”Grisen” Acke i fokus i Karlskoga

Efter några magra timmars sömn vaknade jag upp nu på morgonen till ett Karlskoga där alla var förbannade på samme man. Alexander Hellström.

Fokuset efter gårdagens match från Karlskoga-håll var tveklöst på Hellström.

Så här skriver Karlskoga-Kurirens krönikör Tomas Nilsson:

Jag konstaterar nu bara faktum: i senaste matchen mellan de båda lagen fick Jens Skålberg hjärnskakning och har inte kunnat spela sedan dess, 13 februari. Även Mikael Eriksson fick hjärnskakning och tvingades stå över ett par matcher efter den holmgången.

Björn Kindahl har inte kunnat spela sedan 30 september när han fick hjärnskakning i en match mot Björklöven.

Och Henrik Björklund fick stå över nästan två månader efter att ha skadats mot just Björklöven i mitten av december.

Nu kan Björklund, som är en av BIK:s viktigaste spelare, vara skadad igen. Han fick rejält ont i ena armen efter att ha fått en smäll av Alexander Hellström, Björklövens mest utvisade spelare i hockeyallsvenskan.

På läktaren i går beskrevs Acke som den fulaste spelaren i allsvenskan.

En fotograf beskrev det som att:

”Om Hellström skulle bli avstängd efter hur länge de han skadat är borta från spel skulle han inte få spela hockey igen”

Alexander Hellström slutade sexa i allsvenskans utvisningsliga med 78 utvisningsminuter, men noterbart där är att Mikael Eriksson i BIK slutade före Acke med 86 minuter och att Daniel Wessner även han hade 78 utvisningsminuter.

I matcherna mot BIK den här säsongen har Acke blivit utvisad i 16 minuter på 5 matcher. Det kanske låter mycket och är över snittet, men i samma matcher har Daniel Wessner åkt ut 18 minuter.

Så vem har då rätt?

Är Acke ett svin?

Nej! Men han är en av de mest fysiska spelarna i serien och precis som för David Liffton eller Daniel Rahimi om vi ska prata SHL så blir det en del utvisningar när man ger sig in i så många kampsituationer. Ibland kommer han fel in och då blir det illa. Det händer att det blir det fula smällar också. Så är det.

Men Acke har den här säsongen undvikit att börja slåss. Han står där med armarna nere och är lugn när det vankas slagsmål. Det är en ny sida.

Självklart är det inte kul med skador och hjärnskakningar, men med den tyngden och den spelstilen som Acke har och med de regelverk som finns inom hockeyn där tacklingar är tillåtna är det en bieffekt.

Det är en himla skillnad mot spelare som Wessner och Jämtin för att ta någon i SHL som mera är på alla och tjafsar, gnager och är allmänt jobbiga. För mig är de mer svin än de hårda spelarna som kör över motståndare.

* * *

Angående allt snack om domaren i går.

Har ni glömt denna får ni kika igen:

”Lättare att få kontakt med Obama”

11 kommentarer

  1. Frågande

    Gustaf, pratade du något med Lyth efter matchen och fick någon förklaring till varför han inte godkände målet ?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Nej, jag pratade inte med Lyth. Det var kort om tid till deadline, men det finns kommentarer från Waltin, Quist o Wargh om vad domaren sa till dem. Att han blåste före pucken var inne, vilket man ser på tv att han inte gjorde.

  2. Jonas Sjöstedt

    Allvarligt…? Hade Hellström fostrats och spelat i ett annat lag hade ni inte älskat killen. Ska erkänna att jag inte sett honom spela i år men han har väl några gånger för många visat sig vara en fara på isen när humöret inte är det bästa. Ta och försök låtsas titta objektivt på det ibland så kanske ni får till lite trovärdighet. Lite märkligt att ingen plockat ner killen men han har väl varit smart nog att inte göra sina idiotgrejer mot fel killar… eller feg…

    • Micke

      Vet inte vilken tillhörighet du har men är det bik så föreslår jag att du lever som du försöker lära!!!

