Matchdag – Oskarshamn borta

Oskarshamn borta, en klassisk svår bortamatch. Den tuffaste resan i hela serien för lagen från norr. För Löven blev det två förluster i fjol.

Dessutom en liten, kompakt hall och ett hemmalag som är historiskt hemmastarkt. I höst har det blivit tre segrar under ful tid, en oavgjord (strafförlust) och en förlust på hemmais. 17-10 har målskillnaden varit så här långt.

Oskarshamn tappade inför säsongen en hel del starka spelare som Andreas Waldix, Francois Bouchard, Russ Moyer och Victor Löfstedt.Det har dock fyllts på bra. Totalt har nio spelare värvats och en handfull lånats. Tränare Fredrik Söderström beskrev laget på upptaktsträffen som ”en öppen anstalt istället för ett gäng korgossar som vi haft de senaste åren”.

Senast kommer Oskarshamn från en 3-2 seger efter förlängning mot Rögle på bortais.

I år har Oskarshamn spelat stundtals bländande på hemmaplan och både haft en bra effektivitet och en härlig fart. Därför måste björklöven verkligen kliva upp i tempo jämför med senast mot Timrå. Annars lär Björklöven hamna på hälarna.

Den stora frågan är hur högt Löven vågar kliva i sin press. Blir det samma gnetdefensiv som i de flesta av årets bortamatcher eller får vi se något nytt?

Bloggen är hur som helst på väg till Oskarshamn för första gången någonsin. Ytterligare en arena att pricka av. Vi hörs därifrån.

Laget:

Waltin har aviserat att hans ska göra om lite i laget. Så här avslutade han matchen mot Timrå.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson) –
1:a femman:  Alexander Hellström, Stefan Andersson – Jon Palmebjörk, Mathias Trygg, Mats Lavander
2:a femman: Per Hållberg, Jonathan Harty – Nicklas Johansson, Stefan Öhman, Johan Lorraine.
3:a femman: Rasmus Edström Alexander Ribbenstrand – Emil Wrenman, Kim Karlsson, Felix Maegaard-Scheel.
4:a femman: Erik Lindahl, Patrik Nevalainen – Linus Boström, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Andre Ekström

Fansen skriker efter att Jon Palmebjörk och Stefan Öhman ska föras samman igen. Återstår att se hur Waltin verkligen gör..

Mina nycklar till seger:

¤ Aggressiviteten. Björklöven måste kliva in i den här matchen efter att ha käkat taggtråd. Det gäller att ta kampen från start och inte hamna på hälarna. Det får inte se ut som mot Almtuna eller mot Timrå.Utan den aggressiviteten kommer inte kontringsspelet att fungera.

¤ Utvisningar. De senaste matcherna har Björklöven dragit på sig ett antal onödiga utvisningar och det måste vara slut med det. Löven har inte råd att spela tre, fyra gånger mer i numerärt underläge än sina motståndare. Delvis handlar det om att ha mer puck, åka mer skridskor och skapa utvisningar åt motståndarna, men även disciplin själva.

¤ Offensiven. Björklöven måste börja hitta formationer som fungerar och som kan etablera pucken i anfallszon. Senaste matchen var det ingen formation som klarade det. Hittar Löven en eller två formationer som gör det blir det lite andningsrum. Viktigt i offensiven kommer alltid

¤ Slarv. Det måste bli färre rena idiotpassningar där Hållberg, Ribben m.fl bara bjuder motståndarna på chanser. Det går inte att frekvensen på dessa är så hög som nu.

¤ Greg Squires. Sist men inte minst. Löven måste hålla koll på honom. Annars kommer han att straffa Löven.

Sagt från Lövenhåll:

– Det är det fina med ett tätt matchschema. Det finns ingen tid att grubbla på förluster. Vi lägger sånt åt sidan direkt och försöker studsa tillbaka. Oskarshamn är ett lag som är svårt att kartlägga. När de spelar bra är de riktigt bra, säger Mats Waltin.

– Vi har tränat en hel del på special teams och jag tycker boxplay ser bra ut. PP tycker jag vi flyttar pucken bra och kommer till bra avslut, det gäller bara att trycka in pucken när chansen dyker upp och förhoppningsvis lossnar det nu, säger Rasmus Edström till Björklövens hemsida.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Oskarshamn transatlant-sniper Greg Squires har inlett säsongen strålande med 11 (5+6) poäng på 11 matcher och några av målen har varit riktigt snygga.

¤ Mot Löven kan han få tillbaka sin lekkompis Luca Caputi, i Västerås i fjol, har varit skadad, men gör troligen comeback ikväll. En irrationell offensiv spelare, men kanske inte alltid så effektiv.Frågetecken dock för Fredrik Styrman, den gamle Skellefteå-spelaren skadade sig senast mot Rögle. Oskarshamn har haft 4-5 backskador hela säsongsupptakten. En liknande situation som Löven alltså.

¤ Oskarshamn är det fjärde mest effektiva laget med mål på 10.39 procent av skotte, laget har gjort tio mål fler än Björklöven även om lagen parkerar på samma poäng.

¤ Oskarshamns tränare Fredrik Söderström är tillsammans med Per Kenttä i Asplöven den roligaste tränaren att intervjua. Han säger precis vad som helst och har spridit citat genom åren.

Sagt från IKO-håll:

– Jag har aldrig mött Björklöven, jag har min gamla lagkompis Felix (Maegaard-Scheel) där. Det ska bli roligt att spela mot honom. Vi måste ta tillbaka taktpinnen på hemmaplan. Vi vill komma ut starkt och jag hoppas på att publiken sluter upp på en fredag. Jag förväntar mig en jäkla insats från laget, Säger Tobias Törnqvist till IKO:s hemsida

– Det ska bli spännande. Vi har kollat video och förberett oss och kollat lite tendenser. Vi förväntar oss en tuff match, men jag tycker att förutsättningarna är goda. Vi får tillbaka lite folk till truppen. Det behövs. Vi har slitit hårt på våra backarna den senaste tiden, säger Johan Lindskoug till samma hemsida.

En kommentar

  1. Mangan

    Alla tror på förlust. Experterna. Fansen etc. Historiskt svår bortamatch. Av den anledningen tippar jag vinst. Inte meningen att vara så positiv. Det finns ingenting i Löven som är positivt förutom målvaktsspelet. Detta är dock en serie där alla slår alla och lika otippat som att Hästen, Mora & Almtuna ligger i topp lika ologiskt åker Löven hem ikväll med 3 poäng. Tror förlusten kommer i nästa match istället då kraven är högre efter kvällens viktoria. Löven kan inte hantera framgång < Ny slogan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.