Utvärdering del 2 – Forwards

Medan (som vanligt) stormar kring Björklöven så  fortsätter jag utvärderingen av spelarnas prestation. Nu är det dags att kika hur lagets forwards och centrar presterat.

Utvärderingen sker med betyg 1-5, statistik samt kommentar.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ = Absolut toppklass i allsvenskan, ¤ ¤ ¤ ¤ = En riktigt bra säsong, ¤ ¤ ¤ = Godkänt med vissa beröm, ¤ ¤ = Okej, men inte mer, ¤ = Riktigt dålig

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Stefan Öhman 56 matcher, 21 mål, 24 assist, 22 PIM +19

Kapten Öhman har gjort ännu en ruskig säsong på äldre dar. Hans målskytte imponerar framförallt, sedan var han länge även lagets bästa tekare (innan Kim vaknade), lagets ledande spelare i powerplay och den bästa i boxplay (innan Felix skolades om). Det går inte att ge Stefan Öhman något annat än maxpoäng, han är verkligen en klasspelare på allsvensk nivå som om det inte vore för åldern hade vart självklar för SHL. Bara det att han var bäste svensk i poängligan säger något.

Mark Hurtbuise 42 matcher, 15 mål, 19 assist, 42 PIM +18

Många kanske tycker att jag ger Hurtubise för högt betyg här, men han kom en tid när Björklöven gick dåligt och det vände för laget. Han kom syftet att leverera framåt och har levererat seriens tredje bästa poängsnitt. Det är framförallt det lyftet han gav laget när han kom, hur han levererade direkt som imponerar. Hurtubise kan vara lite osynlig ibland, men har en grymt skott och en känsla för att vara med där framme. Inledde faktiskt som center och gjorde även det riktigt bra.

¤ ¤ ¤ ¤

Emil Lundberg 33 matcher, 17 mål, 8 assist, 26 PIM, +6

Var Björklövens och en av seriens mest effektiva spelare så länge han var kvar i Björklöven. Utvecklades under säsongen, var alltid en spelare som arbetade stenhårt och kombinerade detta med att faktiskt avgöra två matcher, men faktiskt även kvittera i tre av Björklövens vändningar under säsongen. Det som drar ned är det faktum att han faktiskt lämnade klubben. Det går inte att komma ifrån även om Emil kändes som en legokneckt hela vägen som Löven skulle förlora tillslut.

Felix Maegaard-Scheel 52 matcher, 8 mål, 17 assist, +7

Felix Maegaard-Scheel kom som en målskytt och poängspruta, men var mot slutet av säsongen lagets bästa spelare tillsammans med Viktor Ekeståhl-Jonsson. Han har utvecklats på ett imponerande sätt under säsongen och har ändå krafsat ihop 25 poäng trots en mer defensiv roll mot slutet av säsongen. En stark debutsäsong i Allsvenskan sett till förväntningarna som lovar om mer. Trist bara med skadan.

Kim Karlsson 56 matcher, 10 mål, 16 assist, 20 PIM, +5

Kim såg länge ut att gå mot en ganska medioker säsong, men vaknade samtidigt som Björklöven. Har efter jul varit lagets bästa tekare, har varit stekhet tillsammans med Wille Quist. Det enda man kan ifrågasätta är varför de inte fick spela ihop tidigare. Kim ligger mellan en trea och fyra, och kanske är betyget lite väl högt, men poängproduktionen med tanke på starten på säsongen är bra och uppryckningen mot slutet höjer betyget.  Kan han visa det han gjort under andra delen av säsongen en hel säsong då är han en klasspelare i Allsvenskan. Därför känns kontraktsförlängningen klockren.

¤ ¤ ¤

Lucas Sandström 49 matcher, 12 mål, 10 assist, 69 PIM, +5

Lucas Sandström hade en mörk säsongen i fjol, men fick igång spelet rejält mitt under den här säsongen. När Mark Hurtubise kom till laget släppte det för Lucas som avgjorde fem matcher, flest i laget, och hans 12 mål lovar gott inför framtiden. Han visar till och från riktiga sniper tendenser. Lite minus sett till att han tappade formen mot slutet av säsongen och det faktum att han drar på sig så många onödiga utvisningar.

William Quist 43 matcher, 13 mål, 7 assist, 22 PIM, +0

En ovanligt skadefri säsong av Quist även om han verkar bli sjuk bara minsta virus går i stan. Quist har en fart och ett spel en mot en som skulle kunna vara fem plus, men vi har bara fått se det ibland. Dessutom är hans skott inte alls oväet och han tar steg för varje säsong. Mot slutet av säsongen var han riktigt bra, men Quist är fortfarande lite för ojämn i sin prestation över en hel säsong.

Jesper Thörnberg 26 matcher, 6 mål, 9 assist, 12 PIM, +5

Jesper Thörnberg ratades av Södertälje, men levererade i Björklöven. Han har en härlig frejdig ”ge allt i livet” spelstil som funkade bra i kedjan med Quist & Kim. Har dessutom ett bra skott som dock går utanför lite väl ofta. Känslan är att han skulle kunna växa sig in i rollen ännu mer och producera ännu mer. En lovande sejour i Löven helt klar.

Viktor Ekesthl-Jonsson 56, 4 mål, 4 assist, 6 PIM, -2

Ekeståhl har en väldigt defensiv roll och gör den med bravur. Har ofta spelat i tredje och fjärdelinor med de bästa offensiva lagkamraterna långt borta vilket gör att produktionen inte är så hög. Dock är han en kugge i boxplay som levererar där i match efter match. Dessutom tekade han klart bättre under andra delen av säsongen och var en stabil center när Björklöven verkligen behövde detta. Kan helt klart bli mer egoistisk och jobba på sina avslut.

