Kvartsamtal med Grönberg

Fredrik Granberg, Björklöven

 

Foto: P-A Adsten VK/Folkbladet

Det var ett tag sedan vi gjorde en koll med Fredrik Grönberg så jag tog tjuren vid hornen.

Hur ser du på den spelmässiga prestationen så här långt?

– Vi har lagt väldigt mycket tid på defensiven från början av säsongen och den har varit stabil genomgående förutom någon enskild match. Det känns som en bra grundtrygghet. Offensivt har vi jobbat de senaste två veckorna varje dag, men behöver fortsätta att jobba för att få till det offensiva spelet som vi vill ha. Vi har vi haft problem med att komma in i motståndarnas zon på ett bra sätt. Mot Timrå blev det allra mest tydligt. Då chippade vi in och jagade hela tiden. Därför har vi valt att nu att lugna ned och försöka komma mer samlat in i zon. Här finns det mer att utveckla och det ska komma framöver.

Hur ser du på skadesituationen?

– Det har varit tufft, men så är det. Alla lag har skador och det är något du får anpassa dig till när du bygger och arbetar med ett hockeylag. På slutet har det varit en tillbaka och en ny skadad så vi har varit samma antal, men skadorna har gått från att varit på backsidan till att drabba forwardssidan vilket vi också ser på att defensiven blivit stabilare och offensiven blivit lidande när vi tappat spelare som Wille (Quist), Lucas (Sandström) och Emil (Lundberg). Det är alla tre lite samma typ av spelare med fart, kraft och som går rakt på mål. Det har drabbat offensiven att de har försvunnit, men jag trodde att andra spelare skulle kliva fram och ta mer ansvar, men så har det inte blivit.

Hur ser du på tabellsituationen och på antalet poäng som laget har?

– Jag har funderat på det där och sett till poängen så om det blir seger mot Västerås i morgon så har vi 17 poäng efter en fjärdedel av serien är spelad. Det är bra. Stannat vi på 14 är det okej. Som jag ser det kommer vi att behöva ta mellan 65 och 70 poäng för att undvika kvalserien och det är målet.

Du har värvat fem spelare, tagit in ett långlån och lånat två spelare på kortare tid. Hur ser du på de spelare du tagit in till klubben?

– Om vi börjar med målvakterna Kevin (Lindskoug) och Johan (Mattsson) har varit en stor del av de poäng vi tagit. Båda har visat att de håller bra klass och vi har en bra målvaktssituation.

– Felix (Maegaard-Scheel) och Emil (Lundberg) har båda presterat mer och tagit större plats i laget än vad jag hade förväntat mig. Där är jag nöjd med vad de presterat.

– Harty har visat det jag hoppats på sedan han kom tillbaka från skadan. Han har spelat fysiskt och adderar något till laget som vi saknade innan så där känner jag mig tillfreds.

– Det är bara Mathias (Trygg) av de jag tagit in säsongen ut som har en del sparkapital. Han hade en ganska jobbig start med skada på första träningen och har sedan fått kämpa sig tillbaka, men det är en skicklig hockeyspelare och jag tror att det släpper för honom.

– Sedan när det gäller korttidslånen (Ribbenstrand & Lorraine) är det en annan sak hur de presterat. Där kan jag uttala mig vid en eventuell avslutning eller förlängning av deras kontrakt.

Hur ser du på de spelare som är kvar från i fjol och deras prestation?

– Där finns det vissa jag hade förväntat mig mer av. Min tanke när jag kom hit var inte att nyförvärven skulle bära laget utan det var stommen från i fjol. Jag satte mig ned med alla spelare före säsongen och vi försökte vara tydliga med exakt vilken roll spelaren ska ha, vad vi förväntar oss från personen. I Alexander Hellströms fall är det tydligt att han gör exakt vad vi vill och inget annat. Han har verkligen tagit steg framåt. Från andra finns det mer att önska.

Letar ni efter några nya spelare?

– Vi har kollat efter en center hela tiden och letar fortfarande efter en. Men det ska passa både spelmässigt och ekonomiskt. Just nu spelar vi med tre naturliga centrar, sedan har Lorraine eller Trygg fått spela center. I övrigt är vi nöjda med den spelartruppen vi har. Det handlar om att få den att prestera på sin högsta nivå.

Hur ser du på allsvenskan som den blivit i år med Hästen, Mora, Almtuna och Asplöven i topp, men med ekonomiska toppklubbar som Västerås i botten?

