Lövenbloggens årskrönika 2014

På årets sista dag är det dags att summera året och vi gör det i klassisk art. Vad har varit bäst och vad har varit sämst?

Det blir lite speciellt då 2014 spänner över två säsonger med två olika sportsliga ledningar, men samtidigt gör det även det hela lite roliga.

Årets bästa match: Björklöven – Troja Ljungby 5 April 3-0

Det här var faktiskt svårt då Björklöven under våren bara vann tre matcher innan kvalserien och nu under hösten har laget tagit 10 segrar, men de flesta har ändå varit ganska jämna bataljer. Därför blir det den avslutande matchen i kvalserien. Med tanke på vad som stod på spel så var insatsen helt klart stark.

Årets sämsta match: Troja/Ljungby – Björklöven 18 Januari 6-1

Troja/Ljungby var jumbo i serien och hade förlorat sex raka matcher. Det hade inte gjort mer än två mål på 14 omgångar. Björklöven visade upp det kanske plattaste spelet jag någonsin sett. Det var aldrig ens nära. Troja ledde med 4-0 efter 21 minuter och efter matchen ville jag på plats inte ens gå till omklädningsrummet. Det var så eländigt. Dock ska det sägas att 0-7 mot Djurgården på Hovet några matcher senare inte var så bra heller.

Årets bästa nyförvärv: Kevin Lindskoug

Det har faktiskt gjorts ett par bra nyförvärv under året, men ingen har haft så stor inverkan på Björklöven som Kevin Lindskoug. Med podframträdande, min intervju med honom, Löven4ever intervju m.m blev det lite Kevin-feber nu mot slutet av året. Han har synts överallt och hyllats av alla. Har konkurrens av Mark Hurtubise och Emil Lundberg som även de har varit riktigt bra.

Årets sämsta nyförvärv: Mathias Trygg

”Han har spetsegenskaper i offensiven och ska leverera mål och poäng”. Det citatet sa något om förväntningarna på Trygg. Det blev ett mål och tre assist på 22 matcher.

Årets bästa lån: Johan Matsson

Svår och ganska tråkig kategori. Det finns ingen som sticker ut så där, men Dmytro Timashov var bra, men utan att leverera poäng. Fredrik Sandgren var också ett bra lån, men inte hela vägen. Även Anton Öhman imponerade, men skickade ett par indianare. Det är svårt att hitta någon klockren så Mattsson får det bli. Han har ändå varit riktigt stabil.

Årets sämsta lån: Gustav Björklund

Minns ni honom? Jimmy Blixt lånade in honom när Björklöven var kraftigt skadedrabbade och jag fick en fråga i liverapporten hur han hade varit? ”Menlös, skicka hem” var min kommentar efter ett byte.

Årets snyggaste mål: Kim Karlsson mot Vita Hästen i kvalserien 30 mars

Minns ni det? KIm Karlsson föll i mittzon men ändå tog sig förbi en spelare för att sedan dra två till och sedan lirka in den köksvägen med en backhand var bara helt sjukt. Intervjun med Karlsson som Otterhall gjorde efteråt var också underbar. ”Köket var öppet” sa Kim.

Årets fulaste mål: Patrik Nevalainen

Jag kommer inte på något så jag lånar ett från November 2013. Patrik Nevalainen lär inte få förnyat kontrakt från Björklöven och då blev det bara ett mål under den här sejouren i Löven. Hans höstlöve från halva planen mot Timrå som seglade in får ändå betecknas som det fulaste målet.

Årets citat: Jens Öhman

”Pucken studsar väldigt snabb mot sargen här i Piteå”

Va! Sa du verkligen det där på en presskonferens? Ja, så var det.

Årets vanligaste citat före sommaren: Jens Öhman

”Det studsar mot oss, det grinar illa, jag lider med killarna”

Årets sorgligaste: Alexander Sundström får inget kontrakt

Han var en symbolspelare när han kom hem, men tillslut valde Fredrik Grönberg att inte ge hjälten nytt kontrakt. Visserligen förståeligt med tanke på att han varit skadad så mycket, men att en spelare med den talangen redan i den åldern inte längre ska platsa i allsvenskan. Det är sorgligt.

Årets frågetecken 1: Victor Öhman

Varför spelade Victor Öhman så många matcher med Björklöven trots att Löven hade fått tillbaka folk från skador?

Årets frågetecken 2: Skadorna

Hur har Björklöven tre år i rad kunnat ha så många skador. Är det slumpen? Kan jag inte tro.

Årets händelse: Bråket efter banderollen

Ingen händelse under hela året fick mer uppmärksamhet än bråket mellan VD Fredric Åkerblom och ett par Lövenfans.

Årets städning: Rensningen efter säsongen

19 raka förluster räckte inte för att någon skulle få gå, men när gänget i ledningen väl klarat sig kvar. Då rök dom allihop. Blix, Öhman, Hämäläinen, Lind (omplacerad).

