Matchdag – Almtuna borta

Almtuna borta låter inte så tufft. Jag minns att jag förra säsongen tyckte att dom hade ett profillöst lag. I år är det inte så. Med Johan Holmqvist i målet har Almtuna blivit ett topplag och hemma är det rysligt bra, framförallt vinner de jämna matcher på hemmais. Senast mot Löven i Uppsala blev det inte jämnt. Då vann Almtuna med 5-1 efter en riktig plattmatch av Löven.

Jag förväntar mig en tajt matchbild. Björklöven i Karlskoga senast är ingen typisk bild av Björklöven 2014-15 utan det är tillbaka till det tajta och nitiska försvarsspelet. Almtuna är heller inget lag som slår flippmackor så det kommer att bli en tajt historia med få mål. Björklöven har inte gjort mer än två mål i Uppsala sedan återkomsten till Allsvenskan.

Björklöven kommer dock att få sina chanser. Almtuna har inte något tempo-ala Malmö utan med en bra insats kan Björklöven ta en trea.

Jag är på plats själv i Metallåretvinning Arena ikväll och drar igång lajven kring 18.00.

Träffade på laget på vägen ned både på Umeå Flygplats och sedan på Arlanda. Noterbart att Mats Waltin inte bara någon väska alls, Patric Wener körde en hel vagn full med väskor åt spelarna.

Vi vet vem som är chefen.

Laget:

Jonathan Harty är skadad, Neva och Boström sitter i frysboxen.

Så här ser laget ut sett från gårdagens träning.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman:  Stefan Andersson, Per Hållberg, Jon Palmebjörk, Stefan Öhman, Nicklas Johansson.
2:a femman: Rasmus Edström, Acke Hellström, Kim Karlsson, Mark Hurtubise, Lucas Sandström.
3:a femman: Tommy Wargh, Karl-Johan Lundström, Mats Lavander, Mattias Trygg, Felix Maegaard-Scheel
4:a femman:  William Quist, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Emil Lundberg.
Extraforward: Henrik Nyberg

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen. Almtuna har ett oerhört självförtroende hemma och kommer att stänga ganska bra bakåt. Då gäller det att inte göra några misstag och bjuda Almtuna på något.

¤ Powerplay. Jag har tjatat om det och Björklöven nötte ”Special teams” i går på träningen. Vi såg mot Karlskoga hur avgörande det är och

¤ Kampen. När Björklöven föll mot Almtuna var det efter att ha förlorat kampen framför målet. Tre returer rakade Almtuna in. Det går inte mot ett lag som Almtuna utan nu när laget fokuserat på fysen under uppehållet ska det synas när laget kommer ut på isen igen.

Sagt från Lövenhåll:

– Almtuna är en tuff motståndare. Ett stabilt lag som alltid är svårt att tas med nere i Uppsala. Vi har pratat om det och lovat varandra att vara med från start den här gången, säger Mats Waltin till VK/Folkbladet.

– Vi gjorde absolut ingen bra match senast mot Almtuna. Därför är vi alla sugna på revansch, säger Waltin.

Noterbart om Almtuna:

¤ Almtuna är seriens bästa hemmalag med bara en förlust under ordinarie tid och 23 poäng på 11 matcher.

¤ Bästa poängplockare är Martin Janhols med 13 poäng och fina 9 mål och bäst snitt har Tobias Hage som gjort 12 poäng (6+6) på 14 matcher. Dock är det ett lag med många som levererar. Sex spelare har gjort 10 poäng eller mer 10 st har 7 poäng eller mer.

¤ Johan Holmqvist är seriens bästa målvakt med 93.47 i räddningsprocent (delat med Axel Brage) och 1,75 insläppta mål per match. Holmqvist var skadad innan uppehållet, men är nu tillbaka och står ikväll.

¤ Fredrik Sonntag och Martin Sandgren saknas i Almtunas lag ikväll.

Sagt från Almtuna-håll:

–  VI har varit jämna i vårt spel och haft en hög lägsta nivå. Vi har ibland spelat bra, men slarvat med pucken och inte fått med oss poängen och det är lite på minuskontot. Det som varit riktigt bra är hemma är intensiteten som vi lyckas hålla i 60 minuter i match efter match. Vi känns väldigt stabila och säkra på hemmaplan. Vi har hittat en trygghet i vårt spel där, säger Almtunas tränare Niklas Eriksson till klubbens hemsida,

– Det är väldigt pigga hjärnor, pigga ben och mycket spelglädje i laget. Det här brejket kom väldigt lägligt och vi har kunnat återhämta oss på ett bra sätt. Vi har pratat om att vara konsekventa i det vi gör inför matchen mot Björklöven. Vi vill hitta tillbaka till tätheten i egen zon som vi haft tidigare. Vi vet att Björklöven har en bra trend, har varit tajta på bortaplan och vi ska inte bjuda på något och hamna i deras fälla, säger Eriksson.

* * *

Avslutningsvis vill jag bara skriva en kortis om William Quist som det blev en himla halabalo om när jag skrev om det i går.

Jag förmedlade en uppgift jag fått från en bra källa och Fredrik Grönbergs svar på informationen jag fått. Det var alltså inga åsikter från min sida.

