Utvärdering – backar & målvakter

Säsongen tog ett abrupt slut. Känslan efter tre matcher i slutspelsserien var att det skulle bli fortsatt spel, nu får vi istället kliva in i silly season vilket kollega Åström gjort, men innan jag gör det tänkte jag kika på vad spelarna uträttat under säsongen. Vi tar det lagdel för lagdel.

Utvärderingen sker med betyg 1-5, statistik samt kommentar.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ = Absolut toppklass i allsvenskan, ¤ ¤ ¤ ¤ = En riktigt bra säsong, ¤ ¤ ¤ = Godkänt med vissa beröm, ¤ ¤ = Okej, men inte mer, ¤ = Riktigt dålig

Vi börjar med backar och målvakter så kommer forwards i morgon

Målvakter:

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Kevin Lindskoug, 36 matcher, 2,30 GGA, 92.2 i räddningsprocent

Kan inte få annat än högsta betyg. Björklövens viktigaste och bästa spelare under säsongen. Hur många matcher har han vunnit åt Björklöven den här säsongen, hur många poäng har han räddat? Framförallt är det imponerande hur mycket han utvecklats under säsongen och arbetat med sina svagheter. Har en otrolig vinnarskalle och sett till uttalandena verkar han ha blivit lite förälskad i Lövenfansen. Han ska enligt säkra rykten har ett erbjudande från Leksand, men då de som jag ser det spelar i Allsvenskan nästa säsong tror jag inte han går dit. Lär dock vara fler SHL-lag som hugger på honom i vår. Killen är bara 22 år. Han kan gå riktigt långt trots att han som målvakt är lite kort i rocken.

¤ ¤ ¤

Johan Mattsson, 17 matcher, 2,83 GGA, 90,3 i räddningsprocent

Hade Johan stått i Björklövens mål förra säsongen hade han nog varit den mest stabila målvakten i laget, men nu hade han Kevin Lindskoug framför sig. Gjorde et bra under den delen av säsongen när de delade på spaden, men  släpper lite mycker returer för min smak. Det känns väl troligt att han plockas hem av Djurgården nästa säsong som deras backup.

Backar:

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Alexander Hellström 52 matcher, 1 mål, 4 assist, 78 PIM +2

När Acke kom hem till Umeå hade jag med flera svårt att se hur han kunnat spela i KHL. I fjol fick han hantera en hel del uppspel och gjorde sin sämsta säsong i karriären. Nu har han vänt det och gör sina kanske bästa säsong. Otroligt säker i det enkla spelet, en av seriens mest fysiska backar, orkar spela hur mycket som helst och klockren i defensiven. Dessutom en riktig ledare. Står upp för laget, men utan att vara dum och ta en massa onödiga roughing-utvisningar. Känslan tidigare var att Acke spelar resten av karriären i Löven. Nu är känslan att han kanske får ett erbjudande någonstans som är för bra för att tacka nej till.

¤ ¤ ¤ ¤

Stefan Andersson, 49 matcher, 7 mål, 23 assist, 32 PIM, +2

Stefan Andersson har fortfarande varit Björklövens bäste offensive back den här säsongen även om han inte kom upp riktigt i samma skyhöga standard som förra säsongen. Hans skott klickade en del och såg ut att haft ett par dippar självförtroendemässigt. Är dock fortfarande väldigt viktig i både boxplay och powerplay samt en spelare som kan slå öppnande passningar. Har levererat galna siffror när der kommer till speltid den här säsongen och klarar det ändå på ett bra sätt trots sin kreativa roll som är svårt att hantera i många minuter.

¤ ¤ ¤

Per Hållberg, 40 matcher, 1 mål, 6 assist, 42 PIM, +5

Trots att Hållberg producerat betydligt färre poäng den här säsongen så har han gjort en betydligt mer stabil säsong mer anpassat till den spelaren han är 2015. Färre misstag, en backkugge som fungerar i båda defensiven och offensiven. Det syns också på +/- statistiken. En säsong som borgar för att Hållberg ska kunna fortsätta spela på den här nivån även någon säsong till.

Tommy Wargh, 29 matcher, 2 mål, 11 assist, 24 PIM, +9

Fick sin säsong förstörd mycket av skadan under för säsongen och spelade bara 29 matcher. Det tog tid innan han kom igång, är en väldigt skicklig back som skulle kunna få ännu högre betyg, men har inte riktigt levererat i sin offensiva roll sett över hela säsongen Var återigen som bäst när säsongen var på väg att ta slut. Har absolut inte varit dålig, men känslan är att det finns mer att hämta ut av Wargh, betydligt mer.

