Bloggkrönika: Björklöven på kvalplats igen

Alla matcher har tre poäng i potten, men den mot AIK hade mer. Den hade möjligheten att ge laget lite arbetsro. Då bjöd Björklöven på en mycket platt insats, kammade noll och ligger nu på kvalplats igen. Det är inte acceptabelt. Så är det bara.

Det är förunderligt med idrott och ishockey. Att Björklöven den ena dagen kan hitta ett så kraftfullt spel för att två dagar senare sakna tajming i alla spelmoment och framförallt passningsspelet. AIK kom till Umeå med elva spelare på frånvarolistan och stod för en klart medelmåttig insats med de som fanns kvar. Det räckte till tre poäng ändå.

Första perioden var det mest otjamade jag sett från Björklövens sida på hela säsongen. Jag skulle tippa att fler passningar slogs fel än till rätt adress. Viasats expert Leif Strömberg skrev på twitter ”Björklöven slog världsrekord i turnovers i dag” och han hade rätt. Skotten slutade 4-13 i första perioden och då var inte ens AIK bra. Björklöven förlorade nästan alla närkamper i hela perioden Hur kan det bli så här? Hur kan spelet från tredje perioden mot Almtuna skilja sig så mycket från den första här?

Ett par spelare borta, press då det är en måstematch är två av anledningarna, men det ska aldrig få se ut så, Aldrig(!).

Det går att argumentera för att AIK gör en bra match, men jag tycker inte att deras nivå var särskiljt hög utan Björklöven bjöd AIK på spelvändningar och gjorde dem bättre.

Det går att argumentera för att Björklöven inte är bättre än så här, men den som säger det svamlar i nattmössan. Efter att ha sett 32 av Björklövens 36 matcher den här säsongen så kan jag konstatera att nej så här dåliga är inte Björklöven.

Det blev visserligen bättre i andra perioden, men den där kraften att forcera ikapp som funnits ett antal gånger den här säsongen fanns inte där.Kvaliteten i passningsspelet och desperationen i åkningen var inte tillräcklig för att bryta igenom en motståndare som spelar på resultatet.

Sedan har vi då powerplay. Nu fick Björklöven fem chanser och det var bara den sista där spelet såg bra ut. Mats Waltin har frångått de specialiserade formationerna i powerplay och rullar på kedjorna. Motivet är att specialkedjorna inte gav något tidigare och att de bara sabbar speltids-rytmen. Men någon är bäst på powerplay i Löven och den personen ska spela. Viktor Ekeståhl-Jonsson, Acke Hellström och Kalle Lundström är ingen av de spelarna och alla tre var inne i powerplay.

Till sist. Jag klagade på Rasmus Edström efter förra matchen, men han saknades ändå. Edström skadade sig på sista träningen innan match, men ska vara tillbaka mot Timrå på lördag. Utan honom och Hållberg hade Björklöven bara två backar (Steffe A & Tommy W) som klarade av att sätta ett uppspel och det präglade matchen för Björklöven.

Nu är Björklöven tillbaka på kvalplats igen. Frågan är hur det präglar spelarna mentalt. ALLA har koll på tabellen vad de än säger. Timrå borta på lördag. Var det här en måstematch då är det en krismatch som heter duga.

Jag glömde en sak. Domaren Pierre Schilken visade så dålig spelkänsla att jag knappt sett like, Sila mygg och svälja elefanter tror jag det heter, men vad spelar det för roll en dag som denna. Björklöven kan absolut inte skylla på honom innan de sopat framför egen dörr själv.

4 kommentarer

 1. Tyko

  Fy fan så illa. Börjar tvivla på att waltin å Wener kan ju få ut det bästa av det här. Förvisso har vi ju sämsta backarna i serien nåt måste ändras där och det fort. Bort med harty å in med nån ny, nu!!!!

 2. jens

  Nä det var en riktig skitmatch av löven hela 1a var ju en pina att se , tycker att aik spelade bra då klasser bättre än löven,
  kunde ha varit mkt värre om inte Kevin spelat bra .
  AIK styrde matchen hela vägen tycker jag
  löven kändes aldrig riktigt farlig med ett par stolpe utsidan som undantag.
  Måste bli bättre annars kommer vi att bli ett skitkval igen och det är fan imig värdelöst isåfall. Men som dom spelat idag och några andra matcherpå slutet med undantag sista period almtuna så blir det inge bra.

 3. Canoah

  Pierre missade också vid två tillfällen att AIK spelade med en man för mycket på isen.

  För övrigt har jag aldrig sett löven sämre och jag anade direkt oråd då man skulle rulla på 3 centrar och 4 fw par. Det har man gjort en gång tidigare, Oskarshamn hemma, då man också torskade med 1-2 efter en miserabel insats. Dock var denna sämre…

 4. Luttrad

  Löven har nu:
  Sämst målskillnad
  Gjort minst mål.
  Släppt in flest mål.
  Förlorat flest matcher vid full tid.

  Inte konstigt att man ligger på kvalplats.
  Sedan får man snacka hit o dit, faktum kvarstår man är inte bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.