Waltin om Björklövens powerplay: ”Vill jobba med olika vapen”

Det nöttes ganska mycket powerplay på träningen i går. Det var två formationer. En med Stefan Andersson och Per Hållberg tillsammans med Felix Maegaard-Scheel, Emil Lundberg och Stefan Öhman. Det såg ut som att formationen letade mycket efter att sätta upp Stefan Andersson för skott. Intressant att Emil Lundberg inte började framför målet utan Scheel gjorde det, sedan platsbyte för att få dit Emil i fart och sätta Scheel för vinkelskott.

Sedan den andra linan med endast en back. Rasmus Edström spelade centralt rakt ut från slottet som ”point-back” med fyra forwards. Lavander stationär framför målet, Palmebjörk till vänster och sedan Kim Karlsson som kreatör och Lucas Sandström både som extraskytt och ibland som andra gubbe framför målet. Jag antar att Lucas kan bytas ut även mot Trygg här om han är frisk. Här var det ett högre pucktempo, mer irrationellt och med platsbyten och mycket skott för Edström centralt.

Jag pratade med Mats Waltin om det efteråt.

– Den här veckan är första veckan vi börjat jobba med powerplay och boxplay. Vi vill jobba med olika flera typer av vapen. Det har ett värde att kunna ha ett bredare spektra och olika varianter, inte bara en första och en andra formation utan två helt olika. Men sedan handlar det om att spelarna själva ska hitta vägar och vara konstruktiva. Vi kan ge grunder, sätta ihop spelare, men sedan är det dom som ska göra det i powerplay. Det ska bli kul att se vad det leder till. Nu testar vi de här linorna i morgon (läs i dag) och ser om det är de vi ska gnugga vidare på eller om vi vill något annat. Förhoppningen är att sätta fast så mycket som möjligt både i pp och box inför nästa torsdag.

Vissa formationer börjar bli synliga. Du har jobbat med Scheel/Öhman/Lundberg både på match och träning ett tag nu. Hur ser du på formationerna. Vill du ha de klara efter de här två matcherna?

– Målet är att få en inriktning på formationerna under de här två matcherna. Jag känner att vi har hittat en del. Den formationen du nämner är en. Det är tanken att vi ska komma så långt som möjligt under de här två matcherna även om det alltid sker förändringar under säsongen på grund av skador och att du vill testa.

Vad har du sagt till spelarna inför morgondagens match?

– Vi har sagt det till varandra att nu har vi två matcher onsdag söndag där vi ska höja kraven på varandra och sätta de bitar även i matchatmosfär som vi jobbat med så att vi hittar någon trygghet i matchspeladet sett till vårt spelsystem. Det handlar om att komma upp på den nivån vi ska hålla i serien och att göra det nu. Det finns den här veckan att jobba på. Sen är det dags. Vi måste vara redo.

 

Vad blir viktigast i morgon (läs i dag). Hur viktigt är resultatet?

– De allra viktigaste är att alla spelarna tar sin roll och visar varandra att de vet hur de ska agera där ute. Visa för varandra att alla har förstått det spelkoncept vi ska jobba på därute så att vi hittar en trygghet i det och tillslut får det in i ryggmärgen. Signalerna att vi har koll på grejerna är viktigast nu. Det vore skönt att få ett besked att konceptet börjar sätta sig och då är det enklast att bedöma det utifrån hur alla sköter sina roller. Resultatet kommer som en följd. Har vi kommit dit vi vill i våra roller och i spelsystemet så är chansen till seger större.

Ni har spelat med en oerhört hög forecheck på träningarna och nästan jagat skiten ur varandra. Kommer ni att använda den även på match?

– Det är rätt kul. Spelarna gör det på träning nu nästan utan att vi säger det, men vi har två spelsätt. Nu blir det nog i morgon ganska mycket att vi använder det jag kallar för den aggressiva pressen där vi sätter press och styr, men inte lika högt i banan. Det bygger inte på riktigt lika högt mötande i banan och är lite mer energibesparande än den forechecken du såg i dag (läs i går) när vi spelade. Det är omöjligt att spela den hela tiden. Det blir för jobbigt. Det är därför vi har två olika spelsätt som vi vill kunna klara av och det är den lite lägre pressen som förmodligen kommer att användas mycket mer under säsongen.

– Nu har det handlat om att vi instruerat att nu spelar ni så här och nu gör ni så här. Tanken under säsongen är att spelarna på isen själva ska kunna läsa av situationen. När ska vi jobba på vilket sätt i våran press. Den spelaren som är långt fram visar med sitt agerande vad vi gör och där vill jag gärna att vi tar ett steg framåt i morgon (läs i dag).

3 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jepp! Tyvärr inte från mig, men kollega Marcus Isakson som är på plats kommer att rapportera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.