Matchdag – Karlskoga hemma

Björklöven har vänt den mörka trenden och har ikväll chansen att ta en tredje raka seger och gå in i julskinkan med en positiv känsla, en tryggare tabellplacering och med vetskapen att spelare är på väg tillbaka. Formstarka Karlskoga ska ”bara” besegras först. Bloggen ger dig som vanligt en guide till matchen.

Senast mot Asplöven säg vi säsongens mäktigaste vändning. Det var femte gången i år som Björklöven lyckades vända en match i tredje perioden. Två av vändningarna har faktiskt skett mo kvällens motståndare Karlskoga. Hemma i första mötet vände Löven 1-3 till seger 4-3 efter förlängning, senast nere i Karlskoga vände Löven underläge 2-4 och 4-5 till seger 6-5 efter förlängning.Björklöven bör alltså ha ett visst psykologiskt övertag på värmlänningarna.

Sjundeplacerade Karlskoga släpade ett tag betänkligt i serien och hade svårt att hitta spelet sedan bl.a bröderna Vesterholm lämnat laget efter fjolåret. På slutet har det dock blivit betydligt bättre. Kvällens gäster kommer med fem raka segrar till Umeå, varav två efter full tid. 4-2 mot Oskarshamn (h), 2-1 mot Timrå (b), 5-4 mot Rögle (h) efter förlängning, 3-2 mot Mora (b) efter straffar och senast i lördags 4-1 mot Karlskrona (h).

En imponerande räcka matcher vilket gör kvällens fight oerhört oviss. Det som dock går att fastställa är att Karlskoga släppt in flest mål i serien med sina 101 och gjort tredje mest med 97. Det handlar alltså om en väldigt flängig hockey med många mål. Ser vi till de tidigare mötena i år så kommer Löven att få sina chanser. Både efter Karlskogas misstag och då Löven lär ha sekvenser med etablerat spel i anfallszonen. Det är bara frågan om de tar chanserna och hur stabilt det är bakåt denna dag. Jag tror och hoppas på en underhållande och sevärd match.

Laget:

Några beslut tas i dag. Per Hållberg spelar om Stefan Andersson inte gör det. Stefan fick tvillingar i går om allt gick bra. Oklart dock hur det gick på BB än. Nicklas Johansson däremot är tillbaka från hjärnskakningen och Wille Quist är tillbaka från magsjukan. Till sist ugår jag ifrån att Kevin står denna match. Klart dock att Jonathan Harty som tränade i går inte spelar.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Anton Öhman, Alexander Hellström  – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Gustav Jonsson, Stefan Andersson  – Jesper Thörnberg, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Mats Lavander
4:a femman: William Quist, Jens Ledin Henrik Nyberg
Extra: Nicklas Johansson, Andre Ekström

Mina nycklar till seger:

¤ Kevin LIndskoug. Kanske onödigt att tjata om det, men mot ett lag som gör så pass många mål, som kommer till Umeå i bra form är det livsviktigt att Kevin Lindskoug är på sin vanliga nivå och spikar igen. Då är chansen att vinna mycket stor efter Björklövens vändning senast.

¤ Första perioden. Det ska vara tufft att komma till Umeå och spela hockey. När du möter ett lag i form gäller det att slå undan det där självförtroendet lite. Därför ska Löven komma som frustande tigrar in i matchen. Löven har vunnit samtliga matcher där de ledat efter första perioden i år.

¤ Powerplay. På två matcher mot Karlskoga har Löven gjort fem mål i powerplay Det bör de ta med sig in i matchen och spela med självklarhet och självförtroende i den här matchen. Det finns gått om heta spelare i laget. Emil Lundberg, Lucas Sandström, Tommy Wargh m.fl. Sätt upp dom och näta.

Sagt från Lövenhåll:

– Det har vart bra stämning i laget en längre tid och det blir naturligtvis ännu bättre när du vinner. Jag skulle hellre vilja ta tre poäng än två som det blivit i de senaste matcherna mot Karlskoga. Det vore härligt inför jul. Båda lagen har haft lite svårt att ta sig ur egen zon. Vi hade ett passivt boxplay mot dem senast. Nu måste vi vara aktiva, ha bra fart under rören och då blir det färre utvisningar så som vi spelade mot Karlskrona, säger Patric Wener till klubbens hemsida.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Att laget släppt in flest mål av alla i serien 101 stycken (jämför med Lövens 89) beror delvis på att laget inte riktigt har hittat någon förstamålvakt att lita på. Mattias Modig har stått 10 matcher med 88.56 i räddningsprocent och 3.22 insläppta per match, sedan kom Joel Gistedt från Leksand och han har fått 12 matcher, men har bara 88.36 procent och 3.03 per match bakåt. Tredje målvakten har varit Emil Kruse. på 11 matcher har han 89.74 procent och 2.70 insläppta. Senast mot Karlskrona stod Gistedt, matchen före stod Kruse. Det finns alltså ingen klar etta i laget.

¤ I brist på Westerholmarna har Linus Fröberg, 21-årige JVM-spelaren från i fjol, klivit fram som lagets bästa poängplockare med 24 (4+20) poäng. Fröberg spelade i Södertälje i fjol, tillhör egentligen Färjestad, men är bördig från Gävletrakten ursprungligen. Bakom honom har vi trion Henrik Björklund (som alltid nätar mot Löven), Jesper Olofsson och Marcus Nilsson alla tre på 22 poäng. Noterbart är att Björklund och Olofsson stått för 14 mål vardera och Nilsson 10. Bara Västerås Jeremy Williams (15) och Dustin Johner (16) har gjort fler mål. Noterbart här är att Lucas Sandström med sina 26.32 procent är ligans näst mest effektiva spelare. Just Dustin Johner är allra mest effektiv med  31.37.

¤ Trots att Karlskoga har öst i mål i powerplay är laget tredje sämst i ligan i spelformen med 15.94 procent. Noterbart att Björklöven är näst sämst med 14.78. Där har Löven som låg topp fem ett tag tappat rejält under Jon Palmebjörks skadeperiod. Dock är Karlskoga sämst i hela serien i boxplay. 71.79 procent av de numerära underlägen a fixar laget. Läge för Löven alltså.

¤ Karlskoga är det lag som gjort allra flest mål i spel fem mot tre, fem stycken. Björklöven är det lag i serien som släppt in flest mål i fem mot tre. Låt oss slå in en öppen dörr. Hamna inte i spel tre mot fem…

¤ På skadelistan har BIK backarna Jens Skålberg och Fredrik Ericson samt backen/centern Björn Kindahl och forwarden Kristofer Näslund som spelade i Björklöven 1997-98.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Vi har två tuffa bortamatcher som väntar oss, men vi har en bra känsla både i huvud och i kropp så grundförutsättningarna är riktigt bra, säger Lenny Eriksson till Nya Wermlands Tidning då laget möter Asplöven på torsdag.

– Matchen mot Karlskrona ser jag som vår hittills bästa, sett till 60 minuter, den här säsongen. Det var extremt hög intensitet, bra fokus och smarta beslut och det är den optimala kombinationen. Vi spelade ganska nära max i den matchen och det var riktigt kul att stå i båset och se samtliga koppla på helt och fullt. Vi strävar efter att återskapa det spel som vi hade mot Karlskrona. Det är den nivån som kommer att krävas mot Björklöven, säger Eriksson.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.