Matchdag – Västerås borta

Västerås borta har jag goda minnen från i fjol. Andrew Raycroft stängde igen och Björklöven vann.

I senaste mötet uppe i Umeå blev det förlust 1-4 efter en ganska jämn match där dock Västerås tog vara på sina chanser på ett helt annat sätt.

Nu kommer VIK från en förlust mot jumbon AIK på bortais och ligger på 12:e plats i tabellen trots en storsatsning med elva nyförvärv och ide klass på forwardssidan och fjolårets bästa målvakt i HockeyAllsvenskan Johan Fransson.

Dock tror jag inte att man ska lägga för mycket vikt i detta. Laget har en slagstyrka i Williams, Dohner, Strömberg m.fl som gör att de nä’r som helst kan vara på den allra högsta nivån i serien och då är Björklöven nästan chanslösa.

Därför förväntar jag mig en match där Västerås för spelet och Björklöven ligger på lut. VIK kommer att ha skotte, puckinnehavet, spelet i anfallszon. Frågan är hur bra Lövens defensiv sitter och hur frustrerade Västerås blir om de inte får till det. Då kan Löven knipa matchen, men då gäller det att inte bjuda på något och INTE ta en massa onödiga utvisningar.

Laget:

Jonathan Harty är på is igen, men spelar inte.

Mats Lavander klev av inför Almtuna med sin trasiga rygg och missar matchen. Oklart hur länge han blir borta.

Stefan Öhman är tillbaka och Jon Palmebjörk spelade med två olika formationer på träningen i går. Återstår att se hur Löven stället upp idag.

Så här ser laget ut sett enligt rapporter från gårdagens träning.

Målvakter: Johan Mattsson (Kevin Lindskoug) – Lindskoug har stått ett par matcher. Dags för Mattsson.
1:a femman: Acke Hellström, Rasmus Edström, William Quist, Mark Hurtubise, Lucas Sandström
2:a femman: Per Hållberg, Stefan Andersson, Henrik Nyberg, Stefan Öhman, Nicklas Johansson
3:a femman: Tommy Wargh, Karl-Johan Lundström, Jon Palmebjörk, Kim Karlsson, Emil Lundberg
4:a femman:  Andre Ekström, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Felix Maegaard-Scheel

Mina nycklar till seger:

¤ Defensiven. Det går inte att låta framförallt Jeremy Williams och Dustin Johner få utrymme. Duon har gjort 24 mål så här långt. Dessutom med Conny Strömberg och Nick Angell är Västerås farliga i powerplay så det gäller att hålla ihop defensiven.

¤ Spelvändningar. Västerås har ett felbalanserat lag som går bort sig defensivt ibland. Kan Björklöven vända spelet snabbt vid puckvinster eller få till ett antal långa anfall i offensiv zon så går det helt klart att göra mål på Västerås.

¤ Målvakten. Vem som en står i Lövens mål måste spika igen. Gör han det kommer VIK att bli frustrerade och publiken lär vända sig mot laget. ALLA i Västerås har förväntningarna att VIK ska vara i toppen och då är det här en match de kan vinna. Blir laget frustrerade kan de ta onödiga utvisningar.

Sagt från Lövenhåll:

– Det blir ytterligare en mycket tuff match. En hög koncentration mixad med ruggig energi kommer att krävas. Vi fortsätter att jobba utifrån den formel vi gjort ett tag. Starten var bättre senast och det ska vi jobba vidare på. Inställningen och vaksamheten var där senast, säger Mats Waltin.

– De har ett par duktiga forwards som vi måste ligga nära. Annars är det inga konstigheter som avviker från våran normala matchplan. Men, dom är i ett läge där förväntningar inte uppnåtts. Kan vi påminna dem om det så är mycket vunnet, men då måste vi vara noggranna i spelet utan puck, säger Waltin .

Noterbart om Västerås:

¤ Västerås har det tredje bästa powerplayet i serien med 21 mål på 90 lägen vilket ger 23.33 procent.

¤ Västerås bästa poängplockare är duon Dustin Johner 20 (13+7) poäng och Jeremy Williams 19 (11+18) poäng. Även Conny Strömberg 16 (2+14) och Nick Angell 14 (1+13) märks också.

¤ På skadefronten i Västerås är Stefan Gråhns tillbaka som missat sex matcher på grund av skada. Totalt sett ser det bra ut på skadefronten.

¤ Västerås är det laget som har näst mest puck efter Malmö i Allsvenskan med 47.32 procent av spelet i anfallszon är dom även där två i statistiken bakom Malmö.

¤ Västerås är seriens sämsta hemmalag med endast 13 poäng på 11 matcher och bara 24 mål framåt.

¤ Västerås har totalt sett gjort fjärde minst antal mål i serien med sina 61. Bara Oskarshamn och Timrås 60 samt Björklövens 52 är sämre.

¤ Från mediahåll i Västerås pratas det om kris. Tidningen VLT:s bloggare Johan Thalberg var mycket kritisk i sitt senaste blogginlägg och kräver i princip seger mot Björklöven.

Sagt från VIK-håll:

– Vi har positiv känsla mot Björklöven då vi vann senast mot dem med ett bra powerplay. Vi har spelat hyfsat på hemmaplan och jobbar stenhårt för att höja oss ännu ett snäpp, säger tränare Pär Hellenberg till VIK:s hemsida.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag var nöjd med resultaten. Jag vill vinna alla matcher och vi har inte vunnit tillräckligt många. Samtidigt tycker jag att vi har spelat bra i många matcher, men vi har missat för mycket lägen och bjudit på individuella misstag, säger comebackande Gråhns om varför Västerås gått så dåligt till VLT.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.