Matchdag – Almtuna hemma

Björklöven fortsätter att gå som tåget. Då borde väl inte ett Almtuna under rekonstruktion med sin stjärnmålvakt i Brynäs vara något problem? Kanske inte, men vilken match kan du bara räkna hem i Allsvenskan? Hur som helst kommer en matchguide här.

Björklöven har precis som mot alla lagen de ska möta nu på slutet spelat tre matcher mot Almtuna den här säsongen. 5-1 till Almtuna i Uppsala i Oktober, 5-4 efter straffar till Björklöven även det i Uppsala efter en makalös vändning månaden senare och sedan 4-3 efter förlängning i Umeå senast direkt efter juluppehållet. Även detta efter en makalös upphämtning där Löven plockade in 1-3 till seger i slutperioden.

Almtuna måste drömma mardrömmar om de två matcherna mot Björklöven, då ett Löven som var i klart sämre form än nu.

Almtuna har tappat sin stjärnmålvakt Johan Holmqvist till Brynäs och bl.a. Tobias Hage för att nämna någon fler. Detta då laget haft det tungt ekonomiskt. De är inne i en rekonstruktion just nu som ska bli klar i april.

Laget kommer nu närmast från två raka segrar, 3-2 borta mot Asplöven och 4-2 hemma mot Södertälje. Innan det hade Almtuna dock 10 förluster på 11 matcher. Almtuna är dock bara två poäng från Vita Hästen på sista playoff-platsen och bara fyra poäng före AIK på andra sidan kvalstrecket så laget har väldigt mycket att spela för fortfarande.

Normalt brukar jag kika på matchbilderna från tidigare matcher inför ett möte, men den här gången tycker jag att det är lite irrelevant. Förutsättningarna är så annorlunda. Jag räknar med en match där Björklöven för spelet och där allt handlar om hur effektiva de är. Om Björklöven ligger på samma effektivitetsnivå som på slutet vinner de. Om de inte gör så blir det dyngjämnt och vad som helst kan hända.

Laget:

Det är lite mer osäkert än på hur Björklöven ska ställa upp. På träningen i går saknades Edström, Harty, Sandström samt Andre Ekström. Däremot rapporterades att Timothy Nordlund skulle få en plats i laget.

Så här indikerades det att laget skulle ställa upp.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Lucas Sandström (frågetecken), Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Per Hållberg, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Stefan Andersson, Timothy Norlund  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Jon Palmebjörk
4:a femman:  Nicklas Johansson, Henrik Nyberg, Mats Lavander

Mina nycklar till seger:

¤ Effektiviteten. Almtuna har oavsett vem de ställer i mål en osäker målvakt och det ger Björklöven en chans till att vara riktigt effektiva i matchen. Det måste Löven ta vara på.

¤ Starten. Almtuna är visserligen bra på att vända matcher trots underläge, men ALLA i allsvenskan vet att Björklöven är i superform just nu. Därför ska Björklöven öppna matchen som att Almtuna är en godbit de bara ska gnaga i sig på vägen mot SHL. Då kommer Almtuna att tro på det och vika ned sig. Därför är det fullt ös medvetslös från start som gäller.

¤ Powerplay. Björklöven har gjort sex powerplaymål mot Almtuna den här säsongen, Jon Palmebjörk har en historia av att ösa in PP-mål mot Almtuna och laget är fyra från slutet i BP-statistiken i allsvenskan med sina 79.06. Därför är det dags för Löven att näta igen i PP mot Almtuna.

Sagt från Lövenhåll:

– Almtuna slog Asplöven i Haparanda senast och då är det ett lag i bra form. Det är ett lag som spelar med hög fart. Det blir en utmaning för oss att inte låta dem har så mycket puck och samtidigt slå av deras fart. Det är huvudprinciperna vi får jobba ifrån. Almtuna i morgon. Sen är det fyra matcher kvar. Det är här och nu som gäller och att plocka in så många poäng som det går, säger Mats Waltin till Björklövens hemsida.

Noterbart om Almtuna:

¤ Almtunas är seriens bästa lag sett till att ha hamnat i underläge efter en period. På 18 gånger har laget lyckats vända sju underlägen. De är dock tredje sämst på att försvara en ledning efter en period. Endast 6 av 14 gånger har de vunnit en match där de haft ledningen efter en period.

¤ Bästa poängplockare i Almtuna är lagkaptenen Viktor Rollin-Carlsson med 25 (11+14) poäng på 44 matcher. Sex av Rollin-Carlssons 11 mål har kommit i powerplay. Bästa målskytt är Martin Janhols med 14 mål varav sex matchvinnande.

¤ Johan Holmqvist som var seriens bästa målvakt har som bekant lämnat Almtuna. Sedan dess har tränaren Niklas Eriksson provat runt lite och Alexander Sahlin har fått mest förtroende. Han har dock bara 88.17  räddningsprocent och 3.07 insläppta mål per match. Det gör honom till seriens sämsta förstemålvakt.

¤ Almtuna saknar ingen av sina ordinarie spelare till onsdagens match.

¤ Almtuna åkte buss hela vägen hem från Haparanda efter senaste matchen mot Asplöven i fredags. nu har de åkt buss upp till Umeå igen.

Sagt från Almtuna-håll:

– Björklöven har haft en bra vårsäsong, men jag tycker att de hade något på gång även tidigare. Mats Waltin (tränaren) har fått ordning på defensiven. På ett sätt är de favoriter, men vi har gjort några bra matcher mot dem. Kan vi spela med hög fart så tror jag att det passar dem illa, säger Almtunatränaren Niklas Eriksson till UNT.se.

8 kommentarer

    • Marty

      ADO: Du verkar inte ha missat information. Uppställningarna är justerade, nu med Lava i den formstarka ”4:e”-femman! Härligt!

      Det luktar tre poäng ikväll, trots att vi får slita hårt på de tongivande backarna. Inga fler avstängningar/skador, tack!

      • ADO

        Tack så mycket Marty! Skickade själv in ett tack till bloggen (efter justering efter av uppställningen), men det valdes bort för publicering. 🙂

  1. Kulon

    Nja man har inte provat runt lite på målvaktssidan. In tog man Linus Söderström succeman från JVM. Han skadade sig efter en match. Då tog man in Jonas Johansson som var tänkt 1:a mv i JVM men som blev skadad då. JJ har stått sen dess. Sahlin är inte 1:e målvakt med andra ord.

  2. Coachen

    Spelar Almtuna med exceptionell fart i jämförelse med Karlskrona och Malmö? Tänkte då inte på det när jag såg hemmamötet innan jul där Löven gjorde en slät insats innan sista perioden vill jag minnas. Tror på fortsatt framgång ikväll och hoppas nu på att det är slut med Palmes frånvaro resten av säsongen med start ikväll

  3. Enrico

    ”Laget kommer nu närmast från två raka segrar, 3-2 borta mot Asplöven och 4-2 hemma mot Södertälje. Innan det hade Asplöven dock 10 förluster på 11 matcher. Almtuna är dock bara två poäng från Asplöven på sista playoff-platsen och bara fyra poäng före AIK på andra sidan kvalstrecket så laget har väldigt mycket att spela för fortfarande.”

    Visst är det kul att skriva ordet Asplöven, men här passade det väl bara in på ett av tre ställen.
    * Almtuna hade 10 förluster på 11 matcher, varav 8 efter full tid.
    * Vita Hästen ligger på sista playoff-platsen, två poäng före.

      • Enrico

        Jag har full förståelse för att det blir fel ibland, tänkte bara att det gick att rätta till för att unvika förvirring.
        Keep up the good work!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.