Hur många Lövare blir kvar?

I och med placeringen av Patrik Nevalainen och Linus Boström i frysboxen så ser vi en trend i Björklöven säsongen 2014-2015.

Vissa gillar den, andra inte, men den är ett faktum. Det sker en utrensning i Björklöven av egenproducerade spelare.

Låt oss ta det från början.

När ny sats togs mot Allsvenskan 2011-2012 så var det med uttalade målet att ”Vi ska ha ett lag som bygger på spelare med bakgrund i Björklöven”.

Löven skulle tillbaka till rötterna. Det var hemvändarna som skulle göra susen.

Under två år värvades hela 10 spelare med sin hockeyfostran i Björklöven till Björklöven.

När Löven sedan tagit steget till Allsvenskan spelade de med hela 13 spelare som fått sin hockeyfostran i Umeå och Björklöven.

I fjol när Tommi Hämäläinen var ungdomsansvarig fick han sent på säsongen uppdraget att försöka ”locka tillbaka utflugna juniorer”.

Då var det i ett led att ta J20 närmare SuperElit, men även då, så sent fanns tankarna kvar där. Att bygga på det egna.

Sedan har hela sportsliga ledningen byts ut både på senior och juniorsidan inför den här säsongen.

Redan under våren fick Markus Lundberg, Jens Ledin och Oscar Molin veta att de inte får några nya kontrakt.

Isak Ahrling som imponerat i Björklöven under säsongen fick inget kontrakt heller och sedan när säsongen kom igång så hamnade även Martin Johansson utanför laget.

Några veckor efter det kom nästa besked. Alexander Sundström får inget kontrakt.

I förra veckan kom nästa ”bomb”. Patrik Nevalainen och Linus Boström ska leta sig till andra klubbar för att få speltid. Vi pratar alltså frysbox.

Vi pratar om åtta egna produkter som sorterats bort under sju månader.

Då räknar vi inte Emil Wrenman som spelat mycket sparsamt (10 av 23 matcher) och näst intill placerats i Teg under delar säsongen så långt.

Det ställer ett par frågor:

Sett till kvalitet, har det varit rätt beslut från Grönberg & Co?

Det är mycket möjligt så. I nuläget är resultaten bättre än i fjol och trenden är god.

Var är laget på väg egentligen. Hur många egna produkter ser vi i Björklöven nästa säsong?

Karl-Johan Lundström har varit skadad 15 av 23 matcher och snittar över 20 matchers frånvaro per säsong de senaste åren. Förlänger verkligen Grönberg med 27-åringen?

Nicklas Johansson har ett utgående kontrakt. Han har visserligen en härlig fart och har imponerat på slutet men 4 poäng på 18 matcher. är det tillräckligt för ett nytt kontrakt och hur påverkar det var sambon Emma Berglund flyttar?

Som jag ser det kan det vara så att Björklöven har kvar tre egna produkter säsongen 2015-16.

Jon Palmebjörk, Acke Hellström och Viktor Ekeståhl-Jonsson som har kontrakt över nästa säsong.

Från 13 till 3 på ett år…. Bara smaka på det.

Hur reagerar fansen den dag då Björklöven har noll egna produkter i laget?

Sanningen är att som det ser ut när J20 är långt från SuperElit så fylls det inte på underifrån. De som kommer hamnar i Modo, Luleå eller ve och fasa Skellefteå.

Så vad händer med varumärket, fansen och klubben om den blir till en fullständig främlingslegion likt Växjö.

Jag hoppas att klubben aldrig hamnar riktigt där, men lite åt det hållet är det på väg.

Det handlar om att ställa sig frågor. Vad är viktigast för en klubb?

Framgång, själen eller båda i en kombination.

21 kommentarer

  1. Tyko

    Känns lite oroande, man vill ha en mix av egna och folk utifrån. Förhoppningsvis kan man få hem några som håller skaplig klass. Fast Grönberg verkar ju titta mest åt sthlm.

  2. John

    Petningen av Neva och Boström öppnar ju dörren för j20 spelare att faktiskt få visa upp sig.Sen kan man inte bygga ett lag på egna produkter om dessa inte håller måttet! löven kommer aldrig kunna göra det utan att j20 når superelit.

  3. Manne

    Tror fansen vill se segrar oavsett om det är gamla polare eller importerade snipers som spelar. Hade Växjö, som du tar som exempel, bara jobbat på egna spelare så hade de troligtvis inte krigat om SM-guld.

  4. Målis

    Är inte Björklöven tillräckligt attraktiv som klubb för att fostra och behålla egna produkter finns inget alternativ till ”främlingslegion”. Idealet vore att kunna fylla på a-laget med 2-3 egna juniorer per år. Detta är en fördel både ekonomiskt och för klubbkänslan. Men givetvis måste de platsa i laget. Glöm inte heller bort att det är svårt att värva unga lovande spelare söderifrån då de har många lag att välja på nära mammas köttbullar. Så även om juniorverksamheten är dyr är det nog rätt väg.