Vad jag själv tycker är att William Quist borde få stanna i Löven. Han har visserligen varit skadad och sjuk en hel del, men han har ett tvåårskontrakt och har spetsegenskaper som gör att han är nyttig för Löven när han är frisk. Dessutom är han en väldig hummörhöjare och en symbolspelare för laget mot fansen. Det är alltså min egen åsikt. Om ni frågar mig vore det bättre att låna ut Trygg och leta en ny center.

5 kommentarer

  1. Canoah

    Men det måste du väl ändå förstå Gustav att det skulle bli liv kring att du på MrMadhawkmaner skriver om något du fått höra från en källa…

    Det spelar ingen roll om det är din åsikt eller inte, du ansvarar för det du skriver.

    Men frågan är väl för vem du skriver om ett rykte från en säker källa? (ser dig som en seriös journalist, blogg eller inte och noterar att inget går att läsa i dagens VK t.ex.)

    Samt, vad är en säker källa? Har du själv sett mejlkorrespondens eller liknande som källan skickar till dig där en av avsändarna är en person inom Björklöven eller den klubb som tydligen påståtts blivit erbjuden Quist, eller går du på hörsägen?

    Men om du fått sådan info skulle du kanske hellre skrivit att du tagit del av information att….

    Men det kanske är din VK polare som läckte till MrMadhawk när Lindskoug var klar, som nu fått information från er gemensamma källa ang detta. För övrigt snyggt sätt att jobba på när en sportjournalist mejlar en på en annan tidning om ett rykte den förste fått info om så att den andre kan publicera först och sen VK referera tillbaka till den tidningen. Smidigt sätt att kunna skriva om något i tidningen där annars källkritiken hade blivit ifrågasatt.

    Stämmer ryktet så är det dock väldigt tråkigt…

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Ett intressant inlägg. Självklart är det så att när man kör på ”mrmadhawkmaner” så blir det mer livat än om man citerar en källa med namn och hela balunsen.
      Det har du naturligtvis helt rätt i och självklart står jag för allt jag skrivet i bloggen.

      Om hur jag jobbar:
      Oftast handlar det om att källan vill vara anonym när det blir så här.
      Jag jobbar inte med hörsägen direkt till att skriva. Något textmässigt blir det inte innan det är konfirmerat på något sätt. När jag väl skriver så måste det finnas någon, en styrelseledamot, agent, spelare, sportchef, ordförande eller liknande som antingen anonymt eller offentlig bekräftar de uppgifter jag har.
      När det gäller Lindskoug känner jag inte till hur det gick till, men Johan Svensson är vass på att gräva fram övergångar. Ofta kommer de anonymt från spelaren själv till Johan enligt vad jag känner till

      • Canoah

        Tack för svar. Gillar att du sakligt kan bemöta mina frågor.

        Men jag tolkar alltså det du skriver som att du får höra från en säker källa att Quist erbjuds annan HA klubb. Du bekräftar detta med en annan ”säker källa”. Sedan intervjuar du Grönberg och han nekar. Du publicerar hela intervjun utan censur.

        Således:

        1. Grönberg ljuger
        2. Källorna har fel
        3. Grönberg vet inget men styrelsen leker sportchef
        4. Quist vill bort och ber agenten leta ny klubb som kan ta över kontraktet utan Grönbergs vetskap

        Alternativt scenario

        Du får höra från en säker källa att Quist erbjuds annan HA klubb. Du försöker bekräfta/dementera detta genom intervju med Grönberg och han nekar. Du publicerar hela intervjun utan censur utan att tänka på följderna.

        Var Grönberg medveten om att han intervjuades för din blogg eller för VKs räkning?

        Varför publicera ryktet som trovärdigt när Grönberg dementerar? Det hade varit enkelt att stryka det om du nu inte har bekräftat detta med annan person inom Björklövens ledning och tror att Grönberg ljuger. Men i så fall, var ligger intresset att underminera Grönbergs trovärdighet?

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Fortsatt intressant:
          När jag intervjuar någon så är det alltid som Gustav från VK/Folkbladet, men sedan om de hamnar i blogg, bara på webb eller både webb och tidning beror mer på vad resultatet blir. Ikväll efter matchen t.ex. kommer jag att intervjua 4-5 spelare. Beslutet om vem som hamnar var tas först när jag skriver. Bara ca 2 kommer att hamna i tidningen.

          I fallet med Quist. Skulle Grönberg ha konfirmerat det hela så tror jag att det skulle hamnat både i tidningen och på webben. Nu när det var lite mer ”shady” då hamnar det i bloggen som är den publiceringskanal där ”extramaterialet” hamnar så att säga. Även där måste jag följa journalistiska etiska regler vilket jag gör i fallet.

          Jag publicerar det då jag tycker att den information jag har är tillräckligt säker för mig även när Grönberg dementerar. Även rykten är intressanta. Är det någons trovärdighet jag riskerar där är det min egen och inte Grönbergs som jag ser det. Samtidigt är det så att det pågår många affärer som aldrig blir klara. Ska vi i media i alla publiceringskanaler vänta med att publicera tills det är konfirmerat varje gång då kan vi lika gärna bara vänta på pressmeddelanden.

          Exakt i sak hur det har gått till i det här fallet kan jag inte avslöja utan att röja min källa.

  2. Tyko

    Va tror du då Gustav med all info du har nu angående Quist, tror du fortfarande han kommer lämna? Blir det så är det ju nåt av det sjukaste som inträffat i löven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.