Bloggkrönika: Succéfemman leder Löven mot playoff

Efter 7-2 segern mot Mora var det tremålsskytten William Quist som var i fokus, men Björklöven har en superfemma som leder dem mot toppen.

När Mats Waltin plockade isär kedjan med Mark Hurtubise, Lucas Sandström och Kim Karlsson kändes det lite märkligt. Lucas Sandström hade gått från inget till allt när det gällde målskyttet, Hurtubise levererade i match efter match.

Så här tolv omgångar senare är det bara att lyfta på hatten och säga. Du hade rätt Mats. Det här blev mycket bättre.

Det började lite knackigt. Hemma mot Mora blev det 1-4 och trion Mark Hurtubise, Emil Lundberg, Stefan Öhman stod för noll poäng.

Sedan blev det 0-4 borta mot Södertälje. Återigen naturligtvis noll poäng då Löven inte gjorde mål.

Därefter gick Waltin ifrån kedjan igen, experimenterade lite. Det kanske inte fungerar ändå måste han ha tänkt.

Så gick det ett par matcher, 2014 blev 2015 och sedan placerade han åter trion ihop under matchen mot Timrå borta.

Nu har kedjan spelat sju raka matcher tillsammans. Sju matcher där Björklöven har tagit 15 poäng

Facit för kedjan: 15 mål och 13 assist.

Mark Hurtubise: 5 mål, 3 assist

Emil Lundberg: 7 mål, 4 assist

Stefan Öhman: 3 mål, 6 assist

Björklövens ”superfemma” gör alltså mer än två mål per match sedan de komponerades ihop. För ett lag som snittar 2,44 mål per match över hela säsongen är det makalöst.

Det som är så härligt med kedjan är att den är så rätt komponerad. En gris, men samtidigt målskytt i Emil Lundberg, en rightskytt i Mark Hurtubise med ett ruggigt bra skott och ett spelgeni i Stefan Öhman. Varför tänkte jag inte på det själv?

Om vi släpper förstalinan i Löven för en stund så kan vi konstatera att 7-2 segern i mora var helt galen. Björklöven var riktigt bra i första perioden, men spelmässigt var inte laget så bra som siffrorna säger över 60 minuter.

Hade det här varit i fjol på en presskonferens och Löven hade förlorat med 2-7 hade Jens Öhman pratat om att det studsar mot, det grinar illa.

2-0 målet kom till efter en märklig studs som  ställde Mora, sen gjorde Stefan Öhman och Hurtubise det jättebra, men ändå. 4-1 målet var ett försök till passning av Emil Lundberg som tog på en Moraskridsko, ställde målvakten och gick in. Dessutom bjöd Mora på både friläget till 5-1 målet och friläget till 6-2 målet. Björklöven tog dock vara på chanserna och gjorde utöver dessa mål tre riktiga klassmål, men ändå. 7-2 speglade inte spelet. Björklöven kan inte ta med sig sista 30 minuterna spelmässigt från den här matchen till fredagens match. Då går det illa.

Vad är det då förutom förstalinan och det faktum att Löven är skadefria som gör att laget tagit 15 poäng på sju matcher?

Hockey handlar om spelare och just nu har Björklöven ett antal som hittat formen.

¤ Felix Maegaard-Scheel kom till Björklöven som en målskytt, poängspruta, men har fortmats till en tvåvägsspelare. Just nu är han Lövens bästa spelare i boxplay tillsammans med Viktor Ekeståhl-Jonsson. Det måste lätta oerhört för Waltin & Wener att inte tvingas använda Stefan Öhman i varje BP, han som är så viktig offensivt. Sedan framåt har Felix tre mål och fyra assist på de tio senaste matcherna. Han levererar åt båda håll just nu.

¤ KIm Karlsson har placerats ihop med William Quist och det syns att de killarna har kemi. Sju matcher har de spelar ihop i rad nu och Kim Karlsson har gjort ett mål och assisterat till fem, William Quist har gjort sex mål. Det är bara att konstatera att pusselbitarna börjar falla på plats där. Två spelare med en enorm potential börjar få ut sin potential.

Nu har det mesta varit fokuserat på offensiven. Självklart har Acke Hellströms fina säsong som Löven bäste spelare defensivt (var kung mot mora) spelat in, Jonathan Harty som faktiskt har visat sig vara riktigt bra efter skadan och Kevin Lindskougs galna målvaktsspel spelat in, likaså Stefan Andersson som har mest istid av alla och är grym åt båda håll spelat in, men det går inte att blunda för produktionen framåt.

Björklöven befinner sig i en märklig situation. De har hittat formen till sist, fått bitarna på plats, men även om det inte är något spelarna ska tänka på så ska det till närmast ett mirakel om laget inte ska gå in i ett playoff (som jag nu tror att de tar sig till) med noll poäng och tre bortamatcher. Ska de gå vidare därifrån krävs ett mindre mirakel igen. Too little, too late skulle vissa säga, men jag säger rid på vågen. Vi får se hur långt det bär.

Till sist i denna galet långa krönika. Hemma i Umeå hade Björklöven Tommy Wargh, Jon Palmebjörk och Jack Combs. Att få in dessa spelare i laget är ingen lek, Wargh är inga problem. I form är han solklar på sex backar, t.ex, istället för Karl-Johan Lundström, men sedan har vi då Palmebjörk och Combs. Ska Waltin verkligen splitta på 28 poäng på 27 matchers linan? Okej, den med Quist/Kim/Thörnberg då? Nej! Känns inte den väldigt välkomponerad som det är.

