Matchguide – Malmö borta

Malmö borta. Det är ingen enkel historia direkt. Speciellt inte på fem backar. En tät defensiv, Kevin Lindskoug i fortsatt högform och effektivitet på det som blir av framåt. Det är segerreceptet ikväll enligt bloggen.

Snabba svängar för Björklöven. Kort träning på söndagen och sedan iväg till Malmö idag. Sportens Tomas Ruuth följer efter och levererar från Percy Nilssons tempel ikväll.

Malmö borta är på pappret den svåraste matchen och senast i premiären blev Björklöven helt överkörda. Det var spel mot ett mål, ”vi fick en lektion” sa Waltin då.

Tittar vi på matcherna sedan Björklöven kom tillbaka till Allsvenskan har alla sett likadana ut nere i Malmö. Det har varit ett bombardemang mot Lövens kasse och sedan har de gröngula klarat det olika bra i match från match, men spelbilden har varit detsamma.

Malmö ligger dock ”bara” trea i allsvenskan med tanke på att det är den största favoriten någonsin i allsvenskan. Mats Lusth sa på upptaktsträffen att ”Vi vinner serien och går upp. Det är bara så”.

Formen har dock svajat lite och det har blivit två förluster på de fyra senaste. I förra hemmamatchen föll Malmö 2-3 mot jumbon AIK.

Framförallt är det effektiviteten som svajat då Malmö vunnit skotten i alla utom två matcher i år och haft mest tid i anfallszon i alla matcher.

För Löven handlar det här om hur länge de kan hålla nollan. Det bästa som kan hända är om det står ett frustrerat Malmölag på isen efter två perioder.

Trots den fina insatsen mot Rögle med offensiv hockey förväntar jag mig ingen sådan briljans i dag utan mer glimtar.

Laget:

Det är som det heter klart, okart hur laget formeras ikväll då jag inte besökte träningen i går, men vi kan konstatera att:

Jonathan Harty och Jon Palmebjörk samt  duon Per Hållberg och Nicklas Johansson som skadades senast är borta.
Även Stefan Andersson har kastat in handduken med ”personliga skäl” som orsak.

Framförallt Per Hållberg  och Stefan Andersson kommer att saknas då laget är nere på fem backar inklusive Simon Lundström. Det är inte hållbart ens på kort sikt.

Mats Lavander är tillbaka i laget. Jens Ledin kunde inte vara med den här matchen, men Emil Wrenman samt juniorerna Andre Ekström och Simon Lundström är med i Malmö.

Så här skulle jag tro att Löven formerar sig.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Alexander Hellström, Rasmus Edström – Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Simon Lundström William Quist, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Emil Wrenman
4:a femman: Andre Ekström, Mats Lavander, Henrik Nyberg

Jag skulle inte vilja bryta de femmor som fungerade senast även om det kanske är ett måste då det inte finns någon center i fjärdelinan.

Simon Lundström lär roteras in, men får nog rejält med speltid. Tuff match för Acke, Rasmus, Wargh och Kalle hur som helst.

Sedan hoppas jag att Wrenman som har farten tar Nickes plats.

Mina nycklar till seger:

¤ Defensiven och Kevin.. Med ett brandskattat lag kommer Björklöven spendera en hel del tid i egen zon mot det som är seriens bästa lag sett till skott på mål och tid i motståndarnas zon. Då krävs det att defensiven sitter och Kevin Lindskoug gör en match som mot Rögle om det ska bli seger.

¤ Effektiviteten. Får Löven ett läge i powerplay måste det smälla. Det finns inga marginaler i den här matchen och därför måste laget ta vara på de chanser som kommer oavsett om det är i powerplay eller på kontringar.-

¤ Starten. Både nere i Malmö och senast i Umeå sköljde Malmö fullständigt över Löven från start. Där måste Björklöven vara med och stå upp bättre.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi pratar inte om skadorna inom laget utan vi försöker hitta en snabb lösning på hur vi ska formera laget istället, säger Mats Waltin till klubbens hemsida.

– Det stämmer att vi haft två matcher mot Malmö där vi inte har varit riktigt nära att störa dom. Jag ser framemot morgondagens möte då jag tycker att vi mot Rögle visade ett tempo och en kraft som behövs för att ha chansen mot Malmö. Det ska bli riktigt spännande att med matchen mot Rögle i ryggen se om vi kan utmana Malmö som är rankat som ett topplag i Hockeyallsvenskan, säger Waltin.

–  Nyckeln blir att stå emot första tio minuterna. De brukar komma ut väldigt hårt och alltid göra det bra då, säger Patric Wener.

Noterbart om Malmö:

¤ Malmö har släppt in minst antal mål i serien med 59 stycken. Intressant då att Malmös målvakter ändå inte imponerat. Pontus Sjögren är sämst av alla förstamålvakter i seiren och har på 17 matcher visserligen snittat 1.90 mål insläppta vilket är suveränt, men med procenten 89.58. Det säger något om hur få skott på mål Malmö får mot sig. Jonas Gunnarsson är bara åtta bland reserverna med 89.58 procent och 2.22 mål insläppta. Noterbart här är att Kevin Lindskoug har sanslösa 93.06 i procent och ännu mer sanslösa 2.04 insläppta. Det placerar honom som tvåa i serien.

¤ Bästa poängplockare är Fredrik Storm med 21 (11+10) poäng. Fjolårets poängkung i serien Joey Tenute är strax där bakom på 19 (6+13) poäng. Intressant är att Björn Svensson som gjorde tre poäng och sköt nio skott på mål i premiären mot Löven och var makalöst bra sedan bara skjutit 21 skott till på mål och stannat på 10 poäng.

¤ Malmö spenderar 48.76 procent av speltiden i motståndarnas zon och slår minst antal icingpuckar i serien med 3.11 per match.

¤ Malmö har vunnit sju av åtta matcher där de haft ledningen efter första perioden den här säsongen. Noterbart är att Björklöven vunnit alla fyra där de haft ledningen efter första perioden.

¤ Björn Karlsson är Malmös enda skadade spelare inför matchen.

Sagt från Malmöhåll:

– Det var skönt att slå dem, speciellt eftersom vi hade två förluster mot dem sedan tidigare så det var bra. Vi har ju fört båda matcherna mot Björklöven. Senast vi möttes försökte de spela ganska aggressivt mot oss men jag tror inte de kommer att vara lika aggressiva mot oss på vår hemmaplan. Vi har släppt till lite för många mål på sistone, men det måste också bli jämnare i effektiviteten framåt, säger tränaren Mats Lusth till klubbens hemsida.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.