Matchdag – Västerås borta

Sista matchen för grundserien. Femma eller sexa. Det är frågan. Ett Västerås som varit rysligt bra i de tidigare mötena väntar på bortaplan i ABB Arena Nord. Kan Björklöven ta sig med ett språng in i slutspelsserien?

Det är ett makalöst motiverat lag som Björklöven möter. Västerås spelar för en plats bland de två första, för att hålla undan för Malmö. Hela säsongen har målet varit topp två för Västerås och nu är de nästan där. Samtidigt är det väldigt mycket press på hemmalaget. Björklöven har inte så mycket att förlora. De kan ju faktiskt vinna och se att det ändå inte räcker för femteplatsen så de kan spela ganska avslappnat ändå.

Västerås kommer till matchen med 3 segrar på 6 matcher, men med poäng i nio av de 13 senaste och närmast komer de från två blytunga 3-2 seger mot AIK och före det mot Malmö. Björklöven har som bekant nio segrar på de tio senaste matcherna. Det är alltså två lag i knallform som möts.

I de tidigare mötena den här säsongen har det blivit 2-4 i T3 Center, 4-0 i ABB Arena och sedan en makalös vändning från 1-3 till 4-3 för Björklöven i Umeå. Spelmässigt har Västerås varit klart tyngre än Björklöven i samtliga matcher och har efter att de sparkade Evan McGrath, Matt Fornataro och Conny Strömberg (lämnade själv) hittat en balans i laget som verkligen gjort dem starkare.

Spelmässigt har det varit ganska tunga matcher för Björklöven där de blivit tillbakatryckta i egen zon och där Västerås gjort hela 51 mål i powerplay. I tredje perioden senast lagen möttes svängde dock pendeln och Björklöven var klart bättre.

Vad vi kan vänta oss i Västerås. Utan tvekan en tuff match där jag tror att Björklöven trots sin förmåga att vända matcher ändå är beroende av en bra start. Får Västerås spela i ledning är de normalt väldigt starka.

Så disciplin, men samtidigt full fart från start. Alltså så som det såg ut i tredje perioden senast mot Oskarshamn,

Vad gäller för att nå femteplatsen?

Karlskoga som möter Vita Hästen på bortais har en poängs försprång på Björklöven. Lagen har samma målskillnad, men Karlskoga har gjort klart fler mål. Oavgjort räcker för Björklöven om Karlskoga förlorar. Två poäng räcker om Karlskoga bara tar en poäng och vid tre poäng från Björklövens sida räcker de så länge de vinner med mer än ett mål även om Karlskoga tar två poäng,

Laget:

Enda frågetecknet är Nickas Johansson. Enligt Björklövens Michal Kassman spelar han, beskedet vi fick till VK/Folkbladet-sporten i går var att han inte spelar, men Kassman brukar aldrig ha fel så jag utgår ifrån att han spelar.Klart är också att Rasmus Edström inte är med. Han har problem med ljumsken igen.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)

1:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Jon Palmebjörk, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Stefan Andersson, Per Hållberg – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Lucas Sandström
Extraspelare:  Jonathan Harty – Henrik Nyberg, Nicklas Johansson, Mats Lavander

Läget:

Som ni ser på tabellen litar det mesta åt en sjätteplats för Björklöven. Speciellt då de får samma spelschema även som sjua då Mora ”paxat” sjundeplatsen då deras arena är upptagen första omgången på grund av Vasaloppet.

Det kommer att krävas minst fyra och troligen sex poäng för att knipa femte eller fjärdeplatsen.

För Oskarshamn är det så bisarrt att de vid förlust kan spela för sin serieexistens i nästa omgång och vid seger kan de spela om en plats i slutspelsserien.

Mina nycklar till seger:

¤ Försvarssplet. Björklöven måste spela tätt, ta sig ur egen zon effektivt och lyckas i sitt boxplay om det ska bli seger i den här matchen. Dessutom om vi ska baka in det i försvarsspelet måste Kevin Lindskoug vara, ja just Kevin Lindskoug på sin normala nivå.

¤ Anfallsspelet. Ska Björklöven vinna måste de etablera sig i anfallszon. Det blir för jobbigt att bara spela försvar så helst likt bortamatchen mot Karlskrona så ska Löven i sekvenser etablera sig i anfallszonen och jobba med sitt presspel, men sedan kunna kliva hem och försvara också.

¤ Powerplay. Senast blev det två mål i powerplay. Där behöver Löven visa för sig själva att det inte var en tillfällighet senast utan att spelet släppt i den spelformen. Det skulle vara ett ruggigt kvitto inför slutspelsserien.

Sagt från Lövenhåll:

– Det ska bli en härlig utmaning att möta ett riktigt bra Västerås. Vi går stenhårt för femteplatsen. Vi ska fokusera på vår prestation och sedan får vi se efter matchen vad det räckt till, säger Mats Waltin.

– Västerås har ett antal spelare med spetskompetens och ett riktigt bra powerplay. Det blir viktigt att ta sig ur egen zon och att etablera ett anfallsspel för att få rätt rytm i matchen. Jag tycker att vi hade mycket från de sista 30 minuterna senast att ta med oss, säger Waltin.

Noterbart om Västerås:

¤ Västerås har seriens näst bästa bästa powerplay med 26.29 procent och hela 51 mål totalt. 16 av dessa PP-mål har Dustin Johner, som står där i slottet redo att slå till, gjort. Han får Björklöven se upp med helt klart. Jeremy Williams som normalt spelar point-back i powerplay med ett rungande skott, som gjort sju PP-mål är dock skadad.

¤ Dustin Johner leder lagets poängliga med 43 (22+21) poäng. Bakom honom hittar vi oväntat nog Eddie Davidsson på 29 (13+16) poäng. NHL-meriterade Jeremy Williams som var på väg att vinna fjolårets poängliga när en skada satte stopp har 28 (11+17) poäng, men har missat 15 matcher den här säsongen.

¤ Ironiskt nog med tanke på att Västerås inför säsongen lastade på med offensivt skickliga spelare så har de släppt in allra minst mål i hela serien med 113 mål. Delvis med en bra målvakt i Jonas Fransson, men framförallt med ett diciplinerat försvarsspel.

¤ Av 29 tillfällen när Västerås haft ledningen efter två perioder har det bara slutat med förlust tre gånger. Det gör dem bäst i serien i ledning efter två perioder. Dessutom har de vunnit 20 av 30 matcher där de gjort första målet.

¤ Målvakten Jonas Fransson inledde säsongen lite skakigt, men har sedan spelat upp sig och hans 2.12 insläppta mål per match är bäst av samtliga målvakter som fortfarande spelar i Allsvenskan.

¤ Förutom skadade Jeremy Williams rapporteras inte om några skador från Västeråshållet.

Sagt från Västerås-håll:

– Det kommer att bli en tuff match. Vi möter ett lag som åker mycket skridskor som är duktiga på att överbelasta och som har en bra form bakom sig sista månaden så det kommer att bli en tuff match. Det kommer att krävas en toppinsats för att kunna vinna mot Björklöven. Vi måste fortsätta att spela spelet och göra klart matchen. Vi får inte på något sätt bli ängsliga och slappna av på slutet. Det gäller att hålla fokus hela vägen, säger tränaren Martin Filander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.