Matchdag – Almtuna hemma

Återstart hemma mot Almtuna efter juluppehållet. Ett par spelare är tillbaka, men Jon Palmebjörk, han som alltid brukar göra mål mot just Almtuna är fortfarande borta. Kan Björklöven lösa Uppsalalaget ändå?

Senast lagen möttes nere i Uppsala var jag på plats och det var en galen tillställning. Det var där strax efter att Mark Hurtubise anlänt då Björklöven radade upp segrar med en strålande offensiv oavsett hur matchbilden såg ut gick det att vända matcher. Lucas Sandström satte 4-4 och han satte även straffen som avgjorde matchen.

Almtuna är annars ett lag som Björklöven brukar svårt för. Om vi bortser från 6-3 segern hemma i fjol så ser raden ut så här: 1-5, 3-4, 1-4, 2-4, 0-2, 0-4. Alltså ingen trevlig läsning.

Almtuna inledde serien som ett topplag, men har sedan haft makalöst många skador. Som flest var de uppe på 13 stycken och har därmed ramlat ned i tabellen en bit till sjunde plats där laget ligger nu.

Almtuna känns inte så namnkunnigt, men är ganska spetsiga i sin hockey och kontrar väldigt effektivt. Sedan står seriens bästa målvakt där bak, men mer om det senare.

Det brukar bli en ganska växlande matchbild när lagen möts där en period kan se helt annorlunda än en annan så räkna med en svängig match.

Laget:

D¨å jag var tvångskommenderad på trav i går så såg jag inte själv hur Björklöven ställde upp på träningen, men med Hållberg, Edström och Johansson nu helt tillbaka så säger mina rapporter att det ska se ut så här:

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Rasmus Edström, Alexander Hellström  – Lucas Sandström, Mark Hurtubise, Kim Karlsson
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Felix Maegaard-Scheel,Stefan Öhman, Emil Lundberg
3:a femman: Per Hållberg, Stefan Andersson  – Jesper Thörnberg, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Nicklas Johansson
4:a femman: William Quist, Jens Ledin, Henrik Nyberg
Extra: Andre Ekström, Gustav Jonsson

Lavander är magsjuk, Harty är konstant skadad, Palmebjörk är fortfarande en bra bit bort med sin hjärnskakning. Wrenman spelar derby med Teg mot Vännäs.

Mina nycklar till seger:

¤ Kevin Lindskoug. Almtuna saknar sin målvakt Johan Holmqvist och här har Björklöven en klar edge. Kan Kevin Lindskoug spela på sin normala nivå så har Björklöven större marginaler än motståndarna.

¤ Starten. Ser vi till de senaste matcherna mot Almtuna så har Björklöven hamnat på hälarna tidigt. Nu är det hemmais och efter ett uppehåll. Då ska laget komma som hugriga vargar ur portarna och bara ösa från start. En enda gång på 12 matcher mot Almtuna har Björklöven vänt 0-1 underläge till seger så ta ledningen. Ett tips.

¤ Powerplay. Nu är backuppsättningen tillbaka på ordinarie igen och de ska märkas i powerplay, speciellt när laget fått träna lite under uppehållet med dessa ordinarie spelare. Kanske slipper vi se Acke Hellström, som har andra kvaliteter, i powerplay i den här matchen som vi fått se på slutet.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi har kört väldigt mycket ren kondition och styrka vid sidan om banan under uppehållet. Killarna har svarat bra på det och förhoppningen är att vi hoppas kunna flytta fram positionerna nu framöver, säger Mats Waltin till klubbens hemsida.

– Almtuna har spelat med väldigt hög fart, men jag har en förhoppning att vi ska kunna hantera den farten och styra spelet. Jag tror att vi ska kunna etablera betydligt mer spel i motståndarnas zon än tidigare, säger Waltin.

Noterbart om Almtuna:

¤ Trots en skadefylld period vann Almtuna sina två sista matcher, Södertälje borta (3-1) och Asplöven hemma (4-3) innan uppehållet. Det ska dock sägas att Almtuna kan hantera skador bra. Det har seriens största trupp med 26 spelare varav nio backar. Skadeläget nu för Almtuna är att Johan Holmqvist, Per Svensson, Fredrik Sonntag och Martin Sandgren är borta på grund av skador. Emil Larsson och Patrik Norén missar matchen sjuka, men Victor Rollin-Carlsson som är en av lagets viktigaste utespelare är tillbaka från skada.

¤ Johan Holmqvist har varit seriens bästa målvakt med sina 93.09 i räddningsprocent och 1,88 insläppta mål per match. I målet denna dag står dock Alexander Sahlin som istället har 89.18 procent och 2,80 insläppta mål per match. Almtuna har vunnit 3 av 9 matcher med Sahlin i målet.

¤ Almtuna har tagit 34 poäng hemma den här säsongen och 18 på bortais. Det gör laget till det som har störst skillnad i hela serien i antal poäng inspelade borta och hemma.

¤ Almtunas bästa poängplockare är just Victor Rollin-Carlsson som är tillbaka i dag från skada. Rollin har stått för 19 (9+10) poäng på 32 matcher. Bakom honom märks Martin Karlsson 18 (6+12) poäng och nyförvärvet från Karlskrona Martin Janhols. Den senare har gjort 12 mål den här säsongen och fem av dom har varit matchavgörande. Totalt har han stått för 17 poäng.

Sagt från Almtuna-håll:

– Det ska bli intressant att se om formen håller i sig. Det brukar alltid blir tuffa matcher mot Björklöven, men det börjar ljusna på skadefronten. Bland annat Viktor Rollin-Carlsson är tillbaka och det är mycket bra, säger tränaren Niklas Eriksson.

3 kommentarer

  1. H.S

    Jag såg då iaf Lavander på Invito sen kväll/tidig natt innan matchen mot Almtuna. Han såg verkligen inte magsjuk ut då. Pinsamt att ens visa sig ute i vimlet dagen innan match, det ser väldigt oseriöst ut! Spelar ingen roll vad man har i glaset, dagen innan match stannar man hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.