Det ”nya” Björklöven vann i Uppsala

Som alla har tjatat. Det går inte att vinna matcher om man inte gör mål. Så sant, så sant, men det är helt klart svårt även när du släpper in fyra. Det var bara det att Björklöven tog två poäng ändå.

För det ”nya” Björklöven som gjort elva mål på två matcher efter att före det gjort 33 mål på 20 matcher är inget omöjligt.

Det är egentligen en remarkabel offensiv förändring som Björklöven har gjort den senaste tiden.

Men vi tar det som vanligt del för del.

Har ni missat det så finns det en del att läsa från matchen.

Sandström hjälte igen (både text och video med Sandström)

Video med Wargh

Presskonferensen

Fyra snabba efter matchen

Kortreferat och liverapporten

Min krönika från matchen

Almtuna–Björklöven 4-5 e.fl (2-0, 0-1, 2-3, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1–0 (16.24) Tobias Hage (Simon Mattsson, Sebastian Selin) spel fem mot tre, 2–0 (18.14) Per Svensson.
Andra perioden: 2–1 (19.03) Jon Palmebjörk (Mark Hurtubise, Stefan Öhman) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 2–2 (0.53) Nicklas Johansson (Per Hållberg), 3–2 (5.49) Victor Rollin-Carlsson (Victor Aronsson) spel fem mot fyra, 4–2 (6.06) Sebastian Hartmann (Emil Larsson), 4–3 (9.18) Stefan Öhman (Stefan Andersson) spel fem mot fyra, 4–4 (17.05) Lucas Sandström (Tommy Wargh, Mark Hurtubise) spel fem mot fyra.
Avgörande str: Lucas Sandström.

Min syn på matchen:

Mats Waltin var väldigt missnöjd med starten på matchen, men jag tyckte att det var okej ett par byten dominerade fullständigt. Det stod ett tag 8-0 i skott innan Björklöven fick ett powerplay. Jag förstår inte varför det ska behöva bli så här.

Att Almtuna sen gjorde sina mål i powerplay var mer symptomatiskt på hur perioden hade sett ut före. Det andra borde dock Lindskoug ha tagit. Han har det, men tappar in pucken.

Stefan Anderssons puck-out från egen zon till nätet bakom Holmqvist mål på andra sidan finns bara inte. hur ofta händer det egentligen? Björklöven blev brutalt straffade av det. Att Rasmus Edström sedan bjöd på en till sådan i fyra mot fem, ja det finns bara inte.

I andra perioden var det inte som att Löven kom ut som ett nytt lag utan de gnetade sig sakta men säkert in i matchen. Almtuna gick ned sig något i energi och Löven gick upp något. En vändpunkt var att Almtunas Tobias Hage missade straffen för att göra 3-0 och istället satte Jon Palmebjörk 1-2 i powerplay.

Två av Lövens mål i powerplay denna dag gjordes från den ”svaga sidan”. Alltså där pucken inte är. Det är bra om Löven kan få till den typen av mål. Då blir deras powerplay klart jobbigare att möta.

I tredje perioden när Nicklas Johan skrinnade fram och satte sitt stenhårda skott i krysset kändes det som att det skulle bli en thriller. Inte en 4-4 match utan en tät kamp om seger.

istället svängde det fram och tillbaka. Totalt hade Björklöven 6 tvåminutare i matchen och det straffade laget. Waltin pratade på presskonferensen om hur det har blivit svårare att försvara sig i boxplay ju längre säsongen har gått. Då måste antalet utvisningar ned.

Nu hitta Björklöven tillbaka genom två mål i just det powerplay. Överlag spelade Björklöven riktigt bra i powerplay i den här matchen. Mycket skott och bra puckrörelse, även folk framför kassen. Riktigt kul att se.

Stefan Anderssons nedtagning på blå innan Öhman gjorde 3-4 målet var en delikatess och Warghs skott var riktigt välriktat till 4-4 även innan Lucas Sandström såg till att det också gick i mål.

Att Lucas Sandström sedan avgjorde på straffar det bara säger något om hur mycket självförtroendet av att göra mål betyder. Vem hade trott att Lucas Sandström skulle bli så bra av att spela med Mark Hurtubise. Waltin pratade om att Lucas har tränat bra, jag pratar om att han fått spela med Mark Hurtubise. Kanske båda har rätt.

Jag såg att jag fick kritik av styrelsemedlemmen Jonas Grundström på twitter för min krönika och det är ju i och för sig fritt att tycka till om. Jag var inte tillräckligt positiv. Då kan jag bara konstatera att allt är inte bra bara för att du vinner en hockeymatch och allt är inte dåligt bara för att du förlorar. Det här var ingen strålande insats på alla fronter, men det var en seger och det är alltid det viktigaste.

Värt att notera:

¤ Björklöven vann skotten 29-26. Det har inte hänt många gånger i år på bortais.

¤ William Quist blev matchens lirare i laget och han var riktigt bra. Hade fart under skridskorna och ville framåt hela tiden.

¤ 20.43 minuters speltid på Tommy Wargh, Han var tillbaka med besked tycker jag även om han själv inte var helt nöjd.

¤ Lucas Sandström är nu lagets bästa målskytt. Sedan Mark Hurtubise kom till klubben har han gjort sju poäng på sju matcher. Det är ganska bra det. Mark själv har ”bara” sex på sju matcher. Ett nytt radarpar. Hurtubise passning till Jons PP-mål bakom ryggen var en delikatess för övrigt.

¤ Mats Lavander kom aldrig till spel. Skadad. Quist tog hans plats. Kanske var det lika bra. Vet inte vad det är för fel, men ”inget allvarligt” sa Mats när han haltade iväg i Metallåtervinning Arena i kväll.

¤ Hur var då Henrik Nyberg? Ganska osynlig. Han tillför inget nytt vad jag kan se, en Hjalmarsson anno 2014-15 typ. Kanske ser lagledningen annorlunda på det.