Bloggen analyserar uppspel & powerplay

Efter fem matcher och en månads träning kan vi konstatera ett par saker. Björklöven kommer att spela en helt annan hockey i år.

Det handlar delvis om att spelarmaterialet är annorlunda i år, men framförallt sättet Tommy Jonsson vill spela hockey på.

Bloggen tar och kikar på två detaljer: Uppspelen och powerplay.

Uppspelen:

¤ I fjol spelade sig Björklöven ur egen zon väldigt enkelt. Det handlar ofta om att ta sig över blå linje, lägga djupt för att sedan jobba fast pucken och fylla på med spelare. Så här långt på försäsongen har Björklöven spelat sig ur situationer i egen zon gång efter gång. Det handlar ofta om att sätta förstapassningen på spelar i rörelse. Svårt, men vackert när det fungerar. Två exempel från matchen i Vännäs visar hur det kan se ut när hela tiden en spelar rättvänd i fart får pucken.

Uppspelstart

Björklöven inleder med pucken bakom eget mål. Spelaren till höger om målet har pucken, spelar på spelaren som startar till vänster om målet när han kommit upp i zonen i fart.

Uppspelfastvå

Han transporterar pucken, spelar ut till spelaren närmast sargen (Stefan Öhman) i bild två som är i fart framåt.

uppspelavslut

Öhman skrinnar in i zon till vänster, två spelare i fart kommer mötande snett bakifrån, Öhman spelar in och vi har mål.

Uppspeltvåstart

Vi har ett till exempel. Björklöven inleder ett uppspel från backen till vänster om målet.

upspeltvåfastvå

Stefan Öhman till höger får pucken i fart och passerar blålinjen. (Ungefär här hade en dump kommit i fjol).

uppspeltvåfastre

Stefan Öhman släpper pucken vidare ut på spelare i fart längst bort i bild.

uppspeltvåavslut

Sedan fyller både Stefan och Felix Maegaard-Scheel på i fart. Pucken går till Stefan som nätar.

Två exempel på ett sätt att hela tiden hitta spelare i fart i uppspelen. I båda uppspelen fanns valet att lägga djupt från mittzon istället för att spela sig genom mittzon förbi försvarare.

Jag har letat bland highlightsklippen mindre uppstyrda situationer där Björklöven spelar sig ur, men då oftast bara målen är med i highlighs får jag återkomma, men även där letar de spelare i fart hela tiden. ofta är det en eller två passningar för att lösgöra, sedan är pucken hos spelare i fart.

Powerplay:

¤ Formationerna i powerplay innehåller endast en back. Detta handlar inte bara om att få mer offensiv skicklighet utan när vi tittar på själva uppställningarna så spelar Björklöven med en back (Högerfattad i ena linan, väster i andra), en vänsterfattad forward till höger som styr spelet, en högerfattad skytt till vänster och sedan två spelare framför målet. Den ena kan åka ned bakom mål och då kliver den andra närmare målvakten. När båda är framför målet kliver ena spelaren högt upp i slottet. vi tar och kikar lite.

PP-grund

 

Här har vi grunduppställningen. Pucken hos styrande spelare till höger. Back redo för skott, spelare högt i slottet redo för skott. En spelare bakom målet och en högerfattad spelare till vänster.

PP-skott

Pucken har nu spelats ned till spelare bakom målet, tillbaka till högerkanten och sedan mot back för skott. Notera att spelaren bakom målet nu kommer in framför målet för att täcka målvakten. När skottet väl går har han kommit dit.

PP-tvåmål

 

Skottet gick, Björklöven tog returen och nu ser ni. en spelare högt upp i slottet som kan ta returen eller ett inspel från någon av kantspelarna och en framför målet som skymmer. I det här fallet styrs pucken in i mål.

Det är inget unikt sätt att spela powerplay. Flera lag gör det, men det ställer krav på att ha en back som spelar i point-positionen som inte tappar pucken. Då finns ingen andra back som kan rädda. Då är det friläge. samtidigt ska han ha ett riktigt bra slagskott.

Det ställer också krav på spelaren som går ned bakom målet att både ha passningskvalitet och fysik för att stå framför målet Det ställer krav på spelaren som arbetar från framför målet till högt upp i slottet att både ha fysik för att stå framför målet och ett bra direktskott när han hamnar högre upp.

Björklöven har spelare som verkligen passar för det här sättet att spela.

Alex Hutchings passar perfekt i slottet-rollen (Quist gör det hyfsat), Stefan Andersson är perfekt som point-back (LEJ också bra, men det finns bättre), både Kim Karlsson och Stefan Öhman är utmärkta att styra PP, Jon Palmebjörk är bevisat bra som skytt till vänster och Fredrik Hetta kommer att växa in i den rollen.

Frågetecknet är spelaren som ska jobba bakom målet, sedan in framför målet. Nu jobbar Löven med Scheel och Edblom i den rollen. Passar de för fysiken framför målet?

Hur som helst är det mycket intressant att titta på. Det känns som att det kan bli ett par mål i powerplay i år.

 

8 kommentarer

  1. Hasse Båth

    Nu väntar vi på nån som vill ta skiten framför målet hela tiden.Skulle verkligen behövas.En Mårs-typ. Som kryper under skinnet på motståndaren

  2. Coachen

    Riktigt riktigt bra analys-inlägg Gustav! Allt du beskriver tyder på att vi får se ett roligare Björklöven som är spelförande, spelar med fart som på den klassiska tiden och har ett effektivare pp än på många år. Man vill ju gärna se att passningarna sitter på bladet på spelare i fart och att det tas snabba och korrekta beslut både i första passet och i pp, för det är små marginaler i den här sporten som motståndarna gärna utnyttjar annars… Ser grymt framemot den 11:e och hela kommande säsong

  3. putte

    Ser bra ut, MEN det saknas som fler konstaterat, en übergris med näsa för puck framför motståndarmålet, en Thomas Holmström med en släng av Ledin – typ… Mårs i all ära, men han kunde ju BARA stå där, hans skägg växte ju fortare än han åkte. Eller en som är 2,13 och väger 130, Rickard Rauge klonad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.