Skellefteå AIK + Löven = sant?

Redan 1997 lyfte Hans ”Virus” Lindberg upp frågan om det inte är dags för Skellefteå AIK och Björklöven att börja samarbeta för att stärka hockeyn i Västerbotten och på sikt få ett topplag i Elitserien (som det hette då.) 18 år senare är det samarbetet närmre än det någonsin har varit. Ni kan läsa mer om det hela här (plus).

Sportens Tomas Ruuth har intervjuat Pea Israelsson och Fredric Åkerblom. Båda är rörande överens om att ett samarbete skulle stärka hockeyn i regionen och att båda klubbarna skulle må gott i att spela i samma serie. Båda är även rörande överens om att detta kommer skapa reaktioner. Om det blir en bris av AIK lånar ut två spelare, tänk då stormen av ett uttalat samarbete.

Det finns två sidor av detta mynt.

På den ena sidan ser vi en förening som är den absolut ledande klubben i hockeysverige med två raka SM-guld och som det ser ut nu kommer mest troligt ett tredje. 13 mil söderut har vi en klubb som slåss med näbbar och klor för att etablera sig i allsvenskan, de höll sig kvar via en kvalserie i fjol och just nu talar mycket för att det blir samma resa denna säsong. Att då som underdog ha möjlighet att få hjälp av det ledande laget är guld värt. Just nu dränerar AIK Löven på talanger, och de har gjort det de senaste 5-6åren, utan att egentligen få något tillbaka. Nu har AIK börjat återbetalningen genom att låna ut två spelare. Löven har extremt mycket att lära av Skellefteå och Skellefteå har säkert något att lära av Löven. Om de lyckas genomföra ett samarbete och Löven går upp i SHL så får vi som vi alla vill, se ett ”riktigt” derby igen. Om eller när Löven blir ett topplag i Allsvenskan och knackar på dörren till SHL ska de givetvis bryta samarbetet – men till dess: Kör!

På den andra sidan har vi det som talar emot det hela. Rivaliteten mellan fansen. Ja för just nu är det på det enda planet som det är rivalitet. Men den ska vi verkligen inte underskatta! För de är fansen som ramar in matcherna och vad vore dem utan fans!? Fast bland de unga finns den inte utan den finns bara bland de som är tillräckligt gamla för att ha sett ett derby. Bland spelarna finns inte den kvar, numer är det knappt någon spelare som ens kan stava till klubbkänsla. Rivaliteten är även borta i styrelserummen.

Men det är styrelsen som måste jobba vidare på detta och sondera marknaden – är detta möjligt utan att döda klubbkänslan? Jag hoppas det!

23 kommentarer

  1. Uppgiven

    Erik har du riktigt tänkt igenom det du skriver? ”Avbryta samarbetet när Löven knackar på SHL”. Tror du klubbkänsla är något man slår av och på som en glödlampa efter tabelläget?? Klubbkänsla är när man har ett lag i hjärtat i vått och torrt och dom flesta Lövenfansen vill definitivt inte ha ett samarbete med Skellefteå.
    Och vad det för prat om att unga spelare inte känner rivalitet? Dom spelar ju själv mot varandra i derbyn hela vägen upp till J20 så visst fan finns det rivalitet utan att A-lagen möts. Vidare är det väl inte bara ungdomar som går på Lövens matcher, det är mestadels de äldre generationerna som har upplevt just derbyna. Jag tror att Löven kommer att tappa rejält med publika och hängivna supportrar på detta. Du skriver också att rivaliteten finns inte kvar i styrelserummen..det kan ju bero på att det sitter folk där med sina största meriter i krogbranschen och inte har spelat en minut själv. Prova ta dit en äkta gammal profil som t ex Jesper Jäger, tror definitivt inte att det skulle vara nåt samarbete då.

  2. Thomas

    Det här är väl inget konstigt. Samarbetet handlar ju om att utveckla hockeyn i Västerbotten och framförallt på ungdomssidan. Den sportsliga rivaliteten kommer att finnas kvar.

  3. Per

    Åström förnekar sig inte. Löjlig nivå att antuda något som inte ens är i närheten av verkligheten. Hoppas cheferna vlev imponerade av ditt scoop… Tur Gustav iaf har lite klass

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Hej Per och tack för din åsikt!
      Jag hoppas verkligen inte cheferna blev imponerad av mig för detta, för det är inte mitt scoop, det är som det står i texten min kära kollega Tomas Ruuths. Detta är bara mina tankar om evtuella effekter om det som står i artikeln.

