Matchdag – Asplöven borta

Lövhögskamp som de kallar matchen uppe i Norrbotten. Asplöven på bortais i Haparanda är en match där Björklöven bara vunnit en gång på nio försök och inte en enda gång under ordinarie tid. Kan Björklöven med segern mot Karlskrona i ryggen vända den trenden?

Asplöven inledde säsongen galet bra och var i serieledning ganska tidigt. Nu 31 omgångar in i serien är Asplöven där alla trodde att de skulle vara. I bottenstriden på en tionde plats, precis ovanför Björklöven. Därför är detta en så kallad sexpoängsmatch. Vid seger lämnar Björklöven Asplöven bakom sig med två poäng vid förlust är Haparandalaget fyra poäng före.

Så varför har Asplöven fallit från toppen? Jo, de har fem raka förluster, den senaste på straffar mot Södertälje, och har bara gjort sex mål på dessa fem matcher. Det har gått troll i det vilda spel som Asplöven spelar.

Det är heller inte skador som ställt till det för Asplöven. Det är fullt lag som gäller ikväll utan det är formen som är svag helt enkelt.

Så vad förväntar vi oss för match? För att svara på det måste vi först få veta vilket Björklöven som kommer ut. Är det laget vi såg senast eller det vi såg mot Södertälje? Det avgör mycket.

Björklöven har med sig en buss med fans till matchen och lär regera Arena Polarica. Det skjul som de kallar arena tar inte så mycket folk.

Laget:

Samma lag som i segern mot Karlskrona. Det pratades i mitten på veckan om att Hållberg eventuellt skulle vara tillbaka till helgen, men det var falskt alarm.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Anton Öhmsn, Alexander Hellström  – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Gustav Jonsson, Stefan Andersson  – Jesper Thörnberg, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Mats Lavander
4:a femman: Andre Ekström, Jens Ledin Henrik Nyberg
Extra: William Quist

Mina nycklar till seger:

¤ Energi. Det ska vara samma typ av start, samma energi som mot Karlskrona. Då kommer ett formsvagt Asplöven att få det svårt. Om energin inte finns då lär istället Asplöven växa av det och det finns en del offensivt skickliga spelare i Asplöven så om de får igång sitt spel kan det se ut som senast lagen möttes i Haparanda då Asplövne spelmässigt var helt överlägsna..

¤ Starten. Med två så pass sköra lag som möts är starten och första målet oerhört viktigt. Därför ska det vara full fart från start från Lövens sida.

¤ Mattsson. båda matcherna mot Asplöven i år har Mattsson stängt igen helt. Jag kan tänka mig att om han står och får en bra start kan han bli lite av ett spöka för Haparandalaget. .

Sagt från Lövenhåll:

– Det är ett bra hemmalag som kommer ut väldigt hårt. Dom checkar hårt så det måste vi vara redo för. Det spelar ingen roll att de haft en tung period. Du kan man aldrig räkna bort med Kenttä och gänget. Viktigast blir att vi har fötterna i gång. Då kommer vi in i situationer som vi vill, säger Patric Wener till klubbens hemsida.

– Vi har jobbat hårt hela hösten, vi är på väg uppåt och vi ska etablera sig i allsvenskan och det är det vi håller på med, säger Wener om nuvarande formkurvan.

Noterbart om Asplöven:

¤ Trots att Asplöven ligger en bit ner i tabellen så är det laget som har tredje mest puck och tredje mest tid i motståndarnas zon i hela serien. Bara Malmö och Västerås ligger före i de kategorierna. Det grundar sig mycket i den typen av hockey som Per Kenttä vill spela och den typen av spelare han värvar..

¤ Jacob Lagacé är lagets bästa poängplockare med sina 27 (9+18) poäng. Han har verkligen imponerat med sitt fartfyllda spel. Han har skrivit på ett tvåårskontrakt med Luleå från och med nästa säsong. Även John Henrion 21 (13+8) poäng har varit riktigt bra, framförallt fyra powerplay-mål imponerar. Noterbart är att Henrion skjuter felst skott på mål i hela serien. Sedan ska även Joachim Nermark som tidigare haft det tufft i Allsvenskan. I Asplöven har han blommat lite med 16 (5+11) poäng, men har svalnat under säsongen.

¤ Asplöven har plockat upp två av spelarna som Södertälje dumpat. Sebastian Idoff som numera är förstamålvakt i laget samt James Sixsmith som gör sin första match i laget.

¤ Asplöven är seriens minst utvisade lag med sina 8.06 minuter i snitt. Noterbart är att laget inte tagit en enda femma, tia eller något matchstraff.

Sagt från Asplöven-håll:

–  Vi har inte det där flytet med os. Det blir som att det knyter sig och man vill så jävla mycket och istället för att fortsätta göra det här enkla jobbet så knyter man näven hårdare i klubban och försöker med svårare saker, säger tränaren Per Kenttä till NSD.

– Vi har försökt prata om det och nu är det ändå ganska skönt på så sätt att det kommer många matcher här. Man har inte tid att hålla på att prata och analysera, utan nu måste man verkligen gå ut och ta tag i det och visa att det inte är bara ord. Nån måste ta tag i det här och verkligen gå i bräschen och våga. Vi behöver en vinst för självförtroendet, så är det, säger Kenttä.

5 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Han gick som extraforward på träningen i går, men självklart går han före Andre Ekström om han är helt frisk.

  1. putte

    ”Asplöven är lagets bästa poängplockare med sina 27 (9+18) poäng.”, låter som en intressant spelare… Har han något förnamn?

  2. Knapsu

    Trivia: Uttrycket ”Lövhögskamp” myntades för övrigt av Mikael Mjörnberg på HockeySverige.

    Jacob Lagacè heter Asplövens bäste poängplockare för övrigt:

  3. Jan-Erik Brännström

    Matchen är ju inte slut ännu men när man läser kommentarerna från livesändningen så har man Mattson i målet och allting verkar gå in. Tanken är ju vacker att den sk sossehockeyn (alla ska spela lika mycket oavsett skicklighet ) även ska gälla A-laget. Det är riktigt på pojkhockeynivån men här i allsvenskan gäller andra premisser. Du Gustav har ju själv uttryckt din förvåning över tänket hos lagledningen. Statistiken säger egentligen allt. Det skulle vara intressant att höra W o V:s försvar av den nuvarande ordningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.