– Det är spännande att lag som har en mindre spelarbudget som Almtuna kan vara med där uppe. Jag är dock inte förvånad. Almtuna jobbar på ett väldigt konsekvent sätt och har en genuin trupp. Sedan när vi pratar om Asplöven så är jag inte heller så förvånad. De har ett bra lag. Det finns spelare där som vi aldrig skulle ha råd med i Björklöven som jag funderar hur dom har råd med, men det är inte min sak. Jag var lite rädd före serien startade att det skulle bli väldigt indelat, men känslan nu är att serien är väldigt jämn och att alla kan slå alla och det är bra för hockeyallsvenskan. Det bevisar att det går att göra ett bra jobb även med en mindre budget.

10 kommentarer

  1. SkanstullsLövet

    Intressant att höra Grönbergs syn på säsongen hittills. Jag tycker han har rätt i sak vad gäller nyförvärvens prestationer, är väl egentligen bara Trygg som underpresterat om vi räknar bort Ribbenstrand och Lorraine, som dock känns som två spelare man var tvungen att ta in med alla skador. Skulle vara hemskt intressant att höra vilka av de ”gamla” spelarna man hade förväntat sig mer av, Palme och Öhman har väl presterat i förhållande till vad man kunde hoppas med tanke på vilka de spelat med och den generellt impotenta offensiven. Är det Steffe A och Kim han tänker på?

    Hur som helst så kan det inte ha hjälpt spelarna att samtliga kedjor ser ut som ett försök att kombinera en checking line med en offensiv lina.

    • Gordon

      Vore ju för-ävligt om man tagit in spelare som i tron om en eventuell plats i laget bara har fungerat som utfyllnad! Vill verkligen inte tro att Grönberg skulle vara så djä-lig???!!! Är ju en klar skillnad om man har ett korttidskontrakt då vet man ju vad som gäller!. Ja ja det återstår att se men tycker att en del nya har mer fart och energi än många andra.

  2. rob

    Hej, tack för info! Jag förstår tanken o förhoppningen med en sådan som Ribbenstrand men de andra? Visst Trygg o norrmän har väl funkat i Sverige. Men att tro på att Vej, Boström, Nicke, Neva osv ska börja leverera helt plötsligt det vette tusan. Men vad jag inte fattar e att de flesta får tag i billiga Amerikaner som levererar, finnar funkar ju rätt bra oxå… Tro på div 1 spelare är som att tro på Sossarna. Hopplöst!
    Löven4ever (skåne)

  3. Tom

    Ja, man undrar verkligen hur Asplöven kan ha råd med så pass bra spelare då dom har nästan hälften av vad Björklöven har som lönebudget.

  4. Tom

    Iofs finns det ju spelare i löven som tjänar 50.000kr som inte skulle ha över 20.000kr i något annat allsvenskt lag. Då blir det svårt att få ihop det i slutändan.

  5. Tobias

    Angående hur asplöven har råd med bra transantlanter. De beror på att de har 6-7 månaders kontrakt. Vilket gör att kostnaden inte blir så mycket högre. Hoppas Grönborg har koll på detta.
    Med denna bra defensiv och två bra transantlanter som gör poäng skulle vi lätt ligga 7-8 plats. Och nästa år stängs ligan i praktiken. Så då är det kört.

  6. Budget

    Vilken svammel, asplöven har överlägset lägsta spelarbudget. Herr grönberg, david lehto var beredd att köra med öppna kort, du har väl svarat till honom?

  7. Jocke

    Hej herr Grönberg.
    Dags att ni i organisationen börjar ta koncekvernserna av ert schabbel.
    Efter denna PINSAMMA match mot Västerås är det INTE ok.
    HUR kan du säga att du är nöjd med detta lag och 14poäng.
    INGEN på ståplats H är nöjd med detta.

    HUR kan ni ens påstå att det är ok.
    Laget är ju oförmögna att ens skjuta ett skott på mål , det är ju mer tur om den går in.
    Västerås hade fyra chanser och satte precis alla , PANG = mål.

    PINSAMT att du svarar så illa i denna intervju.
    Lever ni i en annan värld i organisationen.
    För vi fans som betalar biljetten skäms så helvetes mycket.
    Och ni framstår som galningar som svarar att allt är ok.
    Minns Jens Öhman någon???
    Hur gick det , han svarade lika en hel säsong?

    PINSAMT är ordet vi söker här!

  8. Pingback: Björklövens sportchef om Asplöven: ”Det finns spelare där som vi aldrig skulle ha råd med”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.