att krävas ett arbete från styrelse och andra inom Björklöven som heter duga för att lyckas.

2. Nya systemet. Jag nuddade i det på punkt ett. Det nya systemet som införs för avancemang från Hockeyallsvenskan till SHL utan kvalserie är samma som i Finland. Där har inget lag lyckats gå upp på sju år. Att i en kvalserie besegra två SHL-lag i enstaka matcher är en sak, att vinna en serie över sju matcher är en annan. Det är nästan så att lag i Allsvenskan kommer att tvingas ställa sig frågan: Är det realistiskt att försöka gå upp till SHL? Ska vi vara nöjda med att spela i HockeyAllsvenskan? Det är därför det sker en så stor kapprustning just i år.

Självklart ska Björklöven har stora mål och visioner med sin verksamhet, men är det realistiskt ekonomiskt och sportsligt att lyckas?

Troligen inte.

5 kommentarer

  1. John

    2017 ska den nya utformningen utvärderas, om inget lag har tagit sig upp då så ska de kolla över systemet. Men, då har ju SHL redan fått lillfingret, tror inte de släpper det.

    Sen lär flera lag i SHL kolla hur det går för det finska laget i KHL med ekonomi och allt, frågan är om något tar efter dem om det går bra för dem?

  2. Målis

    Förra gången vi kvalade till dåvarande elitserien omsatte Björklöven ca. 14 mkr. Alltså borde förutsättningarna vara bättre nu med en tung sponsor. Realistiskt är väl ändå en topp-sju plats i allsvenskan. Det som krävs för att få hit en ny Forsell exempelvis är något extra i samarbetet med universitetet. Råd att köpa ihop ett elitlag kommer vi aldrig att ha. Möjligen skulle en evenemangsarena ge oss chansen att köpa ett topplag. Låt Baltic bygga var de vill!

  3. Mot Den Moderna Ishockeyn

    Tror alla är ganska eniga om att det kommer bli näst intill omöjligt att ta steget från HA till SHL efter kommande säsong!

  4. Matte

    Varför är det betydligt enklare att gå upp i Allsvenskan i fotboll. Där är det tre lag som har chansen att ta sig upp varje år medans det i ishockey är praktiskt taget omöjligt. Det är alltid ett nytt lag i fotbolls Allsvenskan varje år och det måste väl handla om ungefär samma pengar eller är det så stor skillnad vad klubbarna får i ishockey jämnfört med fotboll.
    Är det för att det är sååå jäkla peningkåta klubbar och ishockeyförbundet inte har har stake nog att stå emot detta. Något måste ligga bakom det hela i var fall. Kan någon ge mig ett svar i denna fråga och få mig att förstå. För jag gör det inte.
    Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.