Rom byggdes inte på en dag

Förra veckan kom det en rapport, som säkert alla har läst, där det visade sig att Björklöven är näst bäst i landet på att få fram spelare till SHL och Hockeyallsvenskan. Ett gott kvitto på att Björklöven är en god talangskola – men surt när nästan alla har lämnat föreningen när det är dags för hockeygymnasiet. Hur ska Björklöven agera för att vända denna trend?

Det är en mycket komplex fråga och en sak står fast, det är en problemlösning som inte kommer att lösa sig över en natt – utan det kommer att ta många år av hårt jobb för att bygga upp en stark juniorverksamhet.

Det största problemet heter ekonomi. SHL-klubbarna har råd att ösa pengar över juniorverksamheten och kan därmed erbjuda sina spelara fri utrustning, boende, mat och i vissa fall även en ganska bra lön. I Björklöven får föräldrarna betala 6500kr för att deras söner ska få spela i föreningens J18- och J20-lag. Om inte Lövens J20-lag lyckas gå upp i SuperElit i år med hjälp av Vännäs HC:s 95:or och de 95:or som är utlånade till Vännäs och Lejon måste Löven enligt min mening tänka om – flytta pengar från a-lagsverksamheten till juniorerna.

Vi tar fram miniräknaren och räknar. I dagsläget spelar 45 spelare i J18 och J20 som är i rätt ålder. Föreningen får in 292 500kr på träningsavgifter (45 * 6500kr blir 292 500kr). För att det ska bli lite mer attraktivare att spela i Löven vill jag att spelarna ska få spela gratis och få minst tre klubbor var av föreningen. Då får vi lägga till 202 500kr (45*3*1500kr). Totalt ger det 495 000 kr i utökad budget för Björklöven. Hur ska föreningen ha råd med detta då? Enkelt. Sänk lönebudgeten i a-laget med samma summa och börja scouta eventuella nyförvärv bättre. Björklöven ligger i dag i runda slängar på lönebudget på cirka 7,5 miljoner, att jämföras med Asplövens 5.

Björklöven har råd att satsa på juniorerna men det måste till en förändring och förädling på vad som redan finns. Det kommer inte ske över en natt men första steget för att de ska få behålla talangerna är att få upp J20 i SuperElit, men det kommer som sagt att kosta. En kostnad som de måste börja våga ta, annars kommer talangflykten fortsätta i all evighet.

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Stefan

  Det måste tränas väldigt mycket hårdare på Juniorsidan och det ska käkas råa ägg efter varje träningspass. Sen kommer resultaten automatiskt.

 2. JS

  Ja det skulle vara bra om juniorer vill stanna i Löven……. men en sänkt lönebudget i A laget tror inte jag löser problemet. Jag tror risken finns att dessa juniorer även om dessa får spela i superelit inte stanna ifall lönerna i A laget sänks. Dom skulle söka sig vidare redan i junior åldern för att få chansen att spela i en shl klubb eller topplag allsvenskan, tyvärr……. Löven måste bli ett topplag i allsvenska och ha ett juniorlag i superelit för att ha en chans att behålla talanger. Inte det ena eller det andra. Sen ska vi inte glömma att Umeå publiken är kräsen och vill se ett bra A lag, som det är nu lever Löven på att publiken har förhoppningar om att vi ska bli ett topplag. Utan publik inga sponsorer ingen ekonomi. Löven är ett bra varumärke och det beror på stort intresse. Med en lägre lön kan man inte lock de spelare som behövs för att bli ett topplag.

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Givetvis måste Löven fortsätta ha ett slagkraftigt lag, vilket är möjligt även om de sänker lönebudgeten med 495 000 kr. Se bara på BIK Karlskoga som har alltid varit i toppen av serien (förutom i år) med en lönebudget på ca 5,5 miljoner.

   • Ray

    Ta Bofors lönebudget med en näve salt
    Inte för att vara sån men det laget får du aldrig med 5.5 msek. Tyvärr.
    Men löven har något finare och bättre att bjuda på och det är tradition och genuin härligt ishockeyintresse… Svårt att slå.

    Få som förstår hur fina förutsättningar björklöven har….

 3. JS

  Jag tror att klass spelare i A lag lockar de yngre till klubben, tänk själv att få möjlighet att träna med en spelare som man ser upp till. Sen är Löven en klubb med traditioner så de borde inte vara omöjligt att kombinera?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.