Jon Palmebjörk 28 matcher, 7 mål, 13 assist, 6 PIM +12

Har efter sin egen måttstock haft en riktigt risig säsong. En järnskakning och en uppslagen hjärnskakning förstörde det mesta av den, men trots det gjorde Jon 20 poäng, hade +12 i plus/minus. Det säger något om hans kapacitet. Ska i normal form vara en 5+ spelare. Det är bara för Löven att hoppas att han är där igen nästa säsong.

¤ ¤

Mats Lavander 49 matcher, 5 mål, 2 assist, 12 PIM, -13

Många kanske skulle höja Lavander något efter avslutningen på serien, men sju poäng och -13 i plus/minus är inte okej med tanke på vad Lavander värvades för inför förra säsongen. Han har kämpat sig upp till en acceptabel nivå och varit ganska bra i ett par matcher, men sett till hela säsongen är det okej, men inte mer.

Henrik Nyberg 34 matcher, 2 mål, 2 assist, 8 PIM, +0

Visst Hernik Nyberg har slitit på bra och levererat acceptabelt på en nivå som från starten var hög för honom, men vi ska inte övervärdera hans insats. Han är helt okej för de pengar Björklöven lägger på honom, men någon stor hockeyspelare är han inte än. Kanske kan han fortsätta ta steg och vara en ¤¤¤-spelare nästa säsong. Saknar kvalitet i avsluten och skärpan i passningsspelet, men väger upp det med ett grymt starkt kämpahjärta.

Nicklas Johansson 43 matcher, 5 mål, 5 assist, 18 PIM, -3

Nicke Johansson gör en helt okej säsong, har bra fart och kämpar hårt, men poängen han gjorde var samlade under en liten formtopp där han spelade med Jon P och Stefan Ö. Annars är Nicke och har varit under denhär säsongen en väldigt ineffektiv spelare. Dock användbar i defensiven. En lagspelare som inte sticker ut så mycket som gjort en okej säsong. Går Pantern upp så gissar jag att han hamnar där med tanke på att sambon Emma Berglund flyttat söderut.

Juniorerna 37 matcher, 0 mål, 0 assist, 0 PIM, -6

Andre Ekström (22 matcher), Adam Ählström (6 matcher), Niclas Olofsson (2 matcher), Markus Lindholm (5 matcher), Tom Renström (2 matcher) var juniorerna som fick chansen på forwardsplats i Björklöven. Att ingen gjorde en enda poäng säger lite om att det var en bit upp i nivå till allsvenskan även om Ählström t.ex. hade riktigt bra läge att göra mål. De som imponerade mest på mig var Tom Renström och Andre Ekström. Renström då han spelmässigt på sin korta speltid klarade sig ganska bra, Ekström då han med sin fysik klarade av defensiven och fysiken i allsvenskan på ett bra sätt. Totalt sett dock ingen som gjorde någon supersuccé, men ingen som gjorde bort sig helt heller. Tvåan i betyget är sett till förväntningarna. Jag menar alltså inte att alla som har ettor var sämre än alla juniorer.

¤

Mathias Trygg 22 matcher, 1 mål, 3 asist, 4 PIM -3

Han kom som en spelare med spetskompetens i offensiven som skulle leverera poäng och mål. Det blev inte alls så. Mathias Trygg fick smeknamnet Mathias Rädd och åkte hem med svansen mellan benen. En fullständig felscoutning att han skulle kunna spela center. 36,88 procent på tekningarna är sämst någonsin typ.

Linus Boström 21 matcher, 1 mål, 1 assist, 8 PIM, -6

Linus Boström fick ingen snygg behandling av Björklöven och jag kan sett till prestationen på banan inte tycka att han varit sämre än t.ex. Mats Lavander, men med tanke på hur säsongen blev i Björklöven kan inte betyget bli annat än botten. Har dock gjort det bra i Västervik under andra delen av säsongen och är inte alls någon oäven spelare i ettan eller i fjärdelinan i Allsvenskan.

Johan Lorraine 10 matcher. 1 mål, 0 assist, 4 PIM, -4

En märklig värvning av Görnberg som fungerade ungefär som väntat. Lorraine hade aldrig spelat center och kunde inte heller riktigt spela center. Vissa gav honom beröm, jag tyckte bara att det var en division-I spelare som inte hörde hemma i en producerande kedja i Löven. Där valde tränarna att ge honom chansen ett par matcher, men han producerade inte och fick åka hem.

Emil Wrenman 14 matcher, 0 mål, 0 assist, 4 PIM, -2

Emil Wrenman kapades tidigt på grund av för dåliga fysvärden och fick aldrig riktigt chansen. Märkligt agerande från ledningen med tanke på att han gjorde en bra fjolårssäsong och förlängde kontraktet med två år, men som helhet kan hans säsong i Björklöven inte kallas för något annat än ett fiasko.

* * *

Noterbart:

Oscar Molin, Jens Ledin och Jack Combs spelade för få matcher för att betygsättas. Den senare, alltså Combs, måste man ändå säga var en felscoutning som heter duga, men det har ju Erik redan avhandlat ganska rejält.

2 kommentarer

  1. Gustav

    Jag håller med förutom att jag skulle lagt Ekeståhl på 4 eller kanske, kanske 5. Sjukt viktig spelare men tyvärr underskattas spelare i hans roll :/

  2. Peter

    Tycker att du skall byta plats på Lucas och Felix. Även om Lucas har många utvisningar så får han med sig fler och han har flest matchavgörande mål. Han har också utvecklats i boxplay och defensivt. Emil L gjorde många mål, vissa ganska tursamt och var väl inte särskilt framträdande i 5-5spelet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.