Matchdag – Rögle borta

Nu ska det avgöras. Nu står säsongen på sin spets. Förlust (troligen) så är det semester, seger och fyra till sju nya matcher och en chans att nå SHL väntar. Hur hanterar Björklöven det? Här kommer en matchguide,

Björklöven har tack vare en vansinnigt spelande Kevin Lindskoug tagit tio poäng på fyra matcher mot Rögle den här säsongen, men samtidigt har lagets sätt att spela passat Björklöven väldigt bra. Rögle har vunnit skotten med 34-15, 32-14, 30-22 och 40-22, men Björklöven har vunnit med 3-2, 2-1, 3-0 och sedan tagit poäng 3-4 i den sista matchen.

Gemensamt för matcherna har varit att Björklöven stängt igen bakåt och sen varit väldigt effektiva framåt och giftiga i powerplay. Vi har alltså sett till detta en helt annan matchbild att vänta än mot Våta Hästen.

Rögle avslutade HockeyAllsvenskan med  att förlora fyra av de sex sista matcherna under ordinarie tid, men sedan har de sedan vunnit samtliga fyra matcher i slutspelsserien varav tre av dem efter förlängning eller straffar. Det är ingen tvekan om vilket lag som hittat formen precis här och nu. Framförallt har Rögle öst in mål framåt med 16 stycken. Det går inte bara att stänga ned en eller två spelare utan Rögle har många hot eller som min vän David uttryckte det ”Det är sniperfest”.

Så klarar Björklöven av att likt mot Malmö att stänga ned laget och sedan dessutom etablerar sig i anfallsspelet likt hur laget gjorde t.ex. mot Karlskrona borta för några veckor sedan. Då kan det här bli en rolig afton.

Sanningen är att laget kan spela ganska mycket utan press. Inte många tror på seger mot Rögle, säsongen är redan en succé och det är precis det som brukar passa Björklöven.

Laget:

Jon Palmebjörk var magsjuk senaste matchen, tränade igår, men lämnas hemma ändå.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)

1:a femman: Alexander Hellström, Stefan Andersson  – Lucas Sandström, Stefan Öhman,Mark Hurtubise
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Jesper Thörnberg, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Jonathan Harty, Per Hållberg – Henrik Nyberg, Nicklas Johansson, Mats Lavander
Extraspelare:  Tobias Björklund – Markus Lindholm, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Rasmus Edström

Mina nycklar till seger:

¤ Kevin Lindskoug. Det går inte att komma ifrån det. Efter att ha stängt igen mot Rögle under säsongen kommer fokus att vara på Kevin. Kan han göra en likadan match som han gjort mot Rögle alla fyra gånger de möts är det möjligt för Björklöven att ta en ny seger.

¤ Powerplay. Björklöven har gjort fem mål på fyra matcher i just powerplay mot Rögle. Det har varit en av anledningarna till att det blivit seger. De har fått minst fyra chanser i pp i varje match och lär få det även här sett till tidigare matchbilder. Tar de chansen? Det är frågan. Det har sett helt okej ut sista matcherna när laget fått spela powerplay ändå.

¤ 60 minuter. Rögle måste inte vinna den här matchen och de kan därför kanske slappna av lite. Kan Björklöven ha den absoluta hungern och köra i 60 minuter kan de utnyttja detta. Framförallt så innefattar det att Björklöven måste våga. Det går inte att bara spela säkert i 60 minuter. Våga vinn.

Sagt från Lövenhåll:

– Jag har en jättebra känsla. Det känns som att vi alla är redo att åka ned och kräma fram det sista som finns och det kommer att krävas. Efter förlusten senast höjde alla blicken ganska snabbt fram mot den här matchen. Tidigare har det varit så att Rögle jobbat för att sätta fast spelet i våran zon. Vi vill naturligtvis annorlunda och då tror jag att första tio minuterna och vilken ton man sätter då blir väldigt viktiga. Vi bär på goda känslor både spelmässigt och poängmässigt från tidigare matcher den här säsongen, men det är ett jättebra lag som leder serien, men vi vet vad vi ska göra för att vinna, säger Mats Waltin till klubbens hemsida.

Noterbart om Rögle:

¤ Bästa poängplockare i Allsvenskan för Rögle var danske Jesper Jensen som kom från Karlskrona inför säsongen med 48 (16+32) poäng. Han har utsetts till seriens bästa spelare av både Expressen och Aftonbladet.

¤ I slutspelsserien har Jordan Smotherman med 6 (3+3) poäng varit bästa poängplockare. Jordan Smotherman som kom till klubben från finska Pelicans har gjort 10 mål på 12 matcher i Allsvenskan och nu 3 mål på 4 matcher i slutspelsserien. Smotherman har vanan inne. Han vann skytteligan på 24 mål 2012-13 i Tingsryd och som gjorde 23 mål för Karlskrona förra säsongen. Noterbart är att han avgjort hela 4 straffläggningar på sina 16 matcher. OM Björklöven ska se upp med någon när det hettar till sig är det Smotherman.

¤ Bakom Jensen och Smotherman hittar vi Taylor Matson med 37 (13+24), Christopher Liljewall med 36 (17+19) och Jakob Lilja med 35 (23+12) poäng, men Lilja är avstängd efter sin crosschecking på Malmös Jens Olsson i slutspelsseriens första match.

¤ Storstjärnan Jesper Jensen och Calle Rosen är båda frågetecken för Rögle till matchen. Det troliga är att båda vilas då Rögle redan är klara för SHL-kval.

¤ Björklöven har mött Rögle i sex matcher i slutspels/playoff sammanhang genom åren. Det har slutat med 3 segrar för Rögle , 2 oavgjorda och 1 seger för Björklöven.

Sagt från Rögle-håll:

–  Fokus är att göra en bra match och fortsätta på den inslagna vägen, att ha en vinnande känsla. Vi har spelat bra och vill fortsätta göra det. Jag tror dock att Björklöven kommer att komma ner och köra på rejält. Det blir nog inte likt tidigare möten där de spelat försvarsinriktat och gått på kontring utan jag tror de kommer att köra med anledning av tabellen., säger Magnus Bogren till Rögles hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.