Tobias Björklund, 12 matcher, 1 mål, 2 assist, 2 PIM +0

Kom helt utan erfarenhet av spel på den här nivån från liten rink i USA och gjorde det riktigt bra inledningsvis. Hade en liten dipp mot slutet i spelet, men känslan är att det verkligen finns något att bygga vidare på här. har bra spelförståelse, ett hyfsat skott och bra passningshänder. Kan behöva fysa till lite, men en positiv överraskning in till klubben tycker jag. En försäsongen på det här kan han vara tongivande nästa säsong.

Juniorerna, 33 matcher, 0 mål, 3 assist, 6 PIM, -7

Gustav Jonsson 10 matcher, Simon Lundström 6 matcher, Timothy Norlund 3 matcher och Erik Lindahl 14 matcher är juniorerna som klivit in på backplats och provat på allsvenskt spel. De har klarat av det p ett riktigt bra sätt. Jag säger inte att de konkurrerat ut någon av de ordinarie backarna, men sett till nivån de kommit från har de imponerat på mig. Gustav Jonsson såg nervös ut från början, men växte in i spelet, Timothy Norlund såg riktigt vass ut från start, men hade lite tufft med tempot, Erik Lindahl imponerade med så få misstag inledningsvis, men Ribbenstrand som spelade med honom då led lite av att de som duo inte var så starka. Den som imponerade mest på mig är Simon Lundström som anpassade sig snabbt till

¤ ¤ 

Jonathan Harty, 19 matcher, 0 mål, 6 assist, 74 PIM +6

Det går inte att komma ifrån det faktum att Harty missat stora delar av säsongen på grund av skada när du betygsätter honom. Med något fler matcher kunde han fått en trea. Det enorma antalet utvisningsminuter han drar på sig måste likaså finnas med. Harty är en lagpolis, makalöst fysisk och tuff att möta. Han har tillgångar och jag förstår absolut varför han värvades. Dock ska han som jag ser det spela back. Som forward går han bort sig lite väl ofta. Har dessutom visat upp ett hyfsat skott också under säsongen och kan följa med bra upp mot mål, men för att vara en import har hans insats varit för ojämn och har har missat för många matcher för att få bra betyg. Ska ett nytt kontrakt skrivas måste klubben vara säker på att han kan spela nästa säsong.

Karl-Johan Lundström 34 matcher, 0 mål, 4 assist, 45 PIM, +12

För fjärde säsongen i rad har KJ missar 20 matcher eller fler. Han är skadebenägen. Det ligger honom i fatet. Han har visat upp sin fysik igen den här säsongen och går ofta bra defensiva insatser, han bidrar dock alltid med energi och en lojal spelare som kör stenhårt. Dock har han problem i spelet med pucken i det här tempot och spelar bort sig ibland. Kalle är 27 år gammal. Han är en spelare som Björklöven bör fundera vilken utveckling ha v erkligen kan ha i kubben fortsatt.

Rasmus Edström 29 matcher, 2 mål, 2 assist, 6 PIM, -4

Känslan innan säsongen var att Rasmus kunde vara en toppback i Löven offensivt, men så blev det icke. Edström har varit skadad över 20 matcher och haft det tungt formmässigt under andra delen av säsongen vilket gjort att han bänkats en del. Frågan är hur mycket den här boxningsincidenten påverkat honom. Hur som helst har inte alls Edström fått ut den potential som han har i sig den här säsongen. Allt finns där egentligen, det är bara att han tvekar lite. Jag ser inte att Löven förlänger lånet här.

Patrik Nevalainen, 21 matcher. 0 mål, 5 assist, 8 PIM, +3

Jag vill inte ge Patrik sämsta betyget även om klubben valde att skicka honom. Patrik tog ett steg från fjolårssäsongen och var bättre under inledningen av säsongen. Han hade dock fortfarande problemet att inte vara et hot framåt, att inte var fysisk bakåt och att uppspelen för ofta satt hos fel gubbe. Det ska dock sägas att han inte alls varit sämre än Edström eller Lundström i mina ögon.

Noterbart.
Jag betygsätter inte Ribbenstrand och Anton Öhman som var på lån även om Ribbens lån var långt. Jag gav honom betyg en bit in på säsongen och det får stå kvar där.

Som sagt. Forwards kommer i morgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.