Powerplayslakten i Värmland

Säsongens galnaste match. Det var inte bara svängningarna i matchen utan spelet som var söm var så öppet och böljande, men sedan utvisningarna. Sex powerplay-mål. Det finns ju bara inte.

Det var en väldigt öppen matchbild även senast mot Karlskoga, men att det skulle bli så här öppet med tanke på att BIK fokuserat på defensiven sista veckan. Det trodde jag inte.

I slutändan är det ändå Björklöven som vinner och det är starkt. Med tanke på allt som inte är bra är det verkligen så och att sedan flera spelare får göra mål är väldigt nyttigt för framtiden.

Det här var ett väldigt bra avslut innan uppehållet trots att det bara blev två poäng.

Karlskoga–Björklöven 5-6 e.fl (2-1, 2-1, 1-3, 0-1)
Första perioden: 0-1 (3.12) Kim Karlsson, 1-1 (13.37) Jesper Olofsson (Christian Berglund, Alexander Ytterell), 2-1 (14.34) Henrik Björklund (Marcus Nilsson)
Andra perioden:  2-2 (29.43) Lucas Sandström (Patrik  Nevalainen, Jon Palmebjörk), 3-2 (31.45) Marcus Nilsson (Henrik Björklund, Alexander Ytterell), 4-2 (35.37) Jesper Olofsson (Alexander Ytterell, Linus Fröberg),
Tredje perioden: 4-3 (46.07) Per Hållberg (Stefan Andersson), 4-4 (49.41) Stefan Öhman (Jon Palmebjörk, Mark Hurtubis), 5-4 (54.01) Jesper Olofsson (Alexander Ytterell, Linus Fröberg), 5-5 (19.46) Lucas  Sandström
Fjärde perioden: 5-6 (64.02) Stefan Andersson (Jon Palmebjörk, Kim KArlsson
Skott: 35–29 (15–11, 11-11, 7–10, 2–3).
Utv, Karlskoga: 3×2. Björklöven: 9×2.
Domare: Dvid Bergman.
Publik: 1913

Min syn på matchen:

Björklöven börjar bra och etablerar sig väldigt bra framförallt när de första två kedjorna är inne. Kim Karlsson får också göra mål och vi kan konstatera att det är något nytt med Kim Karlsson. Som om någon sagt åt honom att skjuta. Bara i första perioden hade han förutom målet ytterligare två vassa skott på mål. Totalt hade han sex skott på mål i matchen. Det har inte Kim haft sedan han kom till Löven.

Sedan kommer då dessa onödiga utvisningar. Den på Trygg var idiotiskt, likaså Stefan Anderssons och framförallt Per Hållbergs utvisning var onödig. Den sista i fyra mot fem var så dum så att tiden stannar. Över hela matchen var det bara en eller två av nio utvisningar som var nödvändiga.

Björklövens boxplay var inte lika tätt. Tre mot fem är inget att säga om, det är svårt att vara först på returen där, men i fyra mot fem kan du inte tillåta genomspela framför målvakten genom boxen. Att det sedan blev två mål när Karlskoga fick fem mot tre var olyckligt, men det går ändå inte att skylla på Johan Mattsson.

Efter målen fick Karlskoga energi och det kändes som att matchen om det fortsatte skulle kunna rinna iväg.

I andra perioden hade Löven samlat ny energi och tog över igen. Karlskoga blev fastnaglade i egen zon under långa stunder.

Jag har pratat mycket om att Björklöven måste komma till skott i powerplay och nu gjorde dom det. Kul att Lucas Sandström fick göra mål även om jag tror pucken hade gått in även om han inte rört pucken efter att Palme skjutit direkt. Palme för övrigt som gjorde tre poäng i matchen mår bra av dessa mer öppna tillställningar.

Sedan kommer de igen. Dessa makalöst dumma utvisningar.  Makalöst dumma utvisningar av Hållberg och sedan Acke Hellström även om den var väldigt billig. Mats Lavanders är bara så dum att det finns inte. Utan att passera gå som det heter. Visst Björklövens boxplay var inte bra i matchen och Karlskogas direktskott i powerplay var riktigt, riktigt bra, men det är inte okej att ge motståndarna så många chanser i den spelformen. Då står det 2-4 på tavlan.

Inledningsvis i tredje perioden kändes det nästan meningslöst att titta. Det här kommer Björklöven aldrig att vända var känslan, men dubbelutvisningen på BIK och spelet i fem mot tre tände verkligen laget.

Per Hållbergs 4-3 mål var riktigt snyggt, men framförallt gillar jag formationen med Öhman, Palme och Hurtubise i PP. Det är toppning på riktigt. Jag hoppas att vi får fortsätta att se detta.

Palmebjörk och Öhman sattes ihop för åtta matcher sedan och vi se på 4-4 målet vad det har gjort. Sära inte på dem igen.

Att det sedan kommer en sanslöst oturlig utvisning på Hurtubise och 5-4 kändes bara logiskt i den här gala matchen.

Boström har ett friläge, men precis om när Löven komer 3 mot 1 i andra perioden så gör inte Boström mål. Det bara är så. Frågan är om Löven på sikt har råd att han sådana spelare i laget.

Tuill sist under ordinarie tid. Lucas Sandström, vad är det som händer. Har formen från Asplöven kommit fram. Avslut som vi sett sedan Mark Hurtubise anlände har inte funnits där förut. Det är sannerligen välkommet.

6-5 målet är sedan en riktig godbit. Kim Karlsson spelar Jon Palmebjörk direkt fårn avbytarbåset och Stefan Sandersson nyper direkt. Årets mest underhållande match var till ända.

Phew!!!

Kan Björklöven spela så här varje match? Nej! Var det nyttigt ändå att få göra en sådan match? Helt klart!

Värt att notera:

¤ Björklöven vann tekningarna med 35-33. Halleluhja!!

¤ Mattias Trygg gick bort sig rejält i boxplay, men hade en mycket fin pass till William Quist i andra där det dock inte blev mål. Han är under allas lupp just nu. I dag slutade tekningarna 4-7, men då passade ha istället till ett mål (Lucas 5-5) i dag. Som helhet ändå inget bra intryck.

¤ Kim Kalsson mål och assist, Jon Palmebjörk 3 poäng, Stefan Andersson mål och assist, Det är rätt personer som gör mål och poäng för Löven.

¤ Patrik Nevalainen två assist, plsu tre i plus/minus och inga misstag jag minns. Vad hände?

¤ Björklöven förlorade visserligen skotten 29-35, men 29 skott av Löven i år är bra.

¤ Martin Thelander, BIK:s lagkapten slog sönder en ruta med en stol på pressläktaren när Löven gjorde 5-5. Läs mer om det här.Lite roligt är det.

Mest intressant sagt efter matchen:

Patric Wener:

– Det är starkt att vi lyckas vända den här matchen. Stefan Andersson har haft en tung tid och det var viktigt att han fick avgöra. Det kommer han att växa av. Sedan är det alltid extra skönt att gå in till ett uppehåll med en seger. Det känns bra just nu.

– Vissa utvisningar var tveksamma, men samtidigt var deras powerplay bra.