Matchdag – AIK borta

Fyra matcher kvar av grundserien och efter Karlskogas tapp från 2-0 till 2-3 mot Västerås på fredagskvällen är helt plötslig vägen till femteplatsen öppen för Björklöven. Först ska ”bara” AIK besegras på Hovet. Här kommer en matchguide

AIK är inte riktigt där de hade tänkt sig före säsongen. Det får i princip inte bli förlust mot Björklöven om AIK ska klara sig från kvalserien med tanke på att Malmö, Västerås och Hästen väntar i de tre sista matcherna. Därför väntar ett desperat AIK på lördagen. Ett AIK som Björklöven haft ganska knepigt för i år.

På tre möten har Björklöven tagit fyra poäng och bara gjort sex mål under ordinarie tid och dragit på sig hela 15 tvåminutersutvisningar.I senaste mötet vann AIK med 2-1 i Umeå trots att Björklöven vann skotten, tekningarna och hade mer possesion.AIK har spelmässigt inte varit ett lag som passat Björklöven. De har sedan Peter Nordström tog över laget i November spelat en väldigt fysisk och enkel ishockey precis som det ofta blir när en tränare kommer in och får ta över en ”krisklubb”. Björklöven har haft enklare för lagen som spelar en öppen hockey med fart än de som är tunga.

Det där med tyngd är förresten inte bara något påhittat heller utan AIK med sina 85.1 kilo i snittvikt är tredje tyngst i serien (Västerås allra tyngst med 87,7kg). Björklöven är med sina 82.8 kilo per spelare näst lättast i serien (Almtuna, 82.4, är lättare).

Björklöven har som bekant sju raka segrar i ryggen in till matchen mot AIK medan AIK kommer från fyra målsnåla matcher där de plockat poäng i tre av fyra genom 2-3 mot Rögle, 1-0 mot Mora, 2-3 e.fl mot Karlskrona och senast 1-2 e.fl mot Karlskoga. Som ni ser. En gnetartrend.

Hur som helst så kommer AIK att vara desperata och sälja sig dyrt. De kommer att spela en enkel hockey och gärna trassla sönder matcherna. Björklöven kommer att måsta hålla sig kalla och tråckla sig igenom AIKs försvar för som hockeylag är de klart bättre just nu. Det handlar bara om att kunna hantera matchbilden.

Laget:

Jonathan Harty är borta, likaså Rasmus Edström. Sedan är Kalle Lundström avstängd.

Så ställer laget upp om inget sent förändras.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Lucas Sandström, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Per Hållberg, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Stefan Andersson, Timothy Norlund  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Jon Palmebjörk
4:a femman:  Nicklas Johansson, Henrik Nyberg, Mats Lavander

Mina nycklar till seger:

¤ Powerplay. I en match som lär bli grisig mot seriens mest utvisade lag där dessutom seriens två sämsta powerplay möts så kommer den spelformen att vara mycket viktig. Björklöven har inte spelat bra där den senaste tiden så nu är det dags för islossning. Mycket tror jag beror på tappet av Emil Lundberg som var lagets bästa i PP samt att Stefan Andersson är lite ur slag just nu. Dags att ändra på det.

¤ Disciplinen. Inga onödiga utvisningar, provoceras inte av AIK och låt inte det här bli en matchbild som mot Karlskoga där matchen har ständiga avbrott och tar 2,5 timmar. Det tjänar bara AIK på.

¤ Pressen. Björklöven är i nuvarande form spelmässigt en bit före AIK och därför ska de trycka på, åka skridskor och gnugga fast AIK i egen zon. Då kommer lägena att komma. Allt startar i Björklövens presspel. De som såg matchen mot Karlskrona borta vet hur bra det kan vara. Är det så igen kan AIK inte hantera det.

Sagt från Lövenhåll:

– Det fysiska spelet kommer att vara den tuffaste utmaningen med att möta AIK. Vi måste vara redo för att möta ett desperat lag som verkligen kommer att gå för det. Det är viktigt att vi är ödmjuka och kommer ut på ett annat sätt än senast då vi var riktigt bedrövliga i två perioder. Vi fokuserar inte alls på tabellen utan vill avsluta serien med så många poäng som möjligt. Sedan får vi se var det räcker och gå vidare därifrån, säger Mats Waltin.

Noterbart om AIK:

¤ AIK är seriens mest utvisade lag med 13.15 minuter per match och det handlar inte om en oansenlig mängd femmor utan det är de 268 tvåminutarna som är överlägset flest i serien. Laget är dock trea i boxplaystatistiken med 82.74 procent, men då kan man ju säga att laget fått chansen att öva också.

¤ I powerplay är laget sämst i hela serien med 14.36 procent och bästa målskytt i PP är Ryan Mckiernan med fem mål.

¤ Bästa poängplockare är Robin Kovacs med 26 (16+10) poäng vilket även gör honom till bäste målskytt och den med flest matchvinnande mål (6st). Bakom honom hittar vi Daniel Olsson-Trkulja med 23 (13+10) poäng. Intressant är att en av AIKs mest spännande spelare Viktor Ekarv lämnade laget för Luleå efter 17 pinnar på 33 matcher. Han har dock lånats ut av Luleå till Asplöven.

¤ Målvakten i AIK som stått mest Robin Rahm har 90.57 i räddningsprocent vilket gör honom till den tionde bästa målvakten i serien. Han har stått de senaste matcherna och lär stå även mot Björklöven.

¤ AIK är det bästa laget när det kommer till tekningar i hela serien med 53.55 procent vunna tekningar. Noterbart här är att Björklöven som inledde makalöst dåligt i den spelformen nu klättrat till 48.59 procent och är trea från slutet.

¤ AIK meddelade i går att de genomför en rekonstruktion för att få ekonomin i balans. Den tredje föreningen i Allsvenskan i år som gör detta. AIK har tack vare ett stöd på 2 miljoner från huvudföreningen och ett lika stort stöd från en supportergruppering undvikit konkurs den här säsongen.

Sagt från AIK-håll:

– Vi har snackat om att försöka koppla bort allting runtom och leva i nuet och sen får vi helt enkelt se hur långt det räcker. Björklöven har haft en väldigt bra period på sistone men här hemma på Hovet, med våra fans i ryggen ska vi komma ut hårt och visa attityd och inställning. Vi får försöka köra över dom direkt från start och det vet jag att vi kan om vi bara åker skridskor och har rätt inställning där ute, säger forwarden Joakim Hagelin till AIK:s hemsida.

3 kommentarer

  1. putte

    Vill nog minnas att Löven tagit 5 av 9 pinnar mot gnaget den här säsongen, inte 4? Om AIK är ett lag som det varit ”knepigt” att möta, vad säger man då om Oskarshamn, 0 av 9?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Angående det kenpiga så har matchbilderna mot AIK inte varit så roliga. Lövens spel har hackat. Mot Oskarshamn har det sätt hemskt ut så det har du rätt i att det är nog den värsta motståndaren förutom Malmö som bara varit så sjukt bra även om Löven vunnit en match där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.