Matchdag – Västerås hemma

Efter en massa annat i fokus är det trots allt dags för match igen. Västerås med ligans bästa spets kommer till Umeå och Björklövens ska försöka göra något det inte klarat den här säsongen. Ta poäng mot nästfavoriten i allsvenskan efter Malmö..

Västerås var och harvade långt ned i tabellen, men åtta raka segrar strax före jul gav ett rejäl skjut uppåt i tabellen och de senaste sju-åtta omgångarna har de legat där uppe. Känslan är att det också är det näst bästa laget i serien bakom Malmö. Lustig nog har laget blivit bättre när de dumpat spelare som Evan McGrath, Matt Fornataro och tappat Conny Strömberg. Det är som att laget hittat en bättre balans.

Björklöven har 1-8 och två förluster så här långt mot Västerås och det är väl bara Malmö jag kan känna att Löven haft ännu tuffare mot.

I båda matcherna har Dustin Johner och Jeremy Williams fått härja lite för friskt. Löven har inte varit utspelade, men utspetsade skulle man kunna säga.

Nu väntar ett möte där Löven egentligen inte har några förväntningar och det brukar ju passa ett Björklöven bra. Jag förväntar mig en matchbild där ett Västerås som vunnit åtta av sina elva senaste matcher har självförtroendet att föra matchen och kommer att göra så. Frågan är bara hur bra Björklöven står emot och om de kan straffa ett Västerås som ibland drar på sig lite många utvisningar. I sådana fall kan det bli en ganska underhållande historia.

Laget:

Så här ser laget ut sett till senaste träningen:

Jag måste säga att jag gillar hur laget är formerat nu med det manskap som finns. Bara in med Jon i första och ersätt Eke med Hurtubise i tredje så har laget flera formationer som kan producera.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Jonathan Harty  – Stefan Öhman, Emil Lundberg Mark Hurtubise,
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Alexander Hellström, Gustav Jonsson  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Lucas Sandström
4:a femman: Mats Lavander, Nicklas Johansson, Henrik Nyberg

Rasmus Edström är borta med sin hjärnskakning (den som inte hände vid boxningmatchen…eller hur det nu var), Hållberg med sin ljumske och Palmebjörk som varit på is ett tag allafall..

Mina nycklar till seger:

¤ Fokus. Det har varit en massa jidder med annat den senaste tiden än just hockey. Därför är det viktigt att hela laget ställt om fokus nu till vad de egentligen sysslar med och använder den energin som de får av känslan ”Låt det vara slut med det här. Vi vill ju spela hockey”. Gå ut på isen och bara ös. Kansk tänka mig att det är skönt för vissa att det är match igen.

¤ Utvisningar. Björklöven har släppt fyra kassar på två matcher i special teams mot Västerås så se till att inte hamna i utvisningsbåset för något onödigt när det finns spets som Johner och Williams på andra sidan.

¤ Offensiven. Västerås har jobbigt i egen zon och drar gärna på sig utvisningar där. Se till att inte bara backa tillbaka för att det är ett bra lag. Tryck ned dem i egen zon så kommer det att ge väldigt mycket mer än att bara gå på spelvändningar..

Sagt från Lövenhåll:

– Det känns som att vi städat undan allt från veckan och fokuserat framåt. Vi tog oss igenom det på ett snabbt och bra sätt. Nu är det Västerås som gäller och det är ett riktigt topplag som fått igång spelet. Det gäller att vi kuggar igång och är noggranna från start, men samtidigt får vi inte vara rädda för att gå framåt, säger Mats Waltin.

Noterbart om Västerås:

¤ Västerås har släppt in minst antal mål i hela serien med 85 stycken vilket beror mycket på att det har väldigt mycket puck och får få skott mot sig. Trots att laget har släppt in minst antal mål är bara Jonas Fransson, VIKs målvakt sjua i målvaktsligan. Laget är dock tvåa bakom Malmö i possession ligan och i statistiken för mest tid i anfallszon. I procent räknat är det 20 procent längre tid i anfallszon i varje match än Björklöven som ligger näst sist i samma statistik.

¤ Dustin Johner med sina 18 mål har gjort näst flest i serien och Jeremy Williams med sina 15 mål snittar högst antal per match (0.57) av alla i serien. Tillsammans har duon 55 poäng, 33 mål, 20(!) powerplaymål och sju matchvinnande mål. Vilka var det Löven skulle se upp med. Nu är Jeremy Williams skadad och inte med mot Björklöven, men Johner är med.

¤ Som ni nästan kan utläsa på ovanstående fakta så är Västerås seriens bästa lag i powerplay med höga 29.29 procent och hela 41 pp-mål vilket är sju fler än tvåan Oskarshamn.

¤ Västerås har lyckats vände en enda match på hela säsongen när de legat under inför tredje perioden. Känslan när jag sett laget är att de är svaga i motgång, men makalöst bra i medgång.

¤ Västerås är sjua i serien när det kommer till tekningar, men på bortais har de bara 48.97 procent på tekningar och trots att Björklöven är sämst i serien så har laget på hemmaplan jobbat sig upp till 51.53 procent. Alltså en edge för Björklöven där.

Sagt från Västerås-håll:

– Björklöven spelar ett bra försvarsspel. Tajta och släpper in ganska lite mål. Det brukar bli målfattiga matcher så det gäller att ta vara på de chanser vi får. Vi ska jobba på och hålla oss till vårt grundspel. Då har vi skaplig chans att vinna, säger tränaren Martin Filander till klubbens hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.