Årets mest oväntade: William Quists kvalserie

Efter att ha varit skadad i stort sett hela säsongen gjorde William Quist åtta poäng på sju matcher i kvalserien och spelade därmed till sig ett nytt kontrakt

Årets mest oväntade 2: Mats Waltins utskällning efter 3-1 mot Timrå

Sjunde segern på åtta matcher och 3-1 mot Timrå. Då gick Mats Waltin ut på presskonferensen och sågade laget å det grövsta. Han tog ära och redlighet av alla som stått på isen typ.

Årets mest oväntade 3: Ekonomin på plus

Björklöven visade upp ett ekonomiskt plusresultat, men aviserade nyligen att det var en engångsföreteelse. Det lutar mot minus igen till nästa bokslut.

Årets klackupplevelse: Mora borta

Hade det varit 2013 skulle både bortamatchen mot Djurgården med 1000 Lövenfans på plats och hemmamatchen mot Djurgården med 800 järnkaminer på plats vara före, men som det är nu så tycker jag att More borta var riktigt mäktigt. GD ägde hallen hela kvällen.

Årets skada: Hjärnskakningar (och Jons skada)

Under 2014 har Jon Palmebjörk, Stefan Andersson, Nicklas Johansson, Marcus Lundberg, Rasmus Edström och Per Hållberg missat matcher på grund av hjärnskakning. Jon Palmebjörks sticker ut mest. Att åka på en hjärnskakning i gymmet. En rekonstruktion av hur det gick till när den skadan uppkom skulle vara kul (eller tragiskt) att se.

Årets Hjälte: Henry Waldell

Han reser land och rike runt varje år, men tack vare aftonbladet fick han sina ”15 minutes of fame” i år. Han är otrolig Henry. Ingen kan säga något annat.

Årets lyft: Alexander Hellström

I fjol fanns det ingen som kunde se varför Acke någonsin spelat. På andra sidan sommaren har han varit Lövens klart bäste defensiva spelare utan att göra bort sig alls offensivt. Acke har verkligen stått för årets lyft.

Årets målskytt: Jon Palmebjörk

Trots att han varit skadad under slutet av året blev det 21 mål från Jon Palmebjörks sida under 2014. Det gör honom bäst i Björklöven. Han är saknad Lövens PP-specialist och högerskytt.

Årets bästa spelare: Stefan Öhman

Genomgående har han vart Björklövens bästa spelare och allra jämnast. Nästan aldrig levererar han en dålig insats. Sedan trots sina 38 år är han aldrig skadad eller sjuk. Det imponerar.

13 kommentarer

 1. kjka

  Bra sammanfattning. Trojamatchen var dessutom bästa hemmaprestationen på många år. Speciellt m t p underprestationerna matcherna före. Kan inte låta bli att kommentera Victor Öhmans deltagande i Löven. Alla tiders lågvattenmärke i svågerpolitik, t ex -6 borta mot Oskarshamn. Usch Jens Öhman.
  Gott nytt 2015 alla Lövensupportrar. Det blir mitt 51:a….

 2. Målis

  Björklöven har blivit ett färglöst lag. Inte ens de vackra färgerna kan ändra detta…
  Kommunikationen är tråkig, ledningen är tråkig och offensiven är oftast frånvarande.
  Björklöven måste våga för att vinna.

  • Löven104

   Färglöst ja , kommunikation om du menar sportchef osv , så är det nog mkt bättre än det varit på många år ! Ledningen må vara tråkig , men är nog första året på länge som löven känns som ett lag som har folk o kunnande i ledningen som kan ge ngt positivt i slutändan Sen räcker inte spelarmaterialet till . TyckerKrister i Baltc borde agera . Han vill säkert bygga en flashig arena !!

 3. Ray

  Tycker Raycroft förtjänas att nämnas.
  Vilken målis hade gjort det bättre?
  Även om han lämnade returer hit och dit samt sviktande under serien så klev han fram under kvalet. Kändes bra då.
  Tycker det är synd att han la plocken på hyllan. Och dessutom verkade han riktigt skön.

 4. Robban

  När Raycroft spelade på topp var han snäppet vassare än Lindskoug. Han var ju väldigt bra under segersviten förra hösten med segern borta mot Malmö som höjdpunkt.

 5. Daniel

  Ribbenstrand tycker jag var klart sämsta lånet av alla med tanke på hans meritlista så man hade ju mer förväntningar på honom så med tanke på det så var han sämst

 6. Ronny Edvardsson

  Vad skall Björklöven göra för att slippa spela kvalserien för att kanske hänga kvar i näst högsta serien i detta avlånga land som vi bor i/på?? Möta hungriga Div. 1 lag till våren igen…..lycka till.

 7. Peter

  Skulle vara kul Gustav om du tog ett snack med Fredrik Grönberg! Hur ser det ut med planerna med en ny center? Hur långt borta är Palmebjörk och Hållberg från spel? Heja Löven!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.