Löven tar fram flest elitspelare

…eller inte riktigt. Näst flest av alla klubbar i landet enligt den här undersökningen som svenskhockey.eu presenterat.

Jag vill dock dissekera listan lite. Den speglar inte helt rättvist som jag ser det.

elitspelare

 

Som ni ser har Björklöven producerat 12 spelare som tagit steget hela vägen till eliten och är aktiva just nu. Det är en imponerande siffra och säger verkligen något om hockeykulturen i Umeå och om hur skickliga Björklöven är i åldrarna 7-15 år. Först och främst gör dessa siffror inte fullständig rättvisa då t.ex. Karl-Johan Lundström (Vindeln), Nicklas Johansson (LN91), Jon Palmebjörk (Teg) och Emil Wrenman (Vindeln) inte räknas som egna produkter då de ändå egentligen är fostrade i Björklöven även om de spenderade några ungdomsår i andra klubbar. Den korrekta siffran på Björklöven är egentligen 16 spelare.

Dock är det så att samtliga av dessa spelare som är födda efter 1988 förutom Emil Wrenman spelar i andra lag än Björklöven. Alltså är trenden precis som vi alla sett att ja Björklöven fortsätter att producera elitspelare, men från årskullarna 1989 och framåt väljer de andra klubbar från 16 års ålder.

Lite roligt att Skellefteå som hyllas så ofta för sin ungdomsverksamhet inte finns med. Det beror på två faktorer. Delvis är Skellefteå väldigt duktiga på att locka spelare till sig i 15-års åldern och förädla dessa, men sedan handlar det om hur du räknar. Om spelare från Clemensnäs, SK Lejon, Kågedalen och Jörns IF m.fl som faktiskt fått sin fostran i Skellefteå från tidigare tonåren och framåt skulle räknas. Då hade Skellefteå varit en bit upp på listan.

Namnlös

 

I antalet egna produkter i allsvenskan är Björklöven också högt uppe, men här gäller samma fakta som ovan. Räknar vi in de fyra jag skrev om där så har Björklöven åtta egna produkter vilket är flest i serien.

Frågan är dock hur detta ser ut om två år. Var är Björklöven då?

* * *

Den ännu mer intressanta frågan är om Björklöven nu är en av Sveriges bästa klubbar på att skapa elitspelare. Hur ska föreningen göra för att de ska bli kvar.

Svaret är naturligtvis att de måste gå upp till J20 SuperElit, men hur ska då föreningen göra det?

Det är den svåra frågan.

Som jag ser det är svaret pengar. Pengar som måste tas från A-lgsverksamheten och överföras till en rejäl satsning på J20. Nu är det för sent för i år, så planerna måste handla om nästa år.

8 kommentarer

  1. JohanV

    Sen när räknas Nicklas Johansson som fostrad av Björklöven? Han har väl aldrig spelat en match som ungdom/junior i Björklöven?
    Om man räknar som dig så har väl Djurgården mest egna produkter ifall spelare född i närheten av Stockholm kommer och spelar i Djurgården som seniorer?

    • P2

      Eummm, får skylla på att morgonkaffet inte riktigt hunnit rinna ned… Tittade nog litte dimmigt på staplarna innan jag skrev.

  2. Tarasov

    Sammanställningen är inte rättvis, då den enbart visar elitspelare I Sverige, inte spelare I internationella ligor som NHL, KHL, AHL och andra elitligor I Europa.

    Dessutom borde nog Skellefteå ligga högre om man räknar som du gör med Karl-Johan Lundström (Vindeln), Nicklas Johansson (LN91), Jon Palmebjörk (Teg) och Emil Wrenman (Vindeln) då dessa spelare ursprungligen kommer från andra klubbar än Löven. Skellefteå har som du nämner flera klubbar i närområdet som producerat spelare som senare vidareutvecklats i Skellefteå AIK.

  3. pelle

    En rätt meningslös sammanställning av flera orsaker. Att utgår från begreppet ”moderklubb” känns fel, de flesta barn tar sina första hockeyskär i någon mindre klubb. Att en spelare som Per Lindholm inte ska räknas som SAIKare bara för att han inledde karriären i Kågedalen blir konstigt. Sen spelar 150-200 av de bästa spelarna i utländska ligor. Om man är intresserad av klubbarnas förmåga att fostra elitspelare hade det varit bättre att studera dessa samt SHL. Att kalla spelare i hockeyallsvenskan för elitspelare blir lite skrattretande…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.