Bloggkrönika: Waltin lugnet i stormen (!?)

Fjärde förlusten i rad, sjätte på sju matcher. Trots det stod Mats Waltin där lugn samlad, metodisk och pratade på om detaljer, skyllde inte ifrån sig och verkade ha all tid i världen. Jag undrar. Är det en fasad eller är han lugnet i stormen?

Det måste smärta. Spelare efter spelare försvinner. Rasmus Edström var fjärde spelaren som drabbats av en hjärnskakning sista månaden och tredje backen som placerats på skadelistan.

Samtidigt så har den tidigare så ogenombrytliga defensiven fallit sönder och offensiven som nyligen var så blomstrande producerar just nu inget värt att nämna.

Trots det står han där och manar om lugn, om att fortsätta att arbeta efter samma linje, att inte spreta och om härliga utmaningar. Det måste koka i honom, spelarna måste få höra något helt annat än det som kommer ut offentligt. Jag kan inte tänka mig något annat.

Waltin måste vara frustrerad och förbannad över situationen och spelarna insatser. Annars är han en robot.

Så två frågor. Hur illa var det här mot Södertälje och hur illa är egentligen läget?

Insatsen mot Södertälje var förutom första fem uddlös och energilös. Lagets bästa spelare, Acke Hellström (1-) och Mark Hurtubise (4-0) bjöd Södertälje på varsitt mål. När de som ska leda laget, leder laget ner i skiten då blir det inga segrar.

Som helhet över 60 minuter var den ett riktigt bottennapp av Björklöven. Laget är sköra för motstångar just nu och det räckte med 1-0 i första perioden för att ta udden av Lövens spel. Det räckte med 2-0 en bit in i andra för att helt slå musten ur laget helt.

Sedan efter 2-0 ville sig inget. Enkla passningar satt på skridskorna, timingen i uppspelen blev fel, markeringarna fungerade inte. Efter att kamerans stängts av erkände även Waltin att han ”hade slitit det hår jag inte har när det såg som värst ut”.

Ett bottenapp var ordet.

För tio omgångar sedan var Björklöven ett lag som vände sådana matcher med en nufunnen offensiv och en inspirerad Mark Hurtubise med en nytänd Lucas Sandström bredvid sig. Nu låter en vändning från 0-2 som en fantasi.

Läget är både riktigt allvarligt och ändå inte så allvarligt. Ser vi till poängen och tabelläget är Björklöven inte på kvalplats, det är oerhört jämnt i botten och det krävs så lite för att stiga i tabellen igen.

Sett till formen och skadeläget är det värre. Björklöven är nere på fem backar igen och då räknar jag in backlånet Anton Öhman. Det är en slak lina som inte ska kunna hålla i längden. När sedan Patrik Nevalainen assisterar till mål nere i Karlskrona känns det bara ironiskt.

Chansen att vända den här formkurvan och trenden blir inte direkt bättre utan backar och med forwards som får sämre självförtroende för varje förlust laget inkasserar. Den som förväntar sig en massa frälsare i form av nyförvärv befinner sig i fablernas värld, har inte följt med i vad som sagts och vad som värvats tidigare.

Därför kommer juluppehållet att vara livsviktigt för Löven. Där kan de få tillbaka ett par spelare och gjuta mod i laget igen för att efter 52 omgångar nå målet som är att undvika kvalserien.

I slutändan är det dock så att det värsta med en kvalserie är att den kostar pengar, pengar som Björklöven inte har med tanke på uttalandena förra veckan. Fyra lag från kvalserien går till Allsvenskan så det ska bara inte gå att åka ut.

Nu är det väldigt mycket hockey kvar av säsongen, jag ville bara få det sagt.

Läs mer om matchen här:

TV: Waltin: ”Baklängesmålen tärde på oss”
TV: Thörnberg ”Kändes konstigt”
Ledin: ”Blir passiva” (Plus)
4 snabba efter förlusten – min analys på slutsignal
Ny backskada för Löven (Plus)
Ny tung förlust för Löven – kortreferat
Krönika Gunnar Johnsson ”Löven behöver ett jullov”

13 kommentarer

  1. KALLE

    det är det sämsta jag har set på många år det är noll hur många vill gå se på bjöklöven jag inte gå mer på ishockey i umeå det kommer två förluster till då tack jag mig i umeå sämsta ishall och åker till luleå där kan man spel ishockey

  2. AH

    För mig blir det inga förnyade säsongsbiljetter. Hatar att se klubbkänslan i Löven fördärvas. Jag tror att Grönberg får svårt att förnya nyckelspelarnas kontrakt och sett till hans nyförvärv så tror jag inte att han klarar att värva nytt heller.

  3. Söderlöv

    I 43 år har jag älskat och hejat på Löven på väldigt långt avstånd. Det har inte varit lätt alla gånger, men nu känns det snart tyngre än någonsin. Hur kan det vara så pass illa med truppen vi har, visst den är inte dyrast, men då är ofta lagkänslan/grupptillhörighet jätteviktigt, jobba ihop, slita, kämpa, gneta, kalla det vad ni vill. Är inte detta en tränare/ledares största uppgift?? Som det är nu blir det väl antagligen negativt kval igen, känns ju underbart……………..ser ingen ljusning nånstans i det här.

