Matchdag – Västerås hemma

Krislaget Västerås kommer på besök. Jag kan egentligen inte för min värld förstå hur ett lag med Conny Strömberg, Jeremy Williams, Ewan McGrath, Nick Agngell, Justin Dohner och Matt Fornataro kan ligg sist i allsvenskan. Dock ska det sägas att balansen mellan offensiv och defensiv inte riktigt finns i laget och sedan visar resultatet hur mycket en tränare betyder.

I fjol var det den mycket auktoritäre Jocke Fagervall. Nu har den förre ass-coachen Martin Filander som sköter det hela. Det har inte fungerat. Så är det bara och frågan är hur länge till Filander får behålla jobbet om det inte vänder för VIK som ”SKA” gå upp till SHL egentligen i år.

Västerås har släppt in 34 mål, tredje flest i Allsvenskan och spelar en väldigt öppen hockey. Visst det är ett offensivt skickligt lag, men Löven kommer inte att få en bättre chans att utveckla sin offensiv än mot just detta lag som är skakiga i egen zon.

Det finns en oerhört individuell kvalitet att se upp med, men kan Björklöven spela sin stabila defensiv så ska det sedan komma chanser framåt. Västerås borde vara ett lag som passar Björklöven bra.

Jag är faktiskt hoppfull inför kvällens match trots spelet i de senaste två matcherna.

Laget:

Waltin har spelat så här de senaste två matcherna

Målvakter: Johan Mattsson (Kevin Lindskoug)
1:a femman:  Alexander Hellström, Stefan Andersson – Jon Palmebjörk, Mathias Trygg, Mats Lavander
2:a femman: Per Hållberg, Jonathan Harty – Nicklas Johansson, Stefan Öhman, Johan Lorraine.
3:a femman: Rasmus Edström Alexander Ribbenstrand – Emil Wrenman, Kim Karlsson, Felix Maegaard-Scheel.
4:a femman: Erik Lindahl, Patrik Nevalainen – Linus Boström, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Andre Ekström

Jag frågade om formationerna efter förra matchen och då menade han att det inte sitter i formationerna. Återstår att se vilka förändringar som kommer. Lucas Sandström ska in, men känslan är att han tar Andre Ekströms plats bara.

Mina nycklar till seger:

¤ Defensiven. Trots att offensiven inte fungerat så blir det en nyckel att sätta defensiven igen mot Västerås. Speciellt när det finns så många som kan göra mål från ingenting i motståndarlaget.

¤ Spelvädningar. Jag hoppas verkligen att det inte är samma direktiv som sist, alltså att lugna ned, spela back till back vid varje puckvinst. Mot ett så obalanserat lag måste du straffa motståndarna med spelvädningar. Det ska sägas att det är ett lag som förlorat väldigt mycket puck i mittzon som Löven möter.

¤ Starten. Björklöven kommer från ett par dåliga matcher, har spelat bra på hemmais och möter ett lag i kris. Då gäller det att gasa på från start, komma ut och bara tokköra. Då kan VIK hamna på hälarna och börja panika i sitt sätt att spela. Så ingen handbroms från start som det varit senaste två matcherna.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi gör en väldigt bra tredje period mot Oskarshamn där vi både kunde ha kvitterat och oavgjort. Sånt tar vi med oss inför Västerås. Vi räknar med samma trupp som senast, kan med någon förändring. Jag vet inte hur många spelare som är kvar i Västerås sedan jag var tränare där, men det är nog inte fler än en handfull, säger Mars Waltin.

– Det är bara att studsa upp på hästen igen. Vi ahr spelat bra på hemmaplan. Det är bara att spela som vi brukar göra hemma så ska det gå bra. Det har gått lite troll i maskineriet för dom. Vi ska visa första tio att dom inte har något att hämta här. Vi jobbar varje dag på att skicka in lite mer folk på kassen och få fler skitmål. Vi Hoppas att något kommer idag, säger Kim Karlsson till Björklövens hemsida.

Västerås lag: (Enligt vlt.se)

Målvakt: Jonas Fransson (Jonatan Bjurö).
1:a femman: Johan Jonsson, Jonas Emmerdahl, Conny Strömberg, Dustin Johner, Erik Andersson.
2:a femman: Per Helmersson, Hampus Larsson, Brock Montpetit, Mikael Frycklund, Eddie Davidsson.
3:e femman: Marcus Söderkvist, Simon Fredriksson, Evan McGrath, Matt Fornataro, Stefan Gråhns.
4:e femman: Linus Svedlund, Fredrik Johansson, Jonte Berg.
Extra Spelare: Mathias Bromé, Jeremy Williams.

Noterbart om Västerås:

¤ Med alla offensiva stjärnor i laget är det ändå snart 39-årige evigt unge Conny Strömberg som leder interna skytteligan med (2+7) 9 poäng efter 12 matcher.

¤ I fjol var Jonas Fransson den bästa målvakten i Allsvenskan. Nu ståtar han på tionde plats i serien med 90.32 procent i räddningsprocent och 2.41 mål insläppta per match.

¤ Västerås aviserade inför säsongen en rejält satsning och ökad spelarbudget med över två miljoner enligt VLT,se och gick från 10.5 till 12.5 miljoner.

Sagt från VIK-håll:

– Vi har gått i oss själva och funderat på varför vi har förlorat och kommit överens om att vi måste upp i arbetskapacitet och jobba hårdare. Vi har ändrat i spelsystemet och börjat spela lite enklare och rakare. Det blir en tajt match mot Löven. Dom bjuder inte på så mycket så det gäller att stressa dom och ta vara på de misstagen som kommer, säger assisterande tränare Per Hellenberg till VIK:s hemsida.

– Vi är lika frustrerade, ledsna och besvikna som alla andra som har VIK-hjärta. Sedan kan jag säga att det från styrelsehåll jobbas extremt hårt för att rätta upp läget.Vi kommer att göra saker, det är givet. Vad är inte bestämt. Vi kommer att ha möten från och med måndag där vi ska diskutera fram en lösning. Jag kan inte redogöra mer detaljerat än så, det är heller inget klart ännu.Det blir antagligen ett åtgärdspaket, sedan får vi återkomma med hur det kommer att se ut exakt, , säger ordförande Johan Fägerblad om Västerås situation till VLT.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.