Domen på Kalle

Nu har domen mot Karl-Johan Lundström fallit. Tre matcher, varav en omvandlas till böter lyder den. Såhär ser den ut i sin helhet.

Johanneshov den 17 februari 2015 Ärendenr: 114-14/15

BESTRAFFNINGSÄRENDE
Namn: Karl-Johan Lundström
Förening: IF Björklöven
Adress: Tegsvägen 20, 904 33 Umeå
Matchdatum: 2015-02-13
Mellan: Bofors IK Karlskoga – IF Björklöven
Domare/anmälare: Pierre Schilken

BESLUT
Efter match penalty i match mellan Bofors IK Karlskoga och IF Björklöven, HockeyAllsvenskan, den 13 februari 2015, åläggs Karl-Johan Lundström, IF Björklöven, följande straff för tackling mot huvudet
Avstängning fr.o.m. den 14 februari 2015 t.o.m. den 21 februari 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
Böter om 3 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, varav 1 match omvandlas till böter

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Karl-Johan Lundström samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: När en Karlskogaspelare åker med puck mot rödlinjen kliver Karl-Johan Lundström upp och tacklar Karlsskogaspelaren. Kraften i tacklingen är enligt min bedömning mot huvudet. Karlsskogaspelaren utgår skadad.
Karl-Johan Lundström har uppgett i huvudsak följande: Som framgår av bifogad video sker tacklingen framifrån med armen längs sidan och axeln riktad snett nedåt. Den sker med böjda knän, båda mina skridskor i isen och utan att kraften på något sätt riktas uppåt. Tacklingen var ämnad att träffa motspelarens axelparti/bröst. Karlskogaspelaren sjunker ihop snett ned mot sin högra sida när han ser att han ska bli tacklad och detta är uteslutande anledningen till varför tacklingen tar olyckligt. Motspelarens undvikande rörelse sker för sent för mig att reagera. Jag sträcker mig inte på något sätt efter Karlskogaspelaren utan fullföljer bara min redan påbörjade tackling. Karlsskogaspelaren har inte levt upp till det ansvar som vilar på en tacklingsmottagares axlar. Noterbart är att Karlsskogaspelaren är 188 cm och jag 175 cm. Det är därför uppenbart att jag, med skridskorna i isen och böjda knän, omöjligen haft anledning att tro att min sänkta axel skulle träffa honom högt. Särskilt då han kom i upprätt åkning och med fri blick över spelet.
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Av utredningen framgår att Karl-Johan Lundström med en tackling träffat huvudet på Karlskogaspelaren. Tacklingar mot huvudet där motspelaren blir skadad medför regelmässigt avstängning. I förevarande fall sker dock tacklingen på öppen is snett framifrån på en puckförande spelare som borde varit medveten om att han kunde bli tacklad. Motspelaren har därför ett visst ansvar att förbereda sig på tacklingen. Tacklingen sker i övrigt utan inslag av försvårande omständigheter. Även om Karlskogaspelarens blev låg i samband med tacklingsögonblicket är hans position inte så låg att det fråntar Karl-Johan Lundström från ansvar. Nämnden finner sammantaget att avstängningens längd ska bestämmas till en tid motsvarande tre matcher, inklusive den automatiska avstängningen. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

6 kommentarer

  1. Enrico

    Vad nämnden egentligen säger är alltså att tacklingen är ok utförd snett framifrån mot en tacklingsbar puckförande spelare. Men eftersom offret sänker huvudet (minst 2 dm), trots att han borde veta att det medför fara, träffas han i huvudet och utgår skadad. Detta spelar emellertid ingen roll då tacklingar mot huvudet där motspelaren blir skadad regelmässigt medför avstängning, oavsett uppsåt.

  2. Canoah

    Utnyttjas, nja. Vem ska man offra för en hjärnskakning? Att det överhuvudtaget blir MP och 3 matcher beror på att killen fick hjärnskakning. Inget annat.

    Noterar också att Schilken uppgett i anmälan att spelaren blev skadad, precis som alla andra domare utom Lyth gör

  3. Bullen

    Rätt kul också att Schilkens bedömning är: ”Kraften i tacklingen är enligt min bedömning mot huvudet”. Jaså Schilken, varför höjde du då inte armen och tog utvisning direkt? Detta är alltså inte Schilkens bedömning utan någon annans. Möjligtvis att han tittade på videobilderna på plats.

  4. Coachen

    Micke Renberg hade resonemanget om den här typen av situationer i Hockeykväll för ett par avsnitt sedan vill jag minnas. Hans tes var att spelare vid sargen alltid måste vara förberedd på en tackling, att det ska läras ut i tidiga åldrar om att vara puckförande vid sarg är riskfyllt, och ännu mer riskfyllt om man är låg i kroppen mm. Båda har ett ansvar i frågan var väl kontentan av hans prat tror jag.

  5. putte

    Boforsspelarna har ju satt i system att gå lågt med huvudet, att innan de får en tackling vid sarg vända ryggen till, samt att klaga på alla domslut.

    Kalle tacklade enligt rapporten ok, men motspelaren sänkte huvudet = checking to the head.

    Skulle vara kul om just denna händelse (video) kunde läggas ut på nätet, svårt att tycka nåt.mer än det som går att läsa annars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.