Thorsbrink: ”Det var blåst”

Björklöven vann i går efter förlängning med 2-1 borta mot Karlskoga, men tyvärr begicks det ett misstag av domartrion som gjorde att Björklöven inte vann efter full tid.

Om man tittar på tv-bilderna ser vi klart och tydligt att pucken var med god marginal i mål innan signalen kom. Om ni inte har sett målet kan ni göra det här.

Av anledning av detta så ringde jag upp domarchef Tomas Thorsbrink för att höra vad som gäller.

– Jag har inte sett situationen själv men enligt domarteamet och domarkontrollanten på plats kom signalen innan pucken var i mål. Därför får de inte ringa på målet, det finns ingen teknik för att avgöra när signalen kommer utan beslutet måste komma på isen. Reglerna både i Sverige och internationellt är sådana.

På tv-bilderna ser man klart och tydligt att signalen kommer efter att pucken är inne. 

– Om det är så är det väldigt olyckligt, men de kan inte kontrollera målet med hjälp av videodomaren. Det är lätt hänt att man som domare blåser lite tidigt för att inte skapa bråk framför mål och bedömningen måste komma på isen.

I en perfekt värld skulle det vara fyra-domarsystem i slutspelsserien och då hade detta inte uppkommit. Varför är det inte det?

– Det är klubbarna själva som har valt det. Vi hade en sportchefsträff i maj där det beslutades och anledning till det var att de tyckter att kvalitén är så pass hög. I direktkvalet, då SHL-lagen kliver ner, kommer det vara fyra-domarsystem rakt av.

Det är människor som dömer och misstag kommer alltid att komma, men finns det någon plan på att slipa på tekniken så att man kan ta hjälp av videodomaren i sådana här situationer?

– Hockey är en bedömningssport och fel kommer alltid att begås, men det är också lite av tjusningen i sporten. Men nej, det kommer det i dagsläget inte göra. Frågan är då hur långt tillbaka man ska gå, om tillexempel ett mål förekommit av en tripping. Reglerna är sådana att vi inte får kontrollera om pucken var inne före eller efter en avblåsning både i Sverige och internationellt.

 

17 kommentarer

  1. Canoah

    Skrattretande…det var dessutom inga spelare framför mål som stod och hackade varför signal onödig. Det är ju precis som du säger tydligt att signalen kommer efter. Hoppas Lyth får semester nu, eller iaf inte dömer oss mer.

  2. Canoah

    Du skulle frågat Tomas varför Lyth först gör tecken för att ringa om han var säker på att han blåst innan pucken gick in

  3. Enrico

    Vad menar han med internationellt? I NHL är det fullt möjligt och ofta använt, med videogranskning om pucken är inne före eller efter signal. Nyligt blev det dessutom klarlagt i vad som gäller då domaren felaktigt blåser för blockering och pucken efter det glider in i mål. Även då kan det dömas mål i NHL efter videogranskning, trots att signalen går innan pucken går in, förutsatt att signalen inte påverkar händelserna..

    http://www.tsn.ca/c-mon-ref-can-goal-count-after-whistle-1.221270

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Internationellt menas med IIHFs regler, alltså vid landskamper och i övriga länder som är anslutna till internationella förbundet. NHL går ej under dessa regler.

      • Enrico

        Jo, egentligen förstod jag vad han menade, men det var snarare en fundering kring det han säger om tekniken.

        ”…det finns ingen teknik för att avgöra när signalen kommer utan beslutet måste komma på isen.”

        Eftersom det används i NHL borde han känna till att tekniken finns, och kanske snarare erkänna att man valt att inte använda sig av den tekniken.

  4. Rille

    Vilket skämt! Sluta bortförklara er. Lyth blåser efter pucken är i mål, visar att han ska ringa sen ringer han inte ändå för att han påstår att han blåst? Orimligt. Hoppas Lyth inte dömer mer någonsin och att den tappade poängen inte blir avgörande.

  5. bror

    Hur tydligt som helst att pucken är inne innan spelare kommer och stör
    målvakten..så jäkla dåligt att sådana domare ska avgöra matcher.

  6. Per

    Extremt märkligt att han blåser överhuvudtaget otan att ha en susning om vart pucken är. Går ju in i mål nästan omedelbart efter skottet. Kan ju inte blåsa så fort nån skjuter ett skott mot mål, vilken jävla sopa alltså

    • Canoah

      Det kommer att bli det nya. Sista matchen mot Rögle. Vi behöver kvittera för att få kvala vidare. 19.54 laddar Stefan Andersson från blå. Volden ska plocka men Volden missar lite och pucken går via plocken och ribba in. Lyth dömer bort det då Lyth gjort en inandning och därmed så upplever han att han hört han ett ljud från pipan han svalt och Björklöven missar kval mot Leksand.

  7. Wasa

    Du är för snäll Erik.
    Du behöver inte vara solidarisk med en kår du redan lämnat.
    En ren lögn att Lyth har blåst.
    Han har inte ens satt pipan till munnen när pucken ligger inne.
    Varför är han en hel zon efter?
    Varför ringer han inte när han redan gjort tecken för det?
    Varför låter han linjemännen bestämma, är han inte huvuddomare?

    Men det här är bara en i den långa raden av felbeslut han gör i den här matchen.
    Tyvärr är det också bara en i den långa raden av dåliga matcher han gör.
    Måste vi ha såna här medvetslösa individer som domare?
    Hockeyn är big business numera, men en eller par dåliga domarinsatser kan kosta lagen 20-30 miljoner.

    Det är för dåligt Erik.

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Håller med dig att sådana här misstag kan bli extremt kostsamma. Att jag är för snäll är möjligt. Men i inlägget redovisar jag att pucken är klart i mål innan signalen kommer och påpekar även detta för Thorsbrink.

  8. CK

    Var på plats igår och det satt långt inne men vilken skön seger! BIK är ett lag som det är lätt att INTE tycka om. Alls. Gnäll, tjafs och jag vet inte vad. Att de får hålla på. Domaren hade, som redan framgått, noll koll. Kvittade så gott som alla situationer vilket knappast var till Lövens fördel. Tyckte vi höll oss kalla enligt plan. Inget skönspel men underbart att se hur alla sliter och kämpar och att vi fick med oss 2p. BIK svaga och bör få svårt att nå topp tre. Det är inget jag kommer sörja… Nu tar vi Mora !

  9. Uffe

    Jag undrar hur de på ett möte kan komma överens om att kvalitén är så hög att de inte behöver fyra domare ?
    Kvalitén är kass. I matchen mot Västerås finns det ju flera exempel på hur domare Bergman missar flera gånger och t o m erkänner efter matchen att de (alla tre) missat en solklar utvisning framför mål.
    Och i matchen mot Karlskoga där Lindskoug lämnar målet för att få ut en spelare till på isen, så blåser man av mitt i anfallet för att det är för många spelare på plan !
    Det är väl ändå inte kvalité !!!
    Och jag fattar ju att domslutet inte kommer att ändras, men vad händer om den där poängen är avgörande nu på slutet, och Löven protesterar ?

  10. M

    Viktigt att komma ihåg att vi inte vet hur det hade slutat om mål dömts. Vi kan ha vunnit, de kan ha kvitterat eller till och med gjort två mål. Dömt är dömt, vi har två poäng vilket jag direkt taget om jag blivit erbjuden före match.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.