Matchdag – Rögle hemma

Rögle är laget som Björklöven har allra enklast mot i år. Det har inte varit några marginaler direkt, men mot serietrean har det blivit sex poäng på två matcher. Så frågan luder: Blir det tre nya och en vänd trend efter två raka förluster för Björklöven?

Ser vi till form och lag så är svaret NEJ på den frågan. Rögle kommer från fyra raka segrar och Björklöven från två raka förluster. Rögle har en spelarbudget på 12 miljoner, Björklöven på 7,5. Rögle ställer upp med sju pordinarie backar och fyra kedjor. Löven har lånat ihop fjärdelinan från Teg samt har Henri Nyberg där. Det borde inte vara någon lek att ta nionde poängen mot Rögle på pappret allafall.

Jag förväntar mig en matchbild där Rögle för spelet trots att det är på hemmaplan för Björklöven. Jag grundar det på att Rögle är laget som har femte mest puck i serien och som är tredje mest i anfallszon och som i de senaste tre matcherna vunnit skotten med 35-21, 29-26 och 30-26 samt haft mest puck och spelat mest tid i anfallszon i samtliga tre matcher.

Stora frågan blir: Hur klarar sig Björklöven i ”special teams”, vaknar Mark Hurtubise som sovit ett par matcher till och kan Kevin Lindskoug stänga igen för tredje gången mot sitt gamla lag?

Svaret får vi från 16.00.

Laget:

Jonathan Harty, Jon Palmebjörk och Mats Lavander saknas.

Så här ser laget ut sett enligt rapporter från gårdagens träning.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Per Hållberg, Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Alexander Hellström, Rasmus Edström, Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh, William Quist, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Niklas Johansson
4:a femman:  Simon Lundström, Andre Ekström, Emil Wrenman, Jens Ledin, Henrik Nyberg

Mina nycklar till seger:

¤ Powerplay/Boxplay. BJörklöven måste hitta ett sätt att få powerplay att fungera och att få boxplay att stänga igen. Annars kan det här bli en jobbig räcka matcher..

¤ Kevin Lindskug. Han har varit ett spöka för sitt gamla lag Rögle. Kan han vara det igen så lär det sätta grillor i huvudet på motståndarna.

¤ !:a femman. Med Jon borta är det riktiga hotet från Björklövens sida Hurtubise, Lucas och Kim. Den linan måste leverera offensivt om laget ska vinna.

Sagt från Lövenhåll:

– Nyckeln är att få i gång powerplay igen. Det brukar ge självförtroende även till spel i boxplay, säger Mats Waltin.

– Vi har haft ett väldigt bra målvaktsspel i matcherna mot Rögle och sedan tagit över matcherna ju längre de gått. Vi har en stark defensiv och bygger vårt spel bakifrån och det ska vi göra även i dag, säger Patric Wener.

– Vi vill ha hög fart i vårat spel och det jobbar vi hårt på, säger Wener.

(Wener skickade även en passning till mig på Lövens hemsida: ”VK skrev att vi inte tränat powerplay, men det har vi gjort två gånger”. Jag såg en enskild träning på torsdagen och på den tränade inte Björklöven powerplay, men tydligen har de kört det på andra träningar och det är väl bra).

Noterbart om Rögle:

¤ Rögle har gjort näst flest mål i hela Allsvenskan med sina 81 varav 36 på bortais, även det näst bäst i serien. Som bortalag placerar sig Rögle trea precis om i vanliga tabellen.

¤ Bästa poängplockare är Jesper Jensen, nyförvärvet från Karlskrona som har gjort 26 (12+14) poäng, Bakom honom har Jakob Lilja levererat 21 (12+9) poäng. I powerplay med fem mål har Christopher Liljewall varit vassast, men han är precis som Stefan Ridderwall och Robin Sterner skadad och missar matchen.

¤ Rögle är oväntat dåliga i powerplay och boxplay. I powerplay är laget tredje sämst i serien med 15 mål på 100 lägen (15%) och i boxplay är de än värre som näst sämsta lag med 72.04 procent.

¤ Niklas Hansson i Rögle är seriens poängmässigt bästa junior med 14 poäng (2+12) på 27 matcher. Han har dessutom en plus/minus på +7 vilket även det är bäst bland alla juniorer.

Sagt från Röglehåll:

– Vi har revansch att utkräva mot dem. Det kommer att bli en tuff match och Björklöven brukar spela tight med ett starkt publikstöd. De senaste mötena har just präglats av Björklövens förmåga att täppa till spelet, ligga på rätt sida hela tiden och inte släppa till några särskilt vassa avslut mot Kevin Lindskoug, säger tränare Magnus Bogren till Rögles hemsida.

– Vi fokuserar på hur vi ska spela och att vi gör det noggrant och följer planen vi sätter upp. Det kommer bli avgörande imorgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.