  4. Pär

    Usch , mår rent av dåligt när jag tänker på hur mycket jag har lagt ner i tid och energi på mitt älskade löven . Känns som om luften bara går ur mig , känner mig helt tom .. Ska det sluta så här ?

  5. Gustav

    tycker inte det är någon större grej egentligen. båda lagen saknar derbyt och löven kommer mest troligt inte ta sig till SHL utan hjälp

  6. Sjöbba

    Ett ämne som berör, föga överraskande!
    Den dagen viljan att utveckla Löven och Västerbottenshockeyn att starkare än hatet så händer det.

    Man kan ju börja ”glasnost” med att låna spelare utan att det blir läktarkaos.

    Inse att Löven är på nästan exakt samma ställe som ifjol, i botten. Bättre i år, men serien är tuffare.

    Finns det andra kreativa ideer som på rimligt kort sikt gör Löven till ett allsvenskt topplag?

  7. Enrico

    Björklöven vill ibland kalla sig ett publiklag.
    Björklöven omnämns ofta för att de har mycket passionerade fans.

    Vart kommer detta ifrån, frågar man sig? Och vilken del i detta har rivaliteten med SkeAIK? Jag skulle tillskriva den rivaliteten en hel del. Björklöven lever, hur märkligt det än må låta, mycket på att antagonisten är Sveriges just nu bästa lag. Skellefte-fansen ger Björklöven marknadsföring i SHL oftare än man förtjänar. Samtliga Björklöven- och Skellefteåsupporters jag känner hyllar denna rivalitet och den må aldrig dö då det ÄR sveriges hetaste hockeyrivalitet. Alla vill dock se dessa lag i samma serie!

    Därför ser jag ett samarbete som möjligt endast om det görs på rätt sätt. Att vi släpper unga spelare till deras talangutveckling och sedan lånar dessa spelare är RÄTT väg att gå. Detsamma gäller även spelare i MoDo dit vi också ”lånar ut” spelare för att de ska spela på högsta möjliga nivå i J20.

    Se på Björklövens talanger i J20 Superelit,

    Av seriens 4 bästa målvakter statistiskt är 2 från Umeåregionen. Silwerfeldt Öhman i Rögle och Emil Hedman i MoDo.

    Seriens tre poängbästa backar, Öhman, Ekeståhl-Jonsson och Lindgren, är alla umeåfostrade, liksom femte bästa, Andersson. Två i SkAIK och två i MoDo.

    Dessa spelare, och många fler, måste ges chansen att spela i Superelit. Men speltid i Allsvenskan SKA ske i Björklöven om det gynnar spelarens utveckling, och tillför Björklöven något för stunden.

  8. ove

    Hoppas på ett samarbete dom som tycker något annat förstår inte att detta är det bästa för löven har sett hockey sedan 70 talet och har själv skrikit hata skellefteå , men nu måste man komma till nutid och förstå att för att överleva måste vi krypa till korset om det kan hjälpa löven , då kanske vi i framtiden kan mötas i samma serie , annars är jag rädd att det innom snar framtid går ått helvete…..

  9. Robban

    Vissa verkar hellre riskera Björlövens elitlicens än att samarbeta med Skellefteå som skulle gynna oss. Det är ren idioti, väx upp!

  10. Mike

    Du är en tönt Erik Åström! Din rubriksättning liknar Aftonbladets fjanteri och desperata jakt efter klick/läsare. Va en seriös skribent eller stick, sådana som du får NOLL respekt och du har sjunkit mycket i mångas ögon. Bara så jävla onödigt

    • Enrico

      Nu talar du för dig själv och din egen åsikt. Själv tycker jag att Åström har en bra funktion som kompletterar Gustav bra och som verkar ge denna blogg ett rejält lyft.

  11. Ove

    Det är inte Erik som förhandlat fram ett avtal . Klarar du inte av att se en spelare som lirar i löven ….stanna hemma.Sandlådefjant.

  12. Tiny

    Fy va äckligt.
    Och läsarfiskande.

    Tappade du precis all självkänsla och stolthet när du sålde din själ till vk.

    Fy va dåligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.