Då är det i sådana fall tillsammans med Ekeståhl, men då måste Maegaard-Scheel som varit strålande på slutet flytta på sig för någon måste ju vara center i kedjan. Jag skulle nog spela Palme med Felix och Ekeståhl till att börja med, flytta Lucas Sandström till gnuggarlinan och placera Lavander på bänken. Men Combs då frågar ni? Jag vet inte. Det är ett riktigt pussel Waltin har framför sig och det finns bitar du inte vill sära på.

Har ni missat det så finns det naturligtvis mer att läsa om matchen.

Waltin mana till lugn efter storsegern (plus)

Min webbkrönika ”Det är i Mora det händer” (plus)

Presskonferensen efter matchen

TV: ”Det får inte stiga oss åt huvudet” – Video med Hurtubise

TV: Wille nöjd med sitt hattrick – Video med Wille

Mina 4 snabba direkt efter matchen (plus)

11 kommentarer

  1. Tomas

    Jag röstar för att vi skickar hem Combs och försöker få tillbaka pengarna för honom.
    Ser att folk skriver att han ”inte är i form”.
    Det är iofs sant, men än värre är att killen saknar tillräcklig talang.
    Varken skridskoåkning, teknik, skott eller fysiskt spel finns, ska han lära sig allt detta innan säsongen är slut???
    Som laget spelar nu och med Jon in i laget så blir vi ändå farliga.

    • Tyko

      Efter ett fåtal byten mot hästen så ser du allt det. Du borde nog bli sportchef. Eller så lugnar vi oss och ger karln chansen. Lite talang har man nog om man skickar in över 50 p på ca 30 matcher.

  2. Lövet

    Hur kommer playoff serien se ut för lagen som tar sig dit? Utdelning av poäng samt hur många matcher spelas etc?

    • Enrico

      Lag 3 får 3p
      Lag 4 får 2p
      Lag 5 får 1p, resten 0p.

      Lagen möter varandra en gång, lag 3-5 har 3 hemma och 2 borta. Som tabellen ser ut nu skulle löven börja hemma mot Vita Hästen. Därefter två bortamatcher mot Mora och Rögle. Sen hemma mot BIK och avsluta borta mot Västerås.

      Frågar du mig så ser jag hellre att Löven slutar 7:a än 6:a. Ser man till de 3 första matcherna som tabellen är nu så har ju Löven tagit 16 av 18 poäng hemma mot Hästen och borta mot RBK och Mora.

      Spelschema:
      Lag 3 – Lag 4
      Lag 5 – Lag 6
      Lag 7 – Lag 8

      Lag 4 – Lag 5
      Lag 6 – Lag 7
      Lag 8 – Lag 3

      Lag 3 – Lag 6
      Lag 4 – Lag 8
      Lag 5 – Lag 7

      Lag 6 – Lag 8
      Lag 7 – Lag 4
      Lag 5 – Lag 3

      Lag 3 – Lag 7
      Lag 4 – Lag 6
      Lag 8 – Lag 5

  3. Micke

    Var på plats och såg matchen!
    Matchens 3 lirare var:
    3: Alexander Hellström
    2: Kim Karlsson
    1: William Quist

    Skulle kunna sätta Hellström som nr 1 också men när Löven producerar7 mål framåt så får man beslutsångest!. Får vi behålla Quist nästa säsong så får vi vara glada. Hans driv när pucken ska in i anfallszon är nåt helt sjukt. (Speciellt i pp) ? . Sen är hans räckvidd underbar att se. Önskar hans dribblingar från vänster till höger går fram lite oftare…….

    Kim Karlsson ?. Är många som ifrågasatt han sen han kom till Löven! Varför?. Är det för att han inte gjort nog med poäng?. Eller för att han slarvat bort puckar i anfallszon?.

    Svar: finns ingen som tröttar ut sina motståndare som han. Han har en speed som ingen annan och spelsinnet kommer nu i slutet av säsongen bli avgörande . Jag lovar!!!!! 🙂

    Alexander Hellström !

    Hade vi inte haft han hade vi legat sist! Finns ingen som skulle gjort jobbet bättre än han i dom senaste matcherna. Och då menar jag dom 40 sista omgångarna. Kan tänka mig att prestationen hos alla backar höjs med han i laget. Jävlar vilken förståelse i bp! Också i en mot en i sargdueller. Sen att få pucken ur zon på bästa sätt under press!!!!

    • Enrico

      Jag var också på plats och instämmer med mycket av din analys. Acke är lagets viktigaste spelare inför säsongsavslutningen, t.o.m viktigare än Kevin även om det är hårfint, men Mattson är en bättre ersättare där än vad vi har stora fysiska backar. Jag tycker att Felix och Nyberg gjorde bra matcher också. Nybergs brytning, som hindrade moraspelaren att sätta den i öppen kasse, vid ställningen 0-1 var svettig. Hans täckta skott i BP ledde till kontring där Nicke gjorde sitt mål. Felix gör massor som inte syns i statistiken, hoppas bara får han lite självförtroende i målskyttet, för han sumpar många bra lägen.

  4. Jonas

    Håller med om kedjorna. In med Jon i 3e oxh Lukas till 4e. Bort med lavander och in med combs som 13e forward och börja matcha in honom.

  5. SkanstullsLövet

    Helt rätt, spela Jon med Scheel och Ekeståhl. Tycker han ska användas i PP också. Vad gäller de andra två kedjorna: ”if it ain’t broken, don’t fix it”.

  6. Jn

    Fanns ju dem som sa, bästa nykomlingen någonsin om Löven ifjol… Kim, Wille och Stefan var där då, och jag är helt övertygad, hade bara laget haft lite mindre skador ifjol hade det gått rejält mycket bättre. Blixt byggde grunden och den vet vi alla att den finns där, så, arbetet är betydligt lättare i år.. Man har ett år, erfarenhet och mycket mindre skador..
    Så, hoppas våren blir lika lång som ifjol, men ack så mycket roligare för killarna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.