  5. SkanstullsLövet

    Jag förstår helt oron inför att de egna produkterna försvinner en efter en, men sanningen att säga så är det för att de inte är tillräckligt bra. Hade man haft pengar nog att locka hem de egna produkterna som faktiskt är klasspelare så hade Löven nog gjort det men nu är ekonomin det den är och då anser jag personligen att man måste få tag på de bästa spelarna som budgeten kan tåla, oavsett om de råkar vara Lövenfostrade eller inte.

    Däremot måste man verkligen satsa på J20 så att Löven på sikt får spelare från de egna leden som håller klassen för att spela på den här nivån (eller bättre, om man nu vågar tänka så långt). Det är enda sättet Löven kommer att kunna utvecklas som förening.

  6. Chris

    Allvarligt? Ska t.ex Kingen och Neva få fortsätta att skicka bjud pass och sätta löven i knipa? Det är ju inte så att löven blivit svagare med ombygget. Bättre med hungriga juniorerna och att etablera oss, klättra i allsvenskan. Fristad för icke presterand, nej tack!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag vet inte vem du skriver allvarligt till, men jag skriver ju själv att jag tycker att besluten är korrekta ur kvalitativ synpunkt. Det är mer en fundering var en klubb är på väg.

  7. Gustav

    ingen utav de spelare som lämnat & nämns i artikeln förutom Alexander Sundström, som är en risk eftersom han är skadebenägen, platsar i ett toppenlag i hockeyallsvenskan. och det måste ju ändå alltid vara ambitionen. så jag anser att det inte är mer än logiskt. men det tar givetvis inte bort det faktum att det är tråkigt, men det mest rätta beslutet är inte alltid det lättaste beslutet.

  8. Coachen

    Då det är elitidrott så måste klubben tyvärr släppa på idén att ha spelare med lokalanknytning, inget konstigt med det. Men det blir ju en drastisk förändring då klubben ena året profilerar sig på ena viset och ett-två år efteråt vänder blad. Å andra sidan har man utvärderat resultat och den nya ledningen insett att det är svårt att hävda sifg om kvalitén är otillräcklig. Dock tycker jag att man klart agerade fel i Ahrlings fall, där borde man väl sett till att ha kontakt med en utlåning istället. Bara å hoppas att vi får tillbaka honom til nästa säsong

  9. sydtobba

    Det mest handlar tyvärr om ekonomi. Håller med Skanstullslövet att en metodisk satsning på J20 kanske är en framkomlig väg för i vart fall producera en egen lina. För att en J20 satsning i konkurrens med SAIK och MoDo ska fungera behövs högklassiga ledare och tränare: Gissar att det kostar en hel del och frågan vart finns de ekonomiska resurserna? Tycker mig höra lite här och där i landet att vårt varumärke börjar putsas upp en hel del. Vi börjar sakta men säkert bli attraktivare. Det behöver inte vara helt fel att vi lockar en del Djurgårdsprodukter till Umeå. De flesta verkar ju trivas i Umeå och framförallt Björklövens fina & kunniga supporters.Tror tyvärr att det i framtiden kommer att bli svårt att producera mer än 25-30 % egna produkter. Men må vi aldrig bli en identitetslös främlingslegion likt Växjö Lakers.

  10. Murzik

    Det måste vara kvaliteten på spelarens prestation på isen som avgör ifall denne skall få speltid och inte i vilken klubb denne är fostrad. Visst, vi måste få fram egna produkter och verkligen ta tillvara på de talanger som finns i våra ungdomslag. Det tycker jag också att Grönberg o co gör. Senaste matchen mot AIK fick tex junioren Lundström chansen. Det är dock en annan sak att ställa åt sidan spelare som är 26 år och inte håller måttet, man måste vara ärlig mot både spelaren och sig själv. Klubbkänslan hos spelare kommer med tiden, se bara på Wille Qvist som verkligen strider för klubbmärket år efter år. Även en spelare som Emil, ny för i år, men känns som han ger allt för märket på bröstet i varje byte.
    Vad vi dock inte behöver är nån transatlant som på karriärens höst kommer hit endast för pengarna och inte har den glöd som krävs i en lång serie.

  11. Ellge

    Det är en ganska intressant poäng du tar upp Gustav. Utan alla dessa Lövenfostrade spelare i laget så hade vi nog haft svårt att ta oss tillbaka till Allsvenskan. Då vi var ett division 1 lag hade det varit svårt att hitta lika bra spelare som dom nämnda för att komma till Umeå och spela under Allsvensk nivå.
    Vissa av nämnda spelare du nämner kan man förstå att man inte förlänger med med ambitionen att bli ännu bättre, men att helt rensa ur själen känns inget vidare.
    – Vad gör Nyberg intressantare än Boström? Dom lär ju kosta likvärdigt skulle man tro.
    Men ändå känns det som att Björklöven vädrar morgonluft. Vi gör rätt saker men ska vara rädd om stommen så vi inte förändrar laget i för snabb takt…