  3. Banjo

    Jag skulle till och med gå så långt som att säga att Hellström är orättvist behandlad av domarna. Hur många gånger har han åkt på en ful tackling utan utvisning som påföljd för att han har några kilo mer och inte flyger in i sargen lika hårt? Hur många gånger har han fått utvisning för en fjösig putt som ingen annan hade åkt för? Han är inte ful, men hård.

  4. Daniel

    Han gör det han blir tillsagd. Men bara för att man får order betyder inte det per automatik att man slipper ifrån ansvar. Han är vad man brukar kalla ”en nyttig idiot” (Nej jag tycker inte att han är en idiot.)
    Men vi måste få bort ”respektlösa” spelare som tänker – nu ska jag ta den jäveln för nu är han inte riktigt beredd. Det enda såna spelare tillför är skador tyvärr. Bra för sitt lag, men förödande för hockeyn. Att skada är ingen talang, det är avsaknad av empati.

    • Löve

      Nu tror jag det är rätt så få spelare som går in och medvetet försöker skada spelare, men visst det finns men Alex är inte en av dem.
      Att Biks tränare går ut och gnäller i tidningarna är ju bara patetiskt, tacklingen är det inget fel på och mer otur att spelaren skadar sig än någonting annat, nu minns jag inte var han skadade sig om det var arm eller dylikt.
      Det som jag tycker är problematiskt i hockeyn är att man i vissa lägen som puckförare inte verkar vara beredd på att en tackling kan komma (nu snackar jag inte blindeside eller rena överfall).
      Att det sedan förekommit många hjärnskakningar är beklagligt, men inte på något sätt bara bik som blivit utsatt utan det genomströmmar hela ligan, där i de flesta fall inte vart ett medvetet försök att skada.

    • putte

      Respektlösa som #71 Berglund då, som ser Steffe komma och sätter axeln i ansiktet på honom? Det borde dessutom varit 5 minuter och dusch enligt regelboken, ”för avsikt att skada”.

      Till Jonas Sjöstedt kan jag bara säga: Acke må ha varit oslipad tidigare, men alla kan mogna som människor och spelare. Denna säsong har han varit skitbra, och inte spelat på gränsen ens. Tycker nästan han varit för snäll…

      BIKare bör f.ö. vara försiktiga med att kasta slägga i fritidshus, finns nog inget grisigare gäng på den här nivån. Ända sedan tant Kåbergs (med fina vita vantar) dagar har de fulspelat, gnällt och skickat motståndare till sjukan…

  5. Lars H

    Det är alldeles för lite fysiskt spel i både SHL och allsvenskan som jag ser det. De tacklingar som Acke delar ut är hårda och till 90% schysta.
    I det här landet är det ju tydligen så att man helst inte ska tacklas så att det gör ont. Hela idén med tacklingar är dock att det ska göra ont och att det ska suga musten ur motståndarna.
    Den attityd som finns att så fort någon gör illa sig så ska det vara avstängning osv är rent bedrövlig. Givetvis ska det inte vara armbågar och överfall bakifrån utan hårda schysta tacklingar. Titta på andra ligor. NHL KHL där är det mycket mera tacklingar och fysiskt spel. I Sverige åker man runt i lågt tempo och petar med klubban.
    Sedan så är det ett otyg med alla spelare som vänder ryggen till när de ser att de kommer att få en tackling vid sargen. = utvisning för tacklande spelare.
    Så har det blivit pga att det är alldeles för lätt att åka ut när man tacklar.
    De spelare som spelar fysiskt åker ut för boarding och Charging på tok för ofta då det oftast är fina hårda tacklingar.
    Acke har vid något tillfälle åkt ut för Charging när han i princip bromsat in en tackling. Men den tacklade spelaren ligger och grinar en stund vilket gör att lottodommarna i allsvenskan måste visa ut någon.
    Jag vill se mycket mera tacklingar och högre tempo i Svensk hockey. Med det första följer det andra.

  6. Jonas Sjöstedt

    Som sagt, har inte sett Hellström live i år och min reflektion är från äldre erfarenheter. Absolut har han ibland missgynnats av domare men också gjort saker som höjt ögonbrynen och väckt ?. Har han putsat till sig i år så är det ju kanon och han är säkert nyttig för löven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.