Juniorerna och nydaning

Jag vet inte om ni kollat in det senaste avsnittet av Lövenmagazinet med John Lind som gäst.

Har ni inte gjort det så gör ni det här:

Lövenmag

 

 

Om ni frågar mig så var det så här långt det bästa avsnittet av Lövenmagazinet och det blir mer och mer uppenbart hur fruktansvärt svår uppgift John Lind har att försöka får tillbaka J20-laget till SuperElit.

Han har inte några pengar att locka med, inga A-lagskontrakt utan det är en fantastiskt bra skola och en Patrik Sundström som är moroten.

Han har det inte lätt för om Björklöven ska lyckas ta vara på den fina ungdomsverksamhet som föreningen har så måste J20 tillbaka till Superelit.

Dock tar han upp att hanteringen av juniorer i A-laget i år varit annorlunda. 15 juniorer har varit uppe och tränat med A-laget och sex stycken har spelat.

– Det sänder rätt signaler, säger Lind.

Då kan man fundera på vilka signaler det sänder att Emil Wrenman spelar i Teg trots att Löven inte får ihop fyra femmor, men det är en annan sak.

Lind pratar om att Björklöven släpper fram fler juniorer i år så jag tänkte ta en titt.

Dessa juniorer har spelat med Björklöven i år:

Erik Lindahl – 11 matcher, 2 poäng (0+2), plus/muns -4 (3/7), 3 skott på mål, inga utvisningar.

Markus Lindholm – 2 matcher, 0 poäng, plus/minus -1 (0/1), 0 skott på mål, inga utvisningar

Andre Ekström – 9 matcher, 0 poäng, plus/minus -1 (0/1), 3 skott på mål, inga utvisningar

Adam Ählström – 6 matcher, 0 poäng, plus/minus -1 (0/1), 1 skott på mål, inga utvisningar. Ählström vann dessutom 8 av 21 tekningar.

Simon Lundström – 2 matcher, 0 poäng, plus/minus +1 (1/0), 1 skott på mål, inga utvisningar

Niclas Olofsson – 2 matcher, 0 poäng, plus/minus -1 (0/1), 0 skott på mål, inga utvisningar.

Kommentar: de som gjort starkast intryck på mig var inledningsvis Erik Lindahl. Han klarade av att spela enkelt på den allsvenska nivån i ett antal matcher, men tillförde inte något direkt. Adam Ählström imponerade mest i matchen borta mot Vita Hästen där han spelade med Trygg och Sandström. Han borde ha nätat där, men det faktum att han även är center gör honom för mig till den mest användbara junioren Löven plockat upp. Andre Ekström är kanske den som klarat tempot bäst. Han sliter på och hade en riktigt skön tackling senast mot Västerås bl.a, men det är ett faktum att ingen junior gjort mål än, att Lindahl och Lundström är de enda som varit inne på mål framåt. Att säga att Lövens juniorer har gjort succé är inte riktigt en verklig beskrivning. Däremot har Ekström, Ählström stundtals klarat sig på nivån. Detsamma gäller Lindahl. Lundström har jag sett väldigt lite av så jag kan inte uttala mig.

Emil Wrenman som numera sitter i kylskåpet (alltså inte frysen där Bosse & Neva är) producerade detta som junior i fjol:

50 matcher, 9 poäng (6+3), plus/minus -2 (12/14), 28 skott på mål, 14 utvisningsminuter.

Wrenman gjorde alltså femte flest mål i laget, hans plus/minus är sanslös med tanke på att Löven gick -58 i målskillnad och 6 mål på 28 skott var faktiskt allra mest effektivt av alla spelare i laget.

Trots detta har Wrenman i år hamnat utanför laget allt som oftast.

Med det som perspektiv ställer jag mig frågan: Hur långt är de nuvarande juniorerna från att faktiskt ta en plats i laget?

Svaret är: Mycket långt ifrån. Det är en sak att få testa på allsvenskan, det är en annan sak att knipa ett allsvenskt kontrakt.

Så då ställer vi en kontrollfråga. Har det verkligen släppts fram fler juniorer i år jämfört med i fjol?

I fjol såg det ut så här:

Libelin Bäckström 17 matcher, Daniel Spigerhäll 9 matcher, Markus Lindholm 4 matcher, Mathias Nilsson 2 matcher, Eddie Jinglöv 1 match

Sedan lånades det in juniorer från Modo – Victor Öhman 14 matcher, Dmytro Timashov 4 matcher, Albin Carlsson 1 match

Och det lånades andra spelare: Niklas Lihagen 2 matcher, Johan Grönberg 2 matcher, Gustav Björklund 2 matcher, Rasmus Edström 3 matcher, Fredrik Sandgren 12 matcher, Thomas Enström 3 matcher, Jesper Thörnberg 12 matcher, Mikael Persson-Riis 12 matcher och i kvalserien även Phil DeSimone 10 matcher.

Så vad kan vi konstatera av detta förutom att Löven hade ett skadehelvete i fjol jo att under fjolåret blev det 33 ”juniormatcher” och nu halvvägs har juniorerna fått 32 ”matcher” redan. Det är alltså helt klart så att det har skett en förändring. Björklöven lyfter upp fler juniorer och ger dom chansen att testa på spel i A-laget.

Den slutgiltiga frågan blir då: Gör det skillnad i spelarnas utveckling?

Åren efter degraderingen har samtliga juniorer som stannat i Björklöven under gymnasietiden sedan efter juniortiden antingen hamnat i division-1 eller slutat med hockeyn.

Vi får hoppas att det här är ett steg i rätt riktning och att det på sikt skapar någon allsvensk spelare allafall.

* * *

Björklöven tränar 16.00-17.00 i dag. Jag återkommer därifrån.

Till sist. Bloggen kommer att gå igenom ett nydanande från och med i kväll. Ni får se förändringen om några timmar.

2 kommentarer

  1. Canoah

    Om nu bara Lundström varit inne på mål framåt så är väl den stora gåtan hur Lindahl fått 2 ass? 🙂

    Annars bra inlägg. Vore dock mer intressant att jämföra speltid då juniorerna fg år mest satt på bänken men med i laguppställningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.