Matchdag – Rögle borta

Två segrar mot två topplag och nu väntar Rögle, Laget som Björklöven vinner mot hela tiden den här säsongen. Då luktar det väl tredje raka eller?

Björklöven har besegrat Rögle med 3-2, 2-1 och 3-0. I samtliga tre matcher har Kevin Lindskoug stått i målet och i samtliga matcher har han storspelat. Han har tre insläppta mål på 96 skott. Alltså nästan 97 procent mot just Rögle.

Björklöven har varit lite som gubben ur lådan på slutet, men vändningar och märktiga insatser, men formen är riktigt bra. Tappet mot Oskarshamn är enda plumpen på de senaste fyra matcherna.

Rögle har blandat och givit. Hemma har det blivit tre raka segrar mot Södertälje 4-0, Oskarshamn 4-1 och Almtuna 3-2. På bortais tre förluster, 1-3 mot Vita Hästen, 3-4 mot Asplöven och senast 2-3 mot Timrå.

Där har vi också Rögle som lag. Med 12 segrar och 42 poäng på hemmais delar man förstaplatsen i hemmatabellen med Karlskrona. På bortais däremot är Rögle sjua i serien med bara fem segrar under ordinarie tid.

Nu väntar en match i Lindab Arena där bara Björklöven, Karlskrona och Mora vunnit under ordinarie tid den här säsongen.

Som ni märker. Det är tvetydigt inför matchen.

Dock har Rögle fört spelet i samtliga tre matcher lagen mellan, men Björklöven har kontrat sylvasst och sedan stängt igen bakåt.

Jag ser dock inte riktigt den matchbilden nu. Jag tror på en öppnare historia där effektiviteten avgör.

Tomas Ruuth är på plats för VK/Folkbladets räkning.

Laget:

Så här ser laget ut sett till senaste träningen:

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Jonathan Harty  – Emil Lundberg, Stefan Öhman,Mark Hurtubise,
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Per Hållberg – Jesper Thörnberg,Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson,  Lucas Sandström
4:a femman: Gustav Jonsson, Mats Lavander, Nicklas Johansson, Henrik Nyberg.

Per Hållberg är tillbaka från skada, Tobias Björklund kliver in på backen. Nyförvärvet Jack Combs är inte spelklar än. Han gör sin debut mot Hästen. Jon Palmebjörk är på is och tränar, men inte redo, Rasmus Edström även han på is, men i grå tröja.

Mina nycklar till seger:

¤ Kevin Lindskoug. Efter tre raka segrar mot Rögle, hans gamla lag, och 97 i räddningsprocent så är det väggen Lindskoug som är den stora nyckeln till seger. Kan han fortsätta på samma sätt blir han ett spöke för Rögle.

¤ Offensiven. De senaste matcherna har Björklöven visat upp en frejdig och härlig offensiv som har lett till ett målskytte som vi sällan skådat. Jag säger kör. Våga trycka fast Rögle i egen zon, fixa utvisningar och tryck in puckar. Segarna bör ha gett självförtroende. Använd detta.

¤ Powerplay/Boxplay. Fyra av nio mål i matcherna mot Rögle har kommit i powerplay. I boxplay har Björklöven dödat 9 av 10 utvisningar mot Rögle. Ska det bli en fjärde seger måste Björklöven leverera i special teams även denna match.

Sagt från Lövenhåll:

–  Vi vill naturligtvis försöka ta en ny seger mot Rögle. Vi kikar uppåt i tabellen och vill vara kvar på rätt sida playoffstrecket så det är en mycket viktig bortamatch. Det handlar mycket om att fortsätta jobba lika hårt som vi gjort i de senaste matcherna, säger assisterande tränare Patric Wener.

Noterbart om Rögle:

¤ Det har snackats mycket om Johan Holmqvist och Kevin Lindskoug den här säsongen, men Lars Volden i Röglemålet är hack i häl på Lindskoug i statistiken. Han släpper 2,12 mål per match och räddar 92.35 procent av skotten. Det gör honom till seriens fjärde bästa målvakt bakom Lindskoug, Holmqvist och Vita Hästens Axel Brage.

¤ Rögle har stuvat om en hel del i formationerna på slutet, men efter senaste träningen där laget var helt skadefritt så meddelades det att nu återgår man till de formationer laget hade tidigare på säsongen. Dock kliver nyförvärvet Jordan Smotherman in i laget och gör debut. Smotherman som var trea i poängligan i fjol och vann skytteligan året före i allsvenskan har brutit sitt kontrakt med Pelicans i Finland. Detta efter 20 (11-9) poäng på 37 matcher i Finska Liiga. Smotherman var aktuell för Björklöven enligt källor till bloggen, men priset var allt för högt. Om bloggen är rätt underrättad ville Smotherman ha över 200 000kr netto för resten av säsongen som skulle kunna vara mindre än två månader.

¤ Bästa poängplockade är Jesper Jensen med 39 (15+24) poäng på 39 matcher. Jensen som flyttade från Karlskrona i somras har gjort succé och när fansen i aftonbladet nyligen fick rösta på seriens bästa spelare fick Jensen två röster.

¤ Rögle är näst bäst i hela serien i powerplay med 34 mål och 25 procent i powerplay. Laget är dock näst sämst i hela serien med 32 insläppta puckar i boxplay och 76,47. Detta fastställer bara hur viktig den spelformen kommer att vara. Dessutom är Rögle bäst i hela serien på att göra mål i boxplay med fem mål i numerärt underläge, varav som dessutom var ett i tre mot fem.

Sagt från Rögle-håll:

– Det gör att vi är revanschsugna och givetvis taggade att ta första trepoängaren mot Björklöven. Vi ska fortsätta att ha fokus på ett snabbt förstapass så att dom inte hinner ställa upp. Sen när vi kommer in i zon ska vi snabbt in på mål med både åuck och gubbar. Sedan ska vi ställa in oss på att det kommer att krävas ett hårt jobb för att ta tre poäng, säger Mikael Gath till klubbens hemsida.

– Han har sett jättebra ut. Ser ut att älska att spela hockey. Bra fart på rören, bra skott. Han är supertaggad att spela hockey. Han kommer verkligen att vara nyttig för oss, säger Gath om Smootherman.

2 kommentarer

  1. Coachen

    En fråga Gustav som jag undrat över- var Kim center när han kom till Löven? Om inte, när övergick klubben till att nyttja han som det? Jag kan tycka att hans utmanande offensiva spelstil hämmas när han har stort ansvar för jobbet hemåt. Han har varit bra defensivt i år och utvecklat den sidan bra, men det offensiva blir lidande tycker jag. Sedan kan jag tycka att han som center ibland har alltför små marginaler i uppspelsfasen, vilket kan straffa sig med farliga pucktapp i mittzon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.