  4. SkanstullsLövet

    W&W har mycket att jobba med, självförtroendet verkar vara helt kört i botten. Så fort vi släppte in det första målet så var det som att viljan dog i laget igår. Det känns som att vi måste back-to-basics, att transportera bort pucken från egen zon hade vi stora problem med mot SSK.

  5. bror

    Tyvärr hänger Blixt bygge från ifjol men Grönbergs värvningar visar sig inte hålla förutom målvakter , att nu vi får vi tillbaka ett par spelare efter skador tror jag inte lyfter så mycket mer att vi ska kämpa mot kval neråt.
    Nä man inte mer skaka på huvudet om hur det har skötts .
    Att nu även man tappar publik är ju förståerligt, man tappar suget!
    Börjar nu skrikas snart om det inte görs redan om att folk ska avgå…

  6. 80-tal Lövare

    Stark i motgång och ödmjuk i medgång. Med det sagt så tycker jag att vi ska stå upp för VÅRT lag som håller oss närmst om hjärtat.
    Skulle vi nu rada upp några segrar som du Gustav antyder på så klokt då tabell-läget ser ut som det gör så är vi i det hänseendet med i allra högsta grad.
    Min upplevelse för övrigt är att moralen i laget finns där. Men man vill gärna se en kanske lite tydligare ”spelidé” över hur laget ska agera när det fattas spelare i truppen. Minns när vi hade några förluster i baggaget o skulle möta Rögle i Ängelholm, då dem plötsligt vann med 2-1 och därefter följde några segrar till.
    Stark i motgång och ödmjuk i medgång – Stå upp för vårt lag och stötta Björklöven som bäst nu. Det är nu dem behöver det!

  7. jn

    Blixt bygge var det inge större fel på… Förutom skadorna, som slog hårdare i fjol än i år.. Sedan är han ny i gemet, men kan hockey utan och innan..
    Är helt övertygad att man hade lyckats bättre om man tänkt på kontinuteten och klubbhjärtat.
    Istället för på sitt eget ego och plånbok.. Vad tjänar Åkerblom och hans krogar runt stan på Löven?

    Tragiskt, kan jag tycka.. Det skall alltid någon som ska hängas, det konstiga är att resultatet blir alltid att man är tillbaka på ruta ett…

  8. Enskedelövare -73

    Vi ska komma ihåg att vi har mycket skador och har kort om folk och att det trots tabell-läget ser betydligt bättre ut spelmässigt än under förra säsongen,speciellt under formsvackan då vi såg ut som en dåligt div1-lag och hängde inte alls med i tempo och allt blev fel.
    Jag såg matchen igår och det såg uddlöst ut och hafsigt med puckkontroll men ändå visade laget mer än under förra säsongen.
    Håller med om att vi lider fortfarande av att Blixt-lagbygge var/är för svagt och skadebenäget.
    Upp med huvudena vi kommer att fixa kontrakt igen och vara ett allsvenskt lag nästa säsong också,det är jag helt 100% procent säker på och med lite ändringar i truppen till nästa säsong så kommer vi att vara bättre.

  9. Klubban

    Håll ut det kommer fler värvningar! eller? Om vi ska titta på vad Trygg och Neva hade i lön och att även det har skjutits till pengar till en spelare från sponsorer så bör det landa en till BRA spelare. Förmodligen kommer det en center att landa, men inte innan jul. Jag tror inte att något företag skulle vara villig att betala för ett nyförvärv i Jesper Thörnberg kaliber. Han ser jag som utfyllnad med potensial. Han har säket en likvärdig lön som Neva. Då återstår pengarna från Trygg och Sponsorspelaren som är finansierad. Sen ska vi inte glömma Harty som får sin dom innan jul. om han inte klarar att spela så kommer han inte att vara kvar på lönelistan.
    Det kommer förmodligen inga vinster de 3 matcher som är kvar innan jul uppehållet.
    Vi får istället hoppas att de skadade spelarna är tillbaka när serien startar efter jul, då blir det bättre fart på gubbarna på isen!

    Sen skulle det vara kul om alla negativa kunde lungna sig lite med inlägg då det bara blir en massa negativ stämning i bloggen! Jag Stöttar i alla fall Löven i med och motgång!

  10. kjka

    Samma här, har jag ”stått ut” i femti år så är det bara att fortsätta.
    Vi kommer att bli tredje sist m Timrå o Oskarshamn bakom oss antagligen. Att gnälla hjälper inte ett dugg.
    Men visst är det tungt att se fattigare konkurrenter signa nya yankare vi inte har råd med, trots 3500 varje match. För att vi riggat en SHL organisation fem år före vi behöver den!
    Förslag – använd Lavander som ledare och entlediga en i ledarstaben o frigör pengar till en extra rekrytering till nästa år. Det blir tyvärr tre år f att etablera oss i H-allsvenskan istället för ett, minst, sorry. En del av våra konkurrenter använder pengarna smartare än vi.
    Eller vad säger ni? VD, styrelse?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.