Löven bäst av seriefavoriterna?

I tips efter tips inför HockeyAllsvenskan nämns tre lag. Leksand, Västerås och Björklöven. Av dessa tre har bara ett lag imponerat på försäsongen så här långt.

Igår lämnade superbloggaren MrMadhawk in sitt tips till expressens hockeybilaga. Där placerade han Björklöven som etta, Västerås som två och Leksand som trea i serien.

Så ser det ut lite överallt. Vi har en favorittrio utan tvekan. Intressant i sig med tanke på att Björklöven tippades sist i fjol. Det svänger snabbt i hockey.

De tre topplagen har lite olika upplägg på försäsongen. Västerås spelar sex matcher, Björklöven sju och Leksand åtta.

I fjol spelade Björklöven extremt få matcher. I år ligger det någonstans i mitten bland alla i serien.

Jag vet. Försäsongen betyder inte något och jada, jada jada. Men något måste vi ju analysera och kika på tills serien startar på riktigt. Så hur har det då gått för Västerås och Leksand på försäsongen?

Västerås:

6/8 BIK Karlskoga – Västerås 3-2 e.fl.
Mål VIK: Adam Lidström, Matias Myttynen.
Läst i tidningarna: Jämn match av dålig kvalitet enligt rapporter fårn matchen.

11/8 Västerås – Djurgården 1-0
Mål VIK: Niklas Lihagen
Läst i tidningarna: Stormatch av Jonas Fransson i VIK-målet som räddade Västerås med

13/8 Västerås – Vita Hästen 1-2 e.st
Mål VIk: Niklas Lihagen (Jeremy Williams, Matias Myttynen),
Läst i tidningarna: Tillknäppt historia där VIK:s förstalina dock var riktigt bra.

Kommentar från VLT:s hockeyblogg:

”Det är en medveten taktik att spela så få matcher innan seriepremiären. Det är lätt att träningsmatcherna blir för många och att laget inte får ut någon effekt av att spela betydelselösa matcher. Då är det bättre att träna med kvalité och verkligen göra något bra av träningsmatcherna som spelas”

Något negativt:

”Backsidan i VIK ser tillräckligt bra ut för att sätta stopp för motståndarens anfall, men jag saknar den typen av back som gör skillnad när spelet vänder. Det är när det drar ihop sig jag tror laget skulle behöva minst två backar till som gör skillnad. Jag ser framförallt bristen på backar med god puckkontroll som kan vända spelet snabbt och hantera spelet på offensiv blålinje. Och jag tror det skulle vara nödvändigt att få in minst en back som klarar av att spela powerplay innan seriestart.”

Något positivt:

”Kedjan med Myttynen, Lihagen och Williams sticker ut på ett positivt sätt så här långt.”

Leksand:

Noterbart här att Leksand gick på is nästan en vecka före Björklöven.

12/8: Almtuna – Leksand 3-2 e.st
Mål LIF: Matias Lassen (Tobias Ericsson, Martin Grönberg), Lars Bryggman (Lukas Ericsson, Martin Karlsson).
Läst i tidningarna: Jämn match där Leksand hade svårt att komma till bra lägen. Sköt bara 19 skott mot bottentippade Almtuna.

15/8 Färjestad – Leksand 4-1
Mål LIF: Brock Montpetit
Läst i tidningarna: Färjestad spelade ut Leksand som försvarade sig stora delar av matchen och hade problem i powerplay när de fick chansen.

16/8 BIK Karlskoga – Leksand 0-1
Mål LIF: Mike Embach
Läst i tidningarna:Stormatch av Frans Tuohimaa i Leksandsmålet som räddade 35 skott när Leksand slog Karlskoga trots att hemmalaget hade mängder med lägen. Leksand skapade igen väldigt lite.

Kommentar från Dalarnas Tdiningars krönikör Markus Bäckström:

” LIF-ledningen har varit noga med att poängtera att det är precis det: En nystart för framtiden och något som är långt ifrån klart. Att det här handlar om ett gäng unga Hockeyallsvenska spelare, på väg uppåt i karriären, som ska utbildas under resans gång och att det krävs tid och tålamod från alla inblandade. Leksands IF anno 2015/2016 är, om inte något helt nytt och oprövat – så i alla fall en väg klubben själva sällan vågat sig in på. Att, på bred front, försöka förädla råmaterial till något skinande fint.”

Något positivt:

”Det är fortfarande tidigt, men Frans Tuohimaas två framträdanden i Leksands IF har varit oförskämt bra och det är ingen värvning dragen ur hatten direkt.”

Något negativt:

”Framåt finns det dock en hel del att jobba på, ett arbete som kommer att intensifieras de närmsta veckorna. Förstakedjan med Mike Embach, Tommi Paakkolanvaara, och Janos Hari har kanske haft svårast att hitta rätt.”

¤ ¤ ¤

Leksand har problem på forwardssidan. De har den solklart bästa backsidan i serien, men jag ser inte vem som ska göra det framåt. De tror själva på Brock Montpeit och jag säger bara VA? Jag trodde att de hade problem på målvaktssidan, men de verkar ha gjort en bra värvning där i Frans Tuohimaas.

Västerås saknar offensivt skickliga backar som jag ser det. När jag kollar igenom backsidan är det bara stora, tunga råbarkade backar som aldrig gör mer än 6-7 poäng på en säsong. Förutom Charlie Cook som bara bevisat sig på ECHL-nivå. Västerås lär bli sjukt tunga att möta även i år. Svårslagna, men det är ett hyfsat offensivt tryck på Williams & Co.

Känslan så här långt är utan tvekan att Björklöven imponerat mest av favoriterna. Bredden i laget på forwardssidan är sanslös i år och på backsidan kan det behöva spetsas, men även där känns det klart mer kvalitativt än tidigare år totalt sett. I mina ögon är Björklöven sakta, men säkert på väg att segla upp som seriefavorit så här när säsongen ska puttra igång.

 

 

5 kommentarer

  1. SKE

    Även om det tar emot så hoppas jag faktiskt att löven lyckas ta sig upp, samtidigt som Sveriges kaxigaste lag Luleå totalfloppar och åker ut + går i konkurs. Inte troligt, men man måste ju få drömma. När det gäller löven så tror jag det blir jättesvårt att ta sig upp, men lag som Karlskrona ser ju inte direkt ut som FBK och SKE. Lycka till från en SKE-Fan.

  2. KALLE

    jag tycker om skriver om allt så kan skriva om vad som är för skada på tommy wargh så vet om löven är vinner ett lag kommer att stora hål back sidan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.