Guldfynd i gruvan

Såg för femte gången i vinter Kiruna i hockeyettan när de i dag vann mot Vännäs med 7-0 i anrika Vännäs Ishall, eller Essbehallen som klingar ännu bättre. I Kiruna finns det två sanna guldkorn och om jag vore sportchef i en allsvensk klubb skulle dessa två herrar vara de två första spelarna jag skulle knyta till mig.

Vi börjar med Kirunas skyttekung Oscar Fredriksson, jag har hyllat honom tidigare men nu är det dags igen. Kirunasonen som är född 93, gick hockeygym i Skellefteå och har även spelat SHL-hockey med SAIK, har verkligen blommat ut i år. Eller vad sägs om 27 mål på 24 matcher, imponerande! Oscar är ingen spelare som man inte speciellt mycket lägger märket till förrän han får pucken. Det var länge sedan jag såg en spelare med det målsinnet han besitter – men det är ganska lätt när man har det skottet som han har och när man kan skjuta i skäret som han kan. I dag stod han för fyra poäng och hans andra mål gick inte av för hackor. Med kirurgisk precision la han in ett stenhårt handledsskott från kanten, givetvis i maxfart. Fast det är inte första gången i år jag har sett honom göra klassmål, det händer VARJE match. Om Oscar fortsätter i denna stil har han en mycket ljus framtid för sig.

Sportchef Grönberg, om du läser detta: Se till att han spelar i Löven nästa år.

Nästa spelare i Kiruna jag vill passa på att lyfta fram är Pontus Johansson, född 91. Uppsalagrabben som gick hockeygym i Vännäs men som blev värvad av Löven när han gick sista året på gymnasiet, gjorde även fyra matcher i Lövens a-lag. Säsongen efter värvades han till Timrås J20-lag och gjorde mycket bra ifrån sig och chansen att spela en SHL-match. Efter en USA-äventyr vände han hem till Sverige och Vännäs igen och har var där i två år till Kiruna värvade honom i år. Även han har fått upprättelse i år efter att ha haft lite bekymmer med skador så har han i år inte missat en match. Att även han besitter goda kvalitéer går det inte att ta miste om. I Vännäs snittade han lite mer än en poäng per match och i år har han ofta lekstuga tillsammans med Oscar Fredriksson.

Pontus är den typen av spelare som alla tränare vill ha i ett lag, han är stor som ett hus, mycket god skridskoåkare, orädd, extremt träningsvillig och rightare. Urtypen av en powerforward. Jag kan än i dag inte förstå varför Löven inte lånade in honom i fjol under deras skadekris.

Nä nu ska jag sluta göra PR för dessa två herrar – men som sagt: Om jag var sportchef i en allsvensk klubb skulle jag signa dessa två omgående. Men vem vet, det kanske redan är gjort?

***

Sedan måste jag även nämna att det var synd att vi inte även fick se Jack Combs lekkamrat Chad Costello i Löven. Enligt uppgifter var det riktigt nära att även han skulle ansluta men det hela föll i sista stund, synd.

4 kommentarer

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Jag har inte sett Fredrik Hetta live de två senaste säsongerna, så jag kan jag inte uttala mig om honom. Dock tyckte jag han var väldigt spännande senast jag såg honom.
      Varken Högberg eller Harila är i närheten av Fredrikssons målsinne. Harila är dock en mycket nyttig roll/energi-spelare. Personligen skulle jag välja Pontus före både Högberg och Harila.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.