Matchdag – Södertälje borta

Bortamatch mot Janne Karlssons Södertälje. Björklöven kommer från fem förluster på de sex senaste, Södertälje gör exakt detsamma. Två av seriens formsvagaste lag. En ångestmatch där förloraren dras in i bottenstriden. Bloggen bjuder som vanligt på en matig matchguide.

”Krislaget” Södertälje som storsatsat, men inte alls fått till det. Dock är det bara fem poäng upp till åttondeplatsen och 15 till andraplatsen. Värre är dock resultaten på slutet där Södertälje förlorat fem av de sex senaste. Dock uppryckning senast med seger med 5-1 mot Vita Hästen.

Med tanke på att sju spelare rensats ut från laget under säsongen så borde Janne Karlsson ligga risigt till om det inte vänder snart för det är lite gå upp eller konkurs-varning på på SSK i år.

Sett till de senaste matcherna i Axa Sports Center så bör det här bli ännu en målsnål historia där Södertälje för matchen, men har oerhört svårt att göra mål. Senast lagen möttes i Södertälje vann hemmalaget, men först efter förlängning.

Matchbilden bör bli precis om den sett ut på bortais för Löven i år. Tätt, tajt och kontringsrikt även om Mats Waltin gärna vill att den ska förändras. Dock tror jag inte det på bortais mot ett offensivt starkt Södertälje i spelet även om de inte gör så många mål.

Ska något sägas om just Löven så ska det bli spännande att se Anton Öhman som hyllats i Skellefteå samt om Emil Lundbergs fina form kan fortsätta. Han är ju från Södertälje.

Laget:

In med Jesper Thörnberg (som möter sitt gamla lag – märklig värvning f.ö) och Anton Öhman. Ut med Emil Wrenman som är tillbaka i Teg igen. Williams Quist insjuknade i går och Stefan Andersson är hemma med födande fru. Ersätts av Gustav Jonsson.

Målvakter: Johan Mattsson (Kevin Lindskoug)
1:a femman: Rasmus Edström, Alexander Hellström  – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Gustav Jonsson, Anton Öhman  – Jesper Thörnberg, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Mats Lavander
4:a femman: Andre Ekström, Jens Ledin Henrik Nyberg

Mina nycklar till seger:

¤ Boxplay. Björklöven har släppt in 8 mål i boxplay de senaste sex matcherna. Nu möter det ett powerplay med många hot och måste få till spelet i den här formen om det ska bli poäng.

¤ Målvkaten. På bortais är nästan alltid målvakterna nyckeln på det sättet Löven spelar. Kevin Lindskoug har varit seriens bästa målvakt (kanske efter Johan Holmqvist) på slutet och var helt vansinnigt bra på träningen i går. Jag hoppaes att han får stå, men nu blev det Mattsson och då måste han spika igen.

¤ Straffa. I de matcher jag sett Södertälje i år har de nästan alltid bjudit på ett eller ett par lägen åt motståndarna. Dom är lite virriga i uppspel och i försvarszon. Där måste Löven vara effektiva ochs traffa SSK som fokuserat på att värva offensiv och som har en lite skakig målvaktssituation,

Sagt från Lövenhåll:

– Jag hoppas att spelarna vilade fullständigt i lördags från allt vad hockey heter. I söndags körde vi ett fyspass och sedan isträning på måndag. Vi jobbar utifrån den formeln vi gjort tidigare. Förhoppningen är att det vi arbetat med på slutet ska innebära att vi får mera puckinnehav än vad vi haft tidigare och det för att föbättra vårt offensiv och producera mer. Tidigare under hösten har vi fått försvara oss mycket, säger Mats Waltin.

– Det känns bra att vi har fått in två killar som är sugna på att hjälpa till och det är välkommet även om laget vi haft gjort det väldigt bra. Jesper var ju med och hjälpte Löven i fjol under kvalserien. Det är en forward som är stark, jobbar med mycket energi och har ett bra skott. Anton är en spelskicklig back som är duktig på att hitta konstruktiva lösningar under tryck. Det ska bli väldigt kul att se båda ikväll, säger Waltin.

–  Jag tror att nyckel blir att vi kan få fast spelet i deras zon. Dom har enligt mig haft en del bekymmer i försvarszon och då bör vi utnyttja det, säger Waltin.

Noterbart om Södertälje:

¤ Laget har trots sin bottenplacering och endast 59 mål framåt har laget näst bästa powerplay-statistiken med 27 mål på 110 lägen (24.55 procent). Mycket tack vare Robin Press (5 pp-mål) och Mattias Beck (5 pp-mål).

¤ Robin Press är också lagets poängkung från sin backplats med 25 (10+15) poäng och har ryktats till NHL nästa säsong. Även Leksandsvärvningen Pär Edblom som även Löven ryckte i har stått för fina 18 (4+14) poäng på 24 matcher och Mattias Beck som värvades inför säsongen från Mora har stått för 17 (10+7) poäng. Den trion står bakom vädigt mycket av offensiven för SSK.

¤ Södertälje har under säsongen dumpat spelare som Sebastian Idoff, Alexander Larsson, Jesper Thörnberg och James Sixsmith. Samtliga har sedan fått kontrakt i andra allsvenskan klubbar.

¤ Södertälje har innan matchen mot Vita Hästen gått igenom en makaber period. På fem matcher, alla förluster har de haft målskillnaden 10-24. Alltså 24 insläppta på fem matcher.

¤ Södertälje är seriens näst bästa lag när det kommer till tekningar med 51.19 procent i vunna tekningar.

¤ Tim Sandberg i SSK-målet ligger på 12:e plats i målvaktsligan med 90.28 i räddningsprocent och 2,55 insläppta mål per match.

Sagt från Södertälje:

– Jag tycker att vi fick ett starkt kvitto på att vi är på rätt väg i och med segern mot Vita Hästen senast. Det skapar en stor säkerhet för laget och vi fortsätter att arbeta på de detaljerna som vi tryckt på där spelarna blir mer uppstyrda, säger Janne Karlsson till klubbens hemsida.

– Det har varit tighta matcher mot Löven och jag tror att det blir så även i morgon. De har mycket grejer som är bra och har väl presterat ungefär som vi. Perioder där de är bra och perioder där de varit mindre bra. De har både rutin och skicklighet i laget och vi behöver jobba hårt med vårt. Jag är övertygad om att vi kommer bli bättre och bättre, säger Karlsson.

2 kommentarer

  1. Tyko

    Ska steffe a va med eller ej, igår skrev du att han skulle med, idag att han inte ska med. Men i plusartikeln uppfattar ja det som att han ska med….

  2. Stefan

    På Erik Åströms ”hockeyblogg” står det att han reser med…och då borde han ju följaktligen spela med !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.