  12. Hannu

    Måste bara först berömma Lövens ungdomsverksamhet ! Tittar man på upp till 16 år så är man i topp … före både Skellefteå och Modo … även i TV-pucken så är man fler än Skellefteåkillarna ! J18 är man jämnställda med övriga topplag i norr, trots en del tapp …. det är här det börjar och sen är det ett ytterligare tapp när man kommer till J20 som är en språngbräda in i seniorhockeyn och det har själklart sin orsak i att man föll ur elit ! Tar vi oss inte upp i elit så försvinner de bästa till varje säsong ! Vi ska ändå vara stolta över våra hockeyfostrade ungdomar trots att de hamnar i andra klubbar så bevisar vi att vi har en bra verksamhet … även om de inte spelar för A-laget just nu. Kommer A-laget upp i elit med en ”främlingslegion” så finns möjligheten att vi kan få tillbaka våra ungdomar ! Jobba på med hållbar ekonomi och långsiktigt strukturerad organisation så är vi där vi ska inom inte alltför många år både J20 och A-lag !

  13. Leif

    Tycker att publiken gav svaret i slutet av förra säsongen när laget förlorade konstant. Publiken slutade komma trots stora mängder urlövare. Så vinster räknas mer än ursprung.

  14. Tarasov

    Problemet med kvaliten på ungdomsspelarna beror förmodligen på att ungdomssatsningen på hockey under flera år misslyckats totalt. Titta på antalet lag som bedriver ungdomsverkssamhet i Umeåregionen; tidigare fanns bra ungdomsverksamhet i Sävar, Björklöven, Teg, Hörnefors, Vännäs och Vindeln. Vissa av dessa lag har försvunnit och tittar man nu på ungdomsverksamhet för t.ex 14 åringar och uppåt så bara ett lag kvar upp till J18 (Björklöven)…
    Det innebär att det bara är en träningsgrupp per årgång kvar som ska fostra nya spelare till A-laget och det håller inte. De spelare som inte tar plats eller vill elitsatsa i Björklövens träningstrupp har ingen annan klubb att gå till, det är bara att lägga av eller byta idrott…
    För att bygga spetskvalite måste man först ha en stomme (kvantitet) av spelare , men dagens ungdomar söker sig hellre till fotboll och Innebandy där det finns fler klubbar och där finns allt från elitsatsande klubbar till klubbar som håller en lägre profil.
    Fortsätter denna trend kommer urvalet av hockeyspelare att minska vilket naturligtvis innebär att det blir svårare att ha en stomme av regionala spelare i Björklövens A-lag…

  15. Stefan

    Leif; Umeåpubliken måste vara Sveriges mesta medgångssupporters…ett par förluster och man sviker direkt 🙁 !! Har sagt det förut, SM-finalen 1988, 1-1 i matcher, tredje matchen i Umeå….själv åkte jag 35 mil t o r för att se finalen och vad möts man av….en inte ens fullsatt hall, det ska ju vara ”lapp-på-luckan” när det är final men Umeåpubliken hade väl redan gett upp när Löven förlorade andra matchen med 6-2!!

  16. Jens

    Hemvändarna tog Löven tillbaka till allsvenskan. Men det är solklart, många av hemvändarna har inte hållit måttet i allsvenskan. Jag är för det som händer och sker i Löven just nu. Visst är det med sorg man ser Linus Boström hamna utanför laget. Han var en stor favorit när vi gick upp, men samtidigt har han långtifrån levt upp till mina förväntningar. Jag tror fortfarande på någon typ av norrlandsprofil för laget, trots att vi har lite av en Stockholmsprofil förtillfället. Men målet bör ju bli att få spelare att stanna kvar här länge. ”Kulturbärare” kan många bli ändå, trots att de kanske kommer från Sthlm, Finland eller tillochmed Nordamerika. Quist är ju ett ypperligt exempel. Ett stort hjärta för löven trots att han inte är uppväxt här. Att J20 inte lirar Superelit är ju ett stort trauma. Visst, Calle Gunnarsson m.fl. kanske inte hade valt att lira här ändå. Men ett par hade stannat kvar. Vi måste helt enkelt hitta andra vägar för att hitta bra spelare till A-laget. Återigen, kanske inte en Lövenprofil men en Norrlandsprofil är alltid gångbar och Stockholmarna är ju faktiskt sjukt många och några hittar hit.

  17. ärligt

    Intressant att man ljuger om att man kommer från skellefteå. Skäms man så över sin stad och sitt lag att man ljuger om vart man kommer från?

    För tjugo år sen gjorde löven rätt flera år medans Skellefteå gjorde fel och höll på att konka. Nu är det tvärtom (fast löven är iofs inte i konkursboet)
    Och jag lovar att om tio år är det tvärtom igen.

    Att låtsats och tro att Skellefteå sitter på nån helig bibel som löser allt och som är ”rätt väg” är så naivt att jag skrattar på mig.

    Rätt folk på rätt plats och många duktiga ungdomar. Där är ”den heliga bibelns” budord.

    Inte magiskt, inte gudomligt eller konstigt.

    Hade skrå inte haft de ungdomar de haft sista tre åren så hade de inte gått långt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.