Bloggkrönika: ”Nya tider för Björklöven”

Vad är väl en förlust mot Vita Hästen. Inte så farlig eller vansinnigt onödig. Det beror på från vilket håll du kikar. Som åskådare i Himmelstalundshallen, säger jag att den inte var så farlig. Som bevakare av Björklöven som hockeylag var den rysligt onödigt jobbig.

Om vi börjar med åskådaren.

Spelarna gjorde två dagar efter den makalösa urladdningen mot Malmö en helt okej spelmässig insats i fem mot fem spelet. Kedjan med Emil Lundberg, Stefan Öhman och Felix Maegaard-Scheel var till och med riktigt bra. Varje gång de var på isen tog sig Björklöven in i anfallszon och de skapade både en del chanser och den del halvchanser.

I spel fem mot fyra såg det rent sagt för djävligt ut. Laget har tränat en del på powerplay på slutet, men utan Stefan Andersson och Jon Palmebjörk så blir det inte bra just nu. Istället för att öka passningstempot med en man mer drar laget ned på tempot. I fyra mot fem har Löven krympt sin box och det gör genomspel svårare, men det gör det samtidigt lättare att kliva in från blålinjen och skjuta från bra position. Men något måste ju ledartrojkan göra när det inte riktigt vill sig.

Med fem backar och flera viktiga spelare borta så kämpade laget på i 60 minuter. Ett antal onödiga utvisningar ställde till det rejält och allra väst tycker jag att Emil Lundberg puck-out och Acke Hellströms när han misslyckas att ta emot en pass var. Utvisningarna gjorde att Löven hamnade i underläge, men i den här svängiga, rent av galna matchen kunde det slutat hur som helst.

Truppen var självklart missnöjda efteråt, men samtidigt så sliter de, försöker verkligen, men får inte ihop det. Det är inte bra, men ändå inte så illa utifrån förutsättningarna. Fyra ordinarie backar och två juniorer som spelar 12 minuter var,

Från det andra perspektivet.

Björklöven spelar i den jämnaste allsvenskan i mannaminne där alla poäng är livsviktiga. Vita Hästen kom till matchen med fyra raka förluster och gjorde i mångt och mycket en miserabel match. Jag har sällan sett ett lag slå så många felpass som Vita Hästen gjorde mot Björklöven den här onsdagskvällen.

Från en sådan match, med de förutsättningarna borde Björklöven kunna plocka med sig poäng. Nu kom laget till spel fyra dagar efter skadorna på Nicklas Johansson och Per Hållberg med fyra ordinarie backar, Simon Lundström (som i och för sig var fullt godkänd) och utan att fylla fyra femmor. Ingen spelare har värvats, inge spelare har lånats och inte heller har någon plockats in från Teg eller Vännäs trots att klubbarna hyllas av ledarna i Löven för att de ”fyller ut tröjor” och att Oscar Molin som spelat med Löven i år finns där.

Jag säger inte att det är lätt, jag har ingen koll på alla detaljer, jag konstaterar bara att andra klubbar lyckas låna och värva spelare med kort varsel. Björklöven har inte gjort det den här gången och det kan ha kostat poäng.

Klockan tickar och likaså poängen.

Till sist. Fredric Åkerblom var gäst i onsdagens Lövenmagazin. Det intressanta som framkom var att föreningen ligger efter lite i säljet, men jobbar på att nå ett nollresultat. Att inte nått i mål med sponsorförsäljningen och minskade publikintäkter är anledningarna till resultatet. Björklöven har en av ligans minsta spelartruppen och omsätter även en bit ned på den nedre halvan. Trots de strama svångremmarna riskerar alltså Björklöven ett minusresultat i år.

Det är en ny självbild och en ny status som Björklövens fans har tvingats vänja sig vid. Säg till någon på läktaren 2008 att 2014 då har Löven en av seriens lägsta budgetar och omsätter en bit ned på undre halvan. Personen skulle kalla dig galen, men det är den nya verkligheten och då kan det innebära förlust borta mot Vita Hästen med fem backar medan sportchefen väntar på att externa finansiärer ska ge möjligheter till lösningar.

Läs mer om matchen:

Utvisningarna fällde Löven (Plustext inklusive video med Acke)

Webbkrönika: ”Nyckelspelarna saknas verkligen” (Plus)

”Powerplay är för dåligt” Video med Rasmus Edström

Presskonferensen efter matchen

”Vi måste vara noggrannare” Vide med Stefan Öhman

Ny förlust för Löven . Kortreferat och liverapport

Fyra snabba direkt efter matchen (plus)

4 kommentarer

  1. Bolle

    Gustav, gå till botten med den gamla schablonen att det är svårt av få bra spons i Umeå. Hör med några tongivande företagare om deras inställning till spons och Löven.

  2. Knut

    Löven har många anhängare (fans). Om låt oss säga varje fan inbetalar 100kr i månaden kommer det att bli en hel del pengar för spelarköp .

  3. MiaMariaFR

    Knut: Bli Lövenbyggare och få med dig ett gäng som också blir det så sponsrar ni klubben med 100:- var/månad och får samtidigt rabatt